Çevre

Evde Aloe Vera Bakımı Nasıl Yapılır?

Evde aloe vera bakımı yapmak bitkinin canlı ve hoş bir görüntüye sahip olmasını kolay hale getirir. Ana vatanı Afrika olan aloe vera tropik bir bitkidir. İçinde bulunan jel cilde yarar sağladığı için kozmetik sektöründe sıkça kullanılır. Son dönemlerde ev bitkisi olarak da sıklıkla karşımıza çıkar. Tropik bir bitki olduğu için bakımında dikkat edilmesi gereken bazı temel hususlar bulunur. Evde aloe vera bakımı yapmak için göz önüne alınması gereken bazı püf noktaları şunlardır:

  • Tropikal bölgede yetişen bir bitki olan aloe vera güneşi çok sever. Sürekli olarak gölge bir yerde bırakılırsa gelişimi durur. Doğrudan güneş ışığı alan mutfak pencereleri ve balkonlar bitki için en doğru konumdur. Bitkiyi donduracak kadar soğuk bir hava yoksa kış aylarında da balkona koymakta bin sakınca yoktur. Bunu yaparken aloe veranın zarar görmemesi gerekir.
  • Gübreleme işlemi bitkini sağlıklı bir şekilde büyümesi için gereklidir. Nisan ayından eylül ayına kadar hızla büyüyen bitkinin gelişimine katkı sağlamak adına ayda iki kere gübrelemek iyi sonuç verir. Sulama yapılacağı günlerde gübreyi suyla seyreltip bitkiye ilave etmek yeterlidir. Kış aylarında gübreleme işlemi yapılmamalıdır.
  • Bazı bitler ve haşereler aloe vera bitkisinin sahip olduğu özü çok sever. Bitkinin gelişimine darbe vuran bu canlılardan korunmak için zehir maddesi olmayan haşere ilacı kullanılmalıdır.
  • Aloe vera kuru toprağı seven bir bitkidir. Bu nedenle kaktüs için özel olarak hazırlanan karışımı kullanmak gelişimine katkı sağlar.
  • Bitkinin ekili olduğu toprağa çakıl taşı ya da deniz kabuğu serpmek doğal bir ortam oluşturur. Taşları koyduktan sonra hafif bir şekilde bastırılması tavsiye edilir.

Aloe Vera Toprağı Nasıl Olmalıdır?

Aloe veranın toprağı organik maddeler bakımından zengin ve humuslu olmalıdır. Bahçe toprağı adı altında satılan ürünler aloe vera bitkisiyle uyumludur. Toprağın verimini arttırmak adına muz kabuğu ya da yumurta kabuğu eklemek iyi sonuç verir. Aloe vera için gübreleme işlemi ilkbahar aylarında yapılır.

Aloe Vera Saksısı Nasıl Olmalıdır?

Aloe veranın saksısı fazla suyu arındırmak için deliklere sahip olmalıdır. Fazla su atılmazsa aloe vera bitkisi kısa bir zaman içinde çürür. Saksı değiştirme işleminin havaların ısınmaya yüz tuttuğu ilkbahar aylarında yapılması büyük bir önem taşır. Nisan ayında bu işlemin yapılması tavsiye edilir. Aloe vera saksısını değiştirme işlemi yılda bir kere uygulanmalıdır. Aloe vera bitkisi çok büyüdüğü zaman bu işlem yapılabilir.

Aloe Vera Hangi Sıcaklıkta Yaşar?

Aloe veranın yaşadığı sıcaklık ortalama olarak 10 ile 15 derece arasındadır. Güneşi seven bu bitki çok sert olmamak kaydıyla rüzgâr almak ister. Sıcaklığın 10 derecenin altında olduğu ortamlarda gelişimi büyük darbe alır. Uzun süre soğuğa maruz kalırsa kök ve yaprak bölgelerinde çürüme meydana gelir.

Aloe Vera Sulaması Nasıl Yapılır?

Aloe veranın sulaması yaz aylarında haftada 1, kış aylarında 15 günde 1 şeklinde olmalıdır. Düzenli sulamaya ihtiyaç duymayan bu bitki gereğinden fazla su alırsa çürüyebilir. Sulama zamanını anlama için toprağını kontrol etmek gerekir. Bitkinin toprağının üst kısmı birkaç santim kuruduysa sulanabilir.

Aloe Vera Çoğaltımı Nasıl Yapılır?

Aloe veranın çoğaltımı dip kısmından yeni kökler alıp başka bir saksıya ekerek gerçekleştirilir. Ekilen kökler çok kısa bir süre içinde fide halini alır.

Solan Aloe Vera Nasıl Canlandırılır?

Aloe veranın canlandırılması için aspirin ve kuru maya karıştırılabilir. Aspirinler toz haline getirildikten sonra kuru maya ile suya eklenir. Aloe vera belirli aralıklarla bu su ile sulandığında canlanır.

Ayrıca bakınız: Çiçekleri Coşturmak İçin Ne Yapmalı?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu