Sağlık ve Wellness

Evde Diş Taşı Temizliği Nasıl Yapılır?

Evde diş taşı temizliğini yapmak ağız hijyenini sağlamanın yanı sıra pek çok sağlık sorununun önüne geçmeye yardımcı olur. Günlük olarak diş ve ağız bakımı yapılmazsa yiyecek artıkları zaman içinde bir tabaka oluşturmaya başlar. Gerekli temizliği yapılmayan dişlerde bu duruma sıklıkla rastlanır. Eğer bir önlem alınmazsa ileriki süreçte bu tabaka sertleşerek kireç halini alır. Sonuç olarak hem sağlığa zarar veren bir hastalık hem görünüşü kötü etkileyen bir durum olan diş taşı ortaya çıkar.

Diş taşı ev ortamında çeşitli şekillerde temizliği yapılabilen bir sağlık sorunudur. Son derece kolay olduğu için günlük diş ve ağız bakımı rutinine dahil edilebilir. Diş taşını temizlemek için etkili olan birbirinden çeşitli yöntemler bulunur. Bazı yöntemler diş taşının ortaya çıkmasına engel olurken bazıları mevcut diş taşı görümünün daha iyi bir hal almasına yarar. Dişlerin zarar görmemesi için doğal ürünler kullanmaya özen göstermek gerekir. Evde diş taşı temizliği yapmak için aşağıda yer alan yöntemler uygulanabilir:

Sirke: Bir bardak suyun içine iki yemek kaşığı sirke ve yarım çay kaşığı tuz eklenerek diş taşlarına karşı etkili olan bir gargara elde edilebilir. Bu karışım ile günde bir kere gargara yapılması durumunda mevcut diş taşı büyük oranda giderilir. Sirkenin içindeki antibakteriyel özellikler enfeksiyon oluşumunu da önler.

Karbonat: Temizleyici ve beyazlatıcı özelliği bulunan karbonat aynı zamanda antibakteriyel içeriğe sahiptir. Bu nedenle diş temizliği için günlük olarak kullanıma uygundur. Islak bir diş fırçasının üzerine döktükten sonra diş taşının yer aldığı bölge iyice fırçalanır. Birkaç dakikadan sonra durulanarak diş taşlarının oluşumunun engellenmesi sağlanır.

Ceviz Kabuğu: Bir bardak suyun içine 5 tane ceviz kabuğu ekledikten sonra 10 dakika boyunca kaynatarak diş taşına karşı etkili bir madde üretmek mümkündür. Karışım soğuduktan sonra diş fırçası bu suya batırılıp fırçalama işlemi gerçekleştirilir. Her gün 3 kere yapılması halinde diş etleri korunmuş olur. Hazırlanan su aynı zamanda gargara amaçlı da kullanılabilir.

Diş Taşı Temizliği Zararlı Mı?

Diş taşı temizliğinin zararı yoktur. Ağız ve diş hijyenine sahip olmak isteyen kişilerin yılda en az 1 kere bu temizlik işlemini yapması önerilir. Diş hekimleri yaptıkları muayeneden sonra genel olarak diş taşı temizliği yapılmasına karar verir. Dişlerde plak oluşumunu engellemek ve çürüklerin önüne geçmek amacı ile temizlik işlemi sıklıkla tekrarlanabilir.

Diş Taşı Temizliği Hangi Faydalara Sahiptir?

Diş taşı temizliğinin faydaları çürük ve diş iltihabı gibi sorunların oluşmasını önlemektir. Diş etinde bazı durumlarda ortaya çıkan çekilme ve kanama gibi durumlar rutin temizlik sayesinde ortaya çıkmaz. Ağız ve diş sağlığını tehdit eden tabakalar uzaklaştırılmış olur. Diş taşı temizliği aynı zamanda ağız kokusunun ortadan kalkmasını sağlar.

Diş Taşı Temizliği Uzun Sürer Mi?

Diş taşı temizliğinin süresi yapılan işleme bağlı olarak değişiklik gösterir. Evde yapılan işlemler genel olarak diş fırçalama süresine yakındır. Karışımların hazırlama hesaba katılırsa bu süreç uzayabilir. Eğer bir diş doktoru tarafından diş taşı temizliği yapılıyorsa söz konusu işlem yaklaşık olarak 20 dakika sürer.

Diş Taşı Temizliği Sonrası Ne Yapılmalıdır?

Diş taşı temizliğinden sonra 3 saat boyunca katı ya da sıvı gıdalara tüketmemek çok önemlidir. Temizliği takiben 24 saat boyunca çok sıcak ya da çok sıcak besinlerden uzak durulmalıdır. Dişlerde ağrı oluşması durumunda ağrı kesici alınabilir. Diş taşı temizliğinin ardından 3 hafta boyunca çay, kahve, sigara ve asitli içeceklerin tüketilmemesi önerilir.

Ayrıca bakınız: Çürük Diş Çekilmezse Ne Olur?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu