Rehberler ve İpuçları

Fazla Çalışma Saatleri Nereye Şikâyet Edilir?

Fazla çalışma saatlerini şikâyet etmek, bazı çalışanlar için oldukça önemli bir konudur çünkü kişinin haklarının ihlal edilmesi anlamına gelir. Fazla çalışma saatleri konusunda yapacağınız şikâyetleri ALO 170 hattına yapabilirsiniz. Bu hat, Çalışma Hayatı İletişim Merkezi hattıdır. Bu hattın kuruluş amacı, çalışma hayatında mesai saati gibi konularda problem yaşayan çalışanlara yardımcı olmaktır. Bu hat, Sosyal Güvenlik Kurumu ve Türkiye İş Kurumu tarafından çalışanların hakkını koruma amacıyla kurulmuştur. Siz de bu hattı arayarak şikâyetlerinizi iletebilir ve uzmanların yönlendirmesi sonucunda konu hakkında yapabileceklerinizi öğrenebilirsiniz. Hattı aramanız durumunda hem psikolojik hem de hukuki açıdan destek alabilirsiniz.

Fazla Mesai Saat Ücreti Ne Kadar?

Fazla Mesai Saat Ücreti Ne Kadar

Fazla mesai saat ücreti, kişinin maaş değerine göre değişebilir. Fazla mesai saat ücreti için saatlik ücretin %50 oranında fazlası verilmelidir. Örnek olarak bir işçinin saatlik ücreti 200 TL değerinde ise fazla çalışması durumunda saat başına 300 TL almalıdır. Bu durum kanunen işçinin sahip olduğu haklar arasında tanınmıştır. Bu yüzden çalışanların fazla mesai yaptıkları saatlerde ekstra ücret talep etmeleri ve taleplerine olumlu yanıt alamamaları durumunda gerekli şikâyetlerde bulunmaları gerekir.

Fazla Mesai 270 Saati Geçerse Ne Olur?

Fazla mesainin 270 saati geçmesi durumunda, çalışan iş akdini haklı bir şekilde iptal ederek kıdem tazminatı gibi çeşitli haklardan yararlanabilir. Ancak, burada söz konusu olan 270 saatin yıllık standart çalışma saatine ek olarak 270 saat olduğunu unutmamak gerekir. Böyle bir durumda işçi, fazla çalışma saatleri gibi gerekçelerini sunarak istifasını verip haklarını aramak için dava açabilir. Buna ek olarak işçi, istifasını vermek istemiyorsa ALO 170 Çalışma Hayatı İletişim Merkezi hattını arayarak konu hakkında şikâyette bulunup yetkililer ile birlikte harekete geçebilir.

Zorla Fazla Mesai Yaptırmanın Cezası Nedir?

Zorla fazla mesai yaptırmanın cezası, ekstrem durumlar haricinde çalışana zorla mesai yaptıran işverene verilen cezadır. Bu cezanın değeri, güncel olarak 1.200 TL olarak belirlenmiştir. Ancak, pandemi gibi ekstrem sağlık durumlarının söz konusu olduğu durumlarda sağlık çalışanlarının fazla mesaiye mecbur edilmesi gibi olaylar söz konusu olabilir. Böyle olaylarda büyük ihtimalle işverene herhangi bir ceza kesilmez.

Fazla Çalışma Saatleri Kişiye Zarar Verir Mi?

Fazla Çalışma Saatleri Kişiye Zarar Verir Mi

Fazla çalışma saatlerinin kişiye verdiği zarar hem psikolojik hem de fiziksel olabilir. Bu durum kişiden kişiye göre değişebilir ama çoğu kişi için fazla çalışma saatleri büyük bir problemdir. Fazla çalışma saatlerinin kişiye fiziksel olarak vereceği zarar, kişinin iş yüküne göre değişebilir. Örnek olarak bir öğretmenin fazla çalışma saatlerine zorlanması fiziksel açıdan sürekli ayakta kalarak tahtada yazı yazma ve öğrencilere hitap etme gibi durumlar nedeniyle telenjektazi yani varis hastalığına sahip olmasıyla sonuçlanabilir. Öte yandan bu durumun psikolojik boyutu da vardır.

Psikolojik açıdan birçok kişi fazla çalışmanın bir insana zarar vermeyeceğini hatta üretken hissetmesine neden olarak o insanı mutlu edeceğini zannetse de bu büyük bir yanılgıdır. Bir insan işini ne kadar seviyor olursa olsun o iş; kişinin kendine vakit ayırmasına yani hem psikolojik hem de fiziksel açıdan gereksinimlerini karşılamasına engel olursa kişi için eziyete dönüşür. Bu yüzden çalışanların fazla mesai konusunda kendi psikolojik ve fiziksel sağlıkları için haklarını almak için savaşmaları tavsiye edilir.

1 Günde Kaç Saat Mesai Yapılabilir?

Günlük mesai saati, hukuken en fazla 11 saat olabilir. 11 saati aşan mesai, fazla çalışma saatleri konusuna girdiği için hak ihlalidir.

Ayrıca Bakınız: Ankara Büyükşehir Belediyesi Sosyal Yardım Başvurusu Nasıl Yapılır?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu