Rehberler ve İpuçları

Evlilik Nedeniyle Kimlik Yenileme Ücreti Nereye Yatırılır?

Evlilik nedeniyle kimlik yenileme ücreti yatırma işlemini gerçekleştirmek için birkaç alternatif yöntem bulunur. PTT gişelerinden evlilik sonrası kimlik yenileme işlemi yapmak en popüler yöntemdir. Bu işlem için yalnızca T.C. kimlik numarası ve kimlik yenileme ücreti yeterli olacaktır. Evlilik sonrası kimlik yenileme işlemi için Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün anlaşmalı olduğu bankalar da kullanılabilir. Kimlik yenileme ücretinin yatırılacağı bankadan öncesinde randevu almak gerekir.

Evlilik Sonrası Kimlik Yenileme Zorunlu Mudur?

Evlilik Sonrası Kimlik Yenileme Zorunlu Mudur

Evlilik sonrası kimlik yenilemenin zorunluluğu bazı durumlarda ortaya çıkar. Yeni T.C. kimlik kartları üzerinde medeni hal ibaresi yoktur. Bu nedenle erkeklerin evlilikten sonra T.C. kimlik kartını değiştirmesi gerekmez. Öte yandan evlilik sonrasında soyadını değiştirmeyi ya da her iki soyadını birlikte kullanmayı tercih eden kadınların T.C. kimlik kartını yenilemesi gereklidir. Eski nüfus cüzdanını kullanan erkek ve kadınlar medeni hal bölümünün değiştirilmesi için kimlik yenileme işlemini yapmak zorundadır.

Yeni düzenleme ile alınan kararla 2024 yılında itibaren kadınların eşlerinin soyadını alması gibi bir zorunluluk olmayacak. Bu nedenle soyadını değiştirmek istemeyen kadınlar evlilik sonrası kimlik yenileme işlemini yapmak zorunda değildir. Karar yürürlüğe girene kadar kimliğin yine de değiştirilmesi gerekir.

Evlilik Sonra Hangi Sürede Kimlik Yenilenmelidir?

Evlilik sonrası kimlik yenileme süresi için mevzuatta herhangi bir zaman dilimi belirtilmemiştir. Bu durum evlenen çiftler için bir zaman aşımı tehlikesi yaratmaz. Kimlik yenilemenin önemli olduğu kısım günlük hayatı etkilemesidir. Tapu işlemleri, bankacılık işlemleri, okul kaydı ve oy kullanma gibi bazı durumlarda kimlik kartının güncel olmaması işlemlerin yapılamaması anlamını taşıyabilir. Bu nedenle herhangi bir kurum ya da kuruluş ile işlem yapan kişilerin kimlik yenilemeyi ihmal etmemesi önemlidir.

Nikahtan Ne Kadar Sonra Kimlik Bilgileri Yenilenir?

Nikahtan sonra kimlik bilgilerinin yenilenmesi en fazla 10 iş günü sürer. Nikah işleminden sorumlu olan belediye ya da müftülük makamları bu süre içinde nikah akdini Nüfus Müdürlüğü’ne iletme görevine sahiptir. Kurumların çalışma sistemine göre bu işlem ilk gün tamamlanabilir ya da son güne sarkabilir. Buna rağmen bildirinin 10. günü geçmesi gibi bir durum söz konusu olamaz. Nüfus Müdürlüğü kendisine iletilen nikah bilgilerini sisteme girip günceller. Kimlik yenileme işlemi bundan sonra yapılabilir.

Nikah Sonrası Kimlik Yenileme Başvurusu Ne Zaman Yapılmalıdır?

Nikahtan sonra kimlik yenileme başvurusu için e-Devlet üzerinden bilgilerin güncellendiğini kontrol etmek çiftlere büyük bir avantaj sağlar. Belediye ya da müftülüğün hangi sürede nikah bilgilerini ileteceği belirsizdir. Aynı zamanda Nüfus Müdürlüğü’ne iletilen bilgilerin sisteme ne zaman girileceği kurumun işleyişine bağlıdır. Nikahtan sonra 10 gün için e-Devlet’te kişisel bilgileri kontrol ederek ne zaman bilgilerin güncelleneceği görülebilir. Nikah bilgisi sisteme girildiği zaman için randevu alınabilir.

Evlilik Sonrası Kimlik Yenileme Ücreti Ne Kadardır?

Evlilik Sonrası Kimlik Yenileme Ücreti Ne Kadardır

Evlilikten sonra kimlik yenilemenin ücreti 83 TL’dir. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen bu tutar kimlik değişim işlemlerini yaparken PTT ya da anlaşmalı bankalara yatırılmalıdır. Uluslararası aile cüzdanının yenilenmesi için alınan ücreti ise 200 TL’dir.

Evlilik Sonrası Kimlik Yenilemede Hangi Evraklar Gerekir?

Evlilikten sonra kimlik yenileme evrakları Nüfus Müdürlüğü’ne yapılan başvurularda eksiksiz bir şekilde yapılmalıdır. Kimlik yenileme için randevu aldıktan sonra tüm evrakları bir araya getirmek çiftlerin hiçbir sorun yaşamadan işlemi tamamlamasını sağlar. İstenen evraklardan ilki kimlik yenileme için yatırılan ücrete ait bir makbuzdur. Bununa birlikte kimlik kartı ya da bunun yerine geçen bir belge, uluslararası aile cüzdanı ve bir adet biyometrik fotoğraf ile kimlik yenileme işlemi tamamlanabilir.

Ayrıca Bakınız: Çocuğun E-Devletine Nasıl Girerim?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu