Eğitim ve Öğrenme

Ergoterapi Eğitimi Nedir, Nasıl Alınır?

Ergoterapi eğitimi kişinin sağlık ve refah seviyesini yükseltmeye yarayacak bilgilerin verildiği bir sağlık programıdır. Kişinin yaşam kalitesini arttırmak adına zihinsel, fiziksel, duyusal, sosyal, çevresel ve duygusal alanlarda çekilen zorluğa yönelik uygulanır. Dil gelişimi yüzünden kendini ifade etmekte güçlük çeken ve davranışları nedeniyle uyum sağlamada zorluk yaşayan kişilere terapi yapmanın en etkili yolları öğretilir. Ergoterapi eğitimi sırasında her yaştan danışanla çalışmanın yapılması için içerikler sunulur

Ergoterapi Eğitimi Nasıl Alınır?

Ergoterapi eğitiminin alınması için üniversitelerin ilgili bölümünü kazanmak gerekir. Türkiye’de yeni yeni açılmayan başlanan bu bölüm ilk olarak Hacettepe Üniversite’sinde verilmeye başlanmıştır. Daha sonra ülkenin pek çok yerinde bulunan üniversitelere yayılmıştır. İleriki dönemlerde bu bölümün daha çok yaygınlık kazanması bekleniyor. Gelişmekte olan bir meslek olduğu için önünün açık olması tercih edilme sıklığını arttırır. Sağlık bölümünde okumak isteyen öğrenciler için bir alternatif olarak görülür.

Ergoterapi bölümü 4 yıllık bir eğitim sürecine sahiptir. Sağlık Bilimleri Fakültesi’ne bağlı olan bu bölüm sonunda başarı ile mezun olan kişiler ergoterapist unvanını alır. Güncel olarak Hacettepe Üniversitesi, Üsküdar Üniversitesi, İstanbul Bilgi Üniversitesi, İstanbul Medipol Üniversitesi, Bahçeşehir Üniversitesi, Biruni Üniversitesi ve İstanbul Gelişim Üniversitesi bu bölüme sahiptir. Aynı zamanda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde eğitim veren Yakın Doğu Üniversitesi ve Girne Amerikan Üniversitesi de vardır.

Ergoterapi Eğitimi Sürecinde Hangi Dersler Verilir?

Ergoterapi Eğitimi Sürecinde Hangi Dersler Verilir

Ergoterapi eğitiminde verilen dersler öğrencilerin iyi birer ergoterapist olması için gerekli içeriğe sahiptir. Mezuniyet sonrası danışanlarla sağlıklı iletişim kurup sorunlarına çözüm bulmaları adına özel terapi uygulama eğitimleri verilir. Ergoterapi eğitimi sürecinde verilen dersler temel bilimler, mesleki bilimler ve uygulama dersleri olmak üzere 3 ayrı daldadır. Uygulama dersleri öğrencilerin teorik bilgileri pratiğe dönüştürmesi açısından önemlidir.

 Ergoterapi eğitimi sırasında büyüme ve gelişme bilgileri, ergoterapi için özel anatomi dersi, sağlık politikaları ve ergoterapiye giriş dersleri verilir. Bunları takiben sağlık sosyolojisi, temel anatomi, hareket analizi ve biyomekanik, ergoterapi teorileri ve koruyucu ergoterapi ve çevresel düzenlemeleri gibi çeşitli teorik dersler gelir. Öğrencilerin danışanlar ile sağlıklı iletişim kurması için ergoterapide müzik terapi, toplum temelli rehabilitasyon ve ergoterapide duyu bütünleme uygulamaları yaptırılır.

Ergoterapistler Hangi Alanlarda Çalışır?

Ergoterapistlerin çalışma alanları psikiyatrik rehabilitasyon, el rehabilitasyonu, mesleki rehabilitasyon, toplum temelli rehabilitasyon, onkolojik rehabilitasyon ve kognitif rehabilitasyon gibi geniş bir yelpaze içinde bulunur. Rehabilitasyon alanlarında geniş çalışmaları olan ergoterapistler aynı zamanda geriatrik, nörolojik ve pediatrik ile ilgili çalışmalar da yapar. Engelli bireyler, mülteciler ve LGBT+ bireyler de ergoterapistlerin üzerinde çalışma yaptıkları alanlardır.

Ergoterapistler Hangi Yerlerde Çalışabilir?

Ergoterapistler Hangi Yerlerde Çalışabilir

Ergoterapistlerin çalışabileceği yerler hastaneler, klinikler, huzurevleri, gündüzlü ve yatılı rehabilitasyon merkezleridir. Eğitimini başarılı bir şekilde tamamlayan ergoterapistlerin diğer istihdam yerleri ise halk sağlığı ve iş sağlığı merkezleri, evde bakım programları, özel okullar, adli kurumlar, sanayi ve özel şirketler olabilir. Geniş bir iş bulma imkanına sahip oldukları için işsizlik sorunu bu bölümün mezunları arasında nadiren görülür. Ergoterapistler adı geçen kurumlarda eğitimci ve danışman olarak iş bulabilir.

Ergoterapi Eğitimi Hangi Yaklaşımları Öğretir?

Ergoterapi eğitiminin öğrettiği yaklaşımlar danışanın sorununa bağlı olarak değişir. Görme sorunu olan danışanlar için ergoterapi eğitimi verilirken çevrede gerekli ayarlamaların yapılması önemlidir. Psikiyatri alanında hastalığı olan danışanın bağımsızlık kazanması, kendi işlerini görmesi için aktiviteler yapılıp toplumsal etkinliklere dahil edilmelidir. Nörolojik bozukluğu olanlar için bilişsel ve fiziksel fonksiyon gelişmesi adına uygulamalar yapılmalıdır. Ergoterapi eğitimi her danışan için özel yaklaşımlar üretir.

Ayrıca Bakınız: Kızılay Burs Başvurusu Nasıl Yapılır? Şartları

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu