Sağlık ve Wellness

Ferritini Düşürmek İçin Ne Yapmalı?

Ferritini düşürme vücutta olması gerekenden fazla demir mineralinin depolandığı durumlarda gerçekleşir. Vücudun doğal yollarla atamadığı demir için kan transfüzyonu uygulanır. Ferritin değerini düşürmeden önce demir miktarının olması gerekenden yüksek olmasının nedeninin tespit edilmesi gerekir. Eğer ferritin yüksekliği bir hastalık nedeniyle yüksek bir değerde seyrediyorsa ilaç ile düşmesi sağlanır. Ferritini düşürmek için tedavi yöntemlerinden biri de beslenme alışkanlığının değişmesidir.

Ferritin Yüksekliği Hangi Belirtilere Sahiptir?

Ferritinin yüksekliğinin belirtileri kalp çarpıntısı, yorgunluk, bitkinlik, göğüs ağrısı ve eklem bölgelerinde ağrı olarak ortaya çıkar. Bazı hastalarda iştahsızlığa bağlı olarak kilo kaybı ve karın ağrısı şeklinde kendini gösterir. Nadiren de olsa cinsel isteğin azalması ve cilt renginin koyulaşması gibi belirtiler ferritin yüksekliğine işaret ediyor olabilir.

Ferritin Yüksekliği Neden Meydana Gelir?

Ferritin Yüksekliği Neden Meydana Gelir

Ferritin yüksekliğinin meydana gelmesi genetik yatkınlık ya da çeşitlik hastalıklardan kaynaklanır. Alkol tüketiminin yüksek olması çeşitli karaciğer rahatsızlıkları ve hemokromatoz benzeri özelliklere sahip demir metabolizmasını olumsuz etkileyen hastalıklara da bağlıdır. Hepatit C, lösemi, hipertiroid ve tip 2 diyabet gibi hastalıkların da ferritin yüksekliğine neden olduğu bilinir.

Ferritini Düşürmek İçin Hangi Tedaviler Uygulanır?

Ferretin düşüklüğünün tedavi edilmesi için ilk olarak bu rahatsızlığın nedeni araştırılır. Hastaya genel bir sağlık taraması yapılır. Kullanılan ilaçlar ve kronolojik hastalıkların bilgisi gözden geçirilir. Hastalıktan kaynaklanan ferretin yüksekliği durumunda ilk olarak hastalığın tedavisine yönelik müdahale yapılır. Yapılan müdahale sonrasında ferretinin düşmesi beklenir.

Ferritinin hastalığa bağlı olmadığı durumlarda ilaç tedavisi uygulanır. Beslenme düzeni ferritin için iyi olmayan hastalara diyet programı önerilir. Doktor tarafından ferritini düşürmeye yardımcı olan yeşil çay ve kahve gibi içerikler tavsiye edilir. Çinko ve magnezyum içerikli gıdalar tedaviye iyi gelir. Ferritini düşürmek için bazı hastaların egzersiz yapması büyük etki sağlar.

Ferritinin Düşüklüğü Neden Meydana Gelir?

Ferritin düşüklüğünün meydana gelmesi çay ve kahve tüketimi, düzensiz ve sağlıksız beslenme, hamilelik, emzirme ve demir içerikli gıdaların yeterince tüketilmemesidir. Ferritin düşüklüğü kişinin sağlık durumu, cinsiyeti, yaşı ve beslenmesi ile ilişkili olabilir. Sağlıklı kadınlarda adet döneminde yaşanan kanamaya bağlı olarak ferritin düşüklüğü meydana gelir. Ferritin düşüklüğünün meydana gelmesi şu nedenlere bağlı olabilir:

  • Çölyak
  • C vitaminin yetersiz olması
  • Kan kaybı
  • Bağırsak ve mide hastalıkları
  • Polip ve tümör gibi zararlı yapılar
  • Kısa aralıklarla sık doğum yapmak
  • İşlenmiş et ürünleri
  • Aşırı pişmiş et
  • Hamile kadınların düşük yapması
  • Kürtaj
  • Kronik hastalık
  • Ağır yaralanma sonucu yaşanan kan kaybı

Ferritinin Düşüklüğü Nasıl Tedavi Edilir?

Ferritinin Düşüklüğü Nasıl Tedavi Edilir

Düşük ferritin tedavisi genel muayene sonrası bazı laboratuvar tetkiklerinin uygulanması ile yapılır. Ferritin testi bunların arasındadır. Ferritin değeri düşük olduğu tespit edilen hastalarda ilk olarak buna neden olan etken araştırılır. Eğer hastanın kanaması varsa bunun önüne geçmek için tedaviye başlanır. Ülser gibi kanamaya neden olan hastalıklar ferritin düşüklüğünün kaynağı olabilir.

Eğer ferritin düşüklüğü herhangi bir hastalıktan kaynaklanmıyorsa ilaç ve demir takviyeleri tedavisi uygulanır. Beslenme kaynaklı vakalarda hastanın yediğine ve içtiğine dikkat etmesi gerekir. Demir yapan gıdalar beslenme düzenine dahil edilir. Hasta tedavi sürecinde kırmızı et, çay ve kahve gibi yiyecek ve içeceklerden uzak durmalıdır.

Ferritini Düşürmek İçin Tedavi Yapılmazsa Ne Olur?

Ferritin düşüklüğünün tedavi edilmemesi kişinin pek çok hastalığa yakalandığı görülür. Genetik yatkınlık ya da bazı hastalıkların tetiklediği ferritin yüksekliği bünyede hepatit C, lösemi, hipertiroid ve tip 2 diyabet oluşumuna yol açar. Bu nedenle değerleri olağanın üstünde çıkan hastaların ferritini düşürmek için tedavi olması gerekir.

Ayrıca Bakınız: Çürük Diş Çekilmezse Ne Olur?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu