Mutfak ve Yemek Tarifleri

Et Mühürlenirken Tavanın Isısı Nasıl Olmalıdır?

Et mühürlenirken tavanın ısısı en önemli husustur. Dünya ünlü şeflerin et pişirirken tercih ettikleri bir yöntem olan et mühürleme yöntemi çok daha lezzetli etler pişirmeye yardımcı oluyor. Et mühürleme olarak bilinen bu pişirme tüyosu, etin pişirme işlemi sırasında etin yüzeyini yüksek ısıda kısa süreli olarak kızartarak ya da mühürleyerek dış yüzeyinin lezzetli ve çıtır bir hale gelmesini sağlamaktadır.

Izgara veya tavada et pişirirken sık tercih edilen bu yöntemde tüm koşulların doğru olması önemlidir. Et mühürlenirken tavanın ısısı mühürlenecek etin türüne göre birçok etken bulunuyor. Et mühürleme işlemi için yaklaşık olarak 300 derecelik bir ısı olması önerilmektedir. Etin döküm tavada çevrilerek pişirilmesi genelde bu tür sıcaklıklarda yapılmaktadır.

Et Mühürleme Nedir, Ne İşe Yarar?

Et Mühürleme Nedir, Ne İşe Yarar

Et mühürleme işlemi, etin yüksek bir ısıda kısa süre pişirilmesi işlemidir. Etin yüzeyinde oluşan kahverengimsi kabuğun korunması ve etin içindeki lezzetli suyun dışarı çıkarılması için bu işlem uygulanır. Yapılan bu mühürleme işlemi sayesinde etin dışı lezzetli şekilde kızarır ve içi yumuşak, sulu şekilde kalır.

Etin içindeki lezzetli sularını korumasını ve dış yüzeyini karamelize olarak daha çıtır olmasını sağlar. Mühürleme ile etin dış yüzeyi lezzetli bir renk ve tat kazanır. İç kısmı ise suyunu korur ve çok daha lezzetli hale gelir. Birçok et yemeği tarifinde önerilen bu yöntem doğru şekilde yapılmazsa istenen lezzet yakalanamayabilir.

Etin Mühürlenmesi Nasıl Yapılır?

Her et için mühürleme yöntemine başvurulması gerekmez. Et mühürleme işlemleri belirli etler için daha faydalı ve lezzetli bir pişirme yöntemi olacaktır. Et mühürleme işlemlerinde tercih edilecek etlere göre de farklı mühürleme teknikleri kullanılabilir. Bu nedenle seçilen et burada dikkate alınması gereken en temel unsurlar arasında yer almaktadır.

Et mühürleme işlemleri için bonfile ya da antrikot olmasına özen gösterilmesi gerekiyor. Etin 2- 3 cm kalınlığında dilimlenmesi, mühürleme işlemini kolaylaştırmaktadır. Etin üst ve alt kısmını iyice yağlanır. Döküm tava ısıtıldıktan sonra zeytinyağı eklenir ve antrikotun yağlı üst kısmı tavaya bırakılır. Hafif bir bastıma işlemi sonrasında 3 dakika kadar her iki taraf mühürlenir. Her iki tarafı da mühürlendikten sonra diğer aşamalara geçebilirsiniz.

Hangi Etler Mühürlenir?

Etin mühürlenmesi için ideal etler arasında bonfile ve antrikot etler yer almaktadır. Mozaikleşme olarak tanımlanan yağ tabakaları, antrikotlarda çok daha fazla odluğu için mühürlenmesi önerilir. Kalın ya da ince etler bu kapsamda tercih edilir. Mühürleme için bonfile ve antrikot ideal bir seçim olacaktır.

Et Mühürlemenin Püf Noktaları

Et Mühürlemenin Püf Noktaları

Eti en lezzetli şekilde pişirmek ve servis etmek için mühürleme işlemine başvurulması gerekiyor. Ancak eti mühürlerken yapılacak ufak hatalar istenmeyen sonuçlara neden olabilir. Ünlü şeflere göre et mühürlerken şu püf noktalara dikkat edilmesi şarttır:

  • Mühürlemeye uygun etler (bonfile, antrikot vb.) seçilmelidir.
  • Eti buzdolabından çıkardıktan sonra uygun oda sıcaklığına gelmesi beklenmelidir.
  • Etin yüzeyi ıslak ise kurulanmalıdır, ıslak yüzey mühürlemeyi zorlaştırır.
  • Döküm tava veya ızgara iyice ısıtılmalıdır.
  • Yüksek ısıda kısa süreli pişirme yapılmalıdır.
  • Mühürleme sırasında çatal ya da başka bir gereç ile üzerin sert bastırılmamalıdır. Bu suyunu bırakmasına neden olabilir.
  • Mühürleme sonrasında içinin pişmesi için doğru ısı ayarına getirilmelidir.
  • Mühürleme sonrasında genelde 5 – 10 dakika kadar dinlenmeye bırakılır.

Ayrıca Bakınız: Çörek Otu Yağı Tadı Nasıl Olmalıdır?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu