Finans ve Yatırım

Fas Para Birimi Nedir? Tarihçesi

Fas para birimi birçok kişi tarafından merak edilmektedir. Afrika Kıtasında yer alan Fas ilginç bir tarihe sahip olan ülkelerden biridir. Konumuna rağmen Afrika Birliği’ne üye olmayan bu ülke değişik bir yapıya sahiptir. Sizin için Fas para birimi, tarihçesi ve ülkeye dair diğer detayları bir araya getirdik.

Fas’ın resmi para birimi dirhemdir. Fas dirhemi olarak da anılan bu para biriminin basılması ülkedeki merkez para bankası olan Bank Al-Maghrib tarafından gerçekleştirilir. Dirhem tekil bir isimdir. Çoğul halinin okunuşu darahim şeklindedir. Bu paranın uluslararası kodu MAD şeklindedir. Fas dirheminin sembolü ise “د.م” şeklinde yazılır. 1 Fas dirheminin Türk lirası cinsinden değeri yaklaşık olarak 3,08 seviyesine denk gelir.

Fas Para Biriminin Tarihçesi Nedir?

Fas’ın tarihinde geriye gidildiğinde 1882’den önce kullanılan bazı para birimlerine rastlanır. Yapılan çeşitli araştırmalar ilgili tarihten önce bakır, gümüş ve altın sikkelerin kullanıldığını ortaya koyuyor. O dönemden sonra 1921 tarihine kadar ülkenin resmi para birimi riyaldi. Daha sonra riyal 10 dirheme bölündü. Ülkede İspanyol ve Fransız himayesinin oluşması para biriminin peseta ve Fas frangı olması ile sonuçlandı.

Ülkede bugün geçerli olan resmi para birimi olan dirhemin seçilmesi ise 1960 yılını buldu. Buna rağmen Fas frangı varlığını 1974’e kadar sürdürmeyi başardı. Aynı yıl 1, 5, 10, 20 ve 50 sentlik madeni paralar Fas piyasasında yerini aldı. Sikkelerin çoğunluğunda eski Fas Kralı II. Hasan’ın büstü yer alıyordu.

Fas Nasıl Bir Ülkedir?

Fas, geçmişte Fransız ve İspanyol sömürgesine maruz kaldığı için adı geçen ülkelerin kültürlerinden izler taşır. Ülkede Fransızca konuşabilen bir kesim bulunur. Kültürel yapı olarak Kuzey Afrika ülkeleri içinden farkı ile sıyrılmayı başarır. Bazı kişiler tarafından Kuzey Afrika’nın Paris’i olarak adlandırılır. Arap coğrafyası içinde en batı kesimde bulunur. Yüzölçümü 720.000 kilometrekare olan ülkenin nüfusu yaklaşık olarak 37 milyondur. Başkenti Rabat’tır. Fas’ın en büyük şehri ise Kazablanka’dır.

Fas Bayrağı Ne Anlama Gelir?

Fas bayrağı arka fonda kırmızı renk bulunan yeşil renkli beş köşeli yıldızdan meydana gelir. Yaygın Arap renkleri olan kırmızı ve yeşil kombini Fas bayrağında da kendine yer bulur. Kırmızı renk ülkenin bağımsız bir hale gelmesi için verilen mücadeleyi simgeler. Bunun yanı sıra Fas Hanedanı’nın rengi de kırmızıdır. Süleyman mührü olarak bilinen beş köşeli yıldız tıpkı diğer Arap ülkeleri gibi Faslar tarafından da kullanılmıştır. Aynı zamanda dini bir sembol olan bu yıldız ülkede baskın bir dinin gösterir.

Fas Saat Dilimi Nedir?

Fas, enerji tasarrufu yapmak için yaz ve kış aylarında farklı zaman dilimlerini kullanır. Yaz aylarında kullanılan saat dilimi UTC +0 iken kış aylarında bu UTC+1 olur. Fas ile Türkiye arasında yaklaşık olarak 3 saatlik bir saat farkı söz konusudur.

Fas Hangi İklime Sahiptir?

Coğrafi açıdan zengin bir yapıya sahip olan Fas bünyesinde farklı iklimleri barındırır. Okyanusa yakın olan kesimlerde daha çok ılıman iklim hakimiyeti sürer. Atlas Dağı çevresinde ise çöl iklimi yaygın bir şekilde görülür. Ülkenin iç kesimlerinde Akdeniz iklimi yaşanır. Ülkenin genelinde kışın oldukça ılık geçer. Yaz ayları çok sıcak olur.

Fas Ekonomisi Nasıldır?

Fas’ın ekonomisi orta seviyede sayılır. Tarih boyunca çeşitli çöküş dönemlerinden geçse de günümüzde attığı bazı adımlardan sonra kendine yetebilir duruma gelmiştir. Yine de en iyi ekonomiye sahip ülkelerden oldukça uzaktır. Genel olarak tarım ve imalatın yaygın olduğu bir ülkedir. Son dönemlerde ekonomik anlamda yapılan özelleştirmeler ile gelir seviyesinin artması planlanmıştır.

Ayrıca bakınız: Moğolistan Para Birimi Nedir? Tarihçesi

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu