Rehberler ve İpuçları

Evde Sünnet Kınası Nasıl Yapılır?

Evde sünnet kınası yapmak için geleneksel, modern ya da dini içerikli etkinlikler düzenlemek kişinin hayata bakışına göre değişen bir konudur. Gösterişli sünnet kınası ya da sünnet mevlidi şeklinde yapılan bu organizasyonlar oğlan çocuk için özel bir gecedir. Son dönemlerde sünnet düğünü yapma alışkanlığı azalma gösterse de hala bunu bir gelenek olarak sürdürüp oğlan çocuğu için etkinlik düzenleyen bazı ebeveynler bulunur. Evde sünnet kınası yapmak için dikkat edilmesi gereken önemli noktalar şunlardır:

  • Sünnet kınası yapmak için iyi bir tema seçmek gerekir. Sünnet yapılan oğlan çocukları küçük yaşta olduğu için ona uygun bir içerik belirlemek önemlidir. Ülkemizde yapılan sünnet kınaları genel olarak Osmanlı temalı olur. Oğlan çocuğuna şehzade kıyafeti giydirilip tahta oturtulur.
  • Sünnet kınasına katılan yakınların hoş zaman geçirmesi için masaların özenle tasarlanması gerekir. Sünnet masasında kurabiye, kek, çikolata, kuruyemiş ve meşrubatın eksik olmaması önemlidir. Bazı sünnet düğünleri yemekli bir içeriğe sahip olabilir.
  • Katılım sağlayan konu komşuya sünnet kınası hediyesi vermek uzun yıllardan beri süregelen adetler içinde yer alır. Bu anlamda en çok verilen hediye küçük el havlusudur. Yakınlara verilen hediyelerin üzerinde sünnet kınasının temasına uygun olarak oğlan çocuğunun adı yazılır.
  • Hediyeliklerin konması için büyükçe bir sepet bulundurulmalıdır. Şapkaya benzeyen bir tasarıma sahip olan bu sepetler pek çok sünnet kınasında karşımıza çıkar.
  • Sünnetin temasına bağlı olarak kurabiye ve pastaların tasarımına özen gösterilmelidir. Bunların üzerine sünnet olan çocuğun adını yazdırmak ya da resmini bastırmak hoş bir görüntü sağlar.

Sünnet Kınası Kim Tarafından Yakılmalıdır?

Sünnet kınasını yakacak kişi bu etkinliğin yapıldığı yöreye bağlı olarak değişiklik gösterir. Çoğu yörede sünnet kınası yenge tarafından yapılır. Kimi yerlerde ise çocuğun anne ya da babası tarafından kına yakıldığı bilinir. Çocuğun ebeveynleri tarafından yapılan kınanın çocuğun ömrünün uzun olmasında etkili olduğu inancı yaygındır.

Sünnet Kınası Nereye Yakılır?

Sünnet kınasının yakılacağı yer yalnız bir parmaktır. Bazı yörelerde kına yakma işlemi avuç içine uygulanır. Bu uygulama doğru değildir. Sünneti yapılan oğlan çocuğunun yalnız bir parmağına kına yakmak yeterlidir. Sünnet kınası yakılırken tıpkı normal kına merasimi gibi şarkılar söylenmelidir. Aynı zamanda çerez ve kına dağıtımı sünnet kınası yakılırken gerçekleştirilir.

Sünnet Kınası İçin Hangi Şarkılar Çalınmalıdır?

Sünnet kınasında çalınacak şarkılar genel olarak hüzünlü türkülerden oluşur. Tıpkı normal bir kına gecesi gibi içli türküler söylenir. Özellikle oğlan çocuğunun parmağına kına yakılırken hep bir ağızdan söylenen türküye eşlik edilmesi beklenir. Normal kına gecesinde söylenen türkülerin sözleri sünnet düğünü için uygun değildir. Bu nedenle sözlerde oynama yaparak sünnet kınasına uygun hale getirilmelidir.

Sünnet Kınası Konvoyu Nasıl Yapılır?

Sünnet kınasının konvoyu görkemli bir düğün gerçekleştirmek isteyenlerin öncelikli tercihleri arasında yer alır. Konvoy için şahsi arabalar kullanılabileceği gibi bir organizasyon şirketiyle çalışmak mümkündür. Sünnet arabası özenli bir şekilde süslendikten sonra çocuğun adı yazılır. Köy ve kasabalarda yapılan sünnet kınası için daha çok at arabası tercih edilir. Yaz aylarında üstü açık araba sıklıkla kullanılır.

Sünnet Kınası Gezisi Nedir?

Sünnetin kınasının gezisi, sünnet olan çocuğun tüm aile büyüklerini ziyaret etmesi için taşınması anlamına gelir. Özenli bir kostüm giyen sünnet çocuğuna yakınları tarafından takı takılır ve hediye verilir. Bazı kesimler tarafından sünnet gezisi için tarihi mekanları ziyaret etme alışkanlığı bulunur. Sünnet kınası kapsamında yapılan bu etkinlik dahilinde genel olarak çocuğu eğlendirmek adına eğlence mekanları tercih edilir.

Ayrıca bakınız: E-Devlet’ten Çocuk Nasıl Sorgulanır?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu