Çevre

Fesleğen Yetiştirme Yöntemleri Nelerdir? Özellikleri, Bakımı

Fesleğen yetiştirme konusunda dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunur. Fesleğen yetiştirme ve bakımı için dikkate almanız gereken tavsiyeler başlıca şunlardır:

  • Fesleğeni Koyacağınız Yeri Dikkatli Seçin: Fesleğenlerin yaprakları ve dalları oldukça hassastır. Bu yüzden rüzgâr gibi çeşitli dış etkenlerden çok kolay bir biçimde etkilenirler. Bu nedenden dolayı, fesleğenlerinizi rüzgârın temas etmediği alanlara koymalı yani balkon gibi rüzgâr alan yerlerde bulundurmamalısınız.
  • Güneş Işınları ile Direkt Temas: Fesleğenler de birçok bitki çeşidi gibi güneş ışınları ile direkt temas ederlerse solabilirler. Bu yüzden fesleğenlerin güneş ışınlarının çok fazla denk gelmediği bir noktada bulunmaları gerekir. Ancak, fesleğenler güneş ışığını sevdikleri için onların güneş ışığı almalarını da engellememelisiniz.
  • Isıya Dikkat Etmek: Fesleğen, Akdeniz ve Ege bölgesi gibi havanın genellikle sıcak olduğu yerlerde 4 mevsim yetişebilen bir bitkidir. Ancak, Doğu ya da Karadeniz bölgelerinde fesleğenler, özellikle de kış ya da sonbahar mevsimi gibi havaların soğuk olduğu mevsimlerde ölebilirler. Bu yüzden, havanın soğuk olduğu koşullarda fesleğenlerinizi sıcak bir odada tutmanız gerekir.
  • Zenginleştirilmiş Toprak Kullanmak: Fesleğenler, özel topraklara ihtiyaç duyan bitkilerdir. Bu yüzden ilk kez fesleğen bakacak kişiler için en iyi seçenek, fesleğen için zenginleştirilmiş toprak ürünlerini satın almaktır. Herhangi bir bitkiden alacağınız topraklar oldukça tehlikeli olabilir çünkü toprakta çeşitli böceklerin yumurtaları bulunabilir. Bu durum da hem fesleğenin gelişmesini engeller hem de saksının bulunduğu alana böceklerin dadanmasını sağlar.

Fesleğen Özellikleri Nelerdir?

Fesleğen Özellikleri Nelerdir

Fesleğenin özellikleri oldukça fazladır. Fesleğen hem yiyecek olarak hem de çiçek olarak kullanılabilir. Fesleğenin yiyecek olarak kullanılması hem sağlıklı bir besin olduğundan hem de lezzetli olduğundan dolayı ülkemiz de dahil olmak üzere dünya genelinde yaygındır. Öte yandan fesleğenin çiçek olarak kullanılması da iyi bir seçenektir çünkü fesleğen çok güzel görünen ve fresh koku yayan bir bitkidir. Buna ek olarak fesleğen, bazı efsanelere de konu olmuştur.

Fesleğenin konu olduğu en çok bilinen efsane, fesleğenin eski dönemlerde sineklerin insanlara savaş açtığına inanıldığı bir zamanda insanların savaş aracı olmasıdır. İnanışa göre fesleğenler, insanların sineklerden kurtulmasına yardımcı olmuşlardır. Ancak, bu efsaneden öteye geçememiştir çünkü bitkibilimi ile uğraşan bilim insanları fesleğenin sineği önleyemediğini aksine birçok bitki çeşidi gibi sinekleri daha çok çektiğini söylemişlerdir.

Reyhan ve Fesleğen Aynı Mı?

Reyhan ve fesleğen aynı bitkiler değildir. Birçok kişi reyhan ve fesleğenin aynı bitkinin farklı evrelerinde koparılmış olan halleri olduğunu düşünmektedir. Ancak, bu bir yanılgıdır. Bu yanılgının nedeni reyhan ve fesleğenin birçok yönü ile benzemesidir. Bu benzerliğin nedeni de reyhan ile fesleğenin aynı aileye mensup olmasıdır.

Reyhan ve Fesleğen Kanser Yapar Mı?

Reyhan ve fesleğenin kanser yapması mümkün değildir. Tam aksine bu bitkiler, ölçülü şekilde tüketilirlerse kanseri önleyici etkiye sahiptirler. Bu önleyici etkiyi sağlayan aynı aileye mensup bu iki bitkinin flavonol ve luetin içeriyor olmasıdır.

Fesleğen Uyku Yapar Mı?

Fesleğen Uyku Yapar Mı

Fesleğenin uyku yapması tam olarak doğru bir deyiş olmasa da fesleğen kişinin daha rahat bir şekilde uyumasına yardımcı olabilir. Fesleğenin uykuya yardımcı etkisi, kan akışını ve kalp ritmini düzenleme özelliğinden kaynaklanmaktadır.

Hangi Fesleğen Yenmez?

Yenilmemesi gereken fesleğen türü olarak herhangi bir fesleğen türü bulunmamaktadır. Uzmanlar, tüm fesleğen çeşitlerinin yenilebileceğini belirtmişlerdir. Şu ana kadar bitkibilim ile uğraşan kişiler tarafından yaklaşık olarak 160 tane fesleğen türü kayıtlara geçmiştir ve bu türlerin hepsi de çeşitli faydalı etkileri ile insan sağlığına faydalıdır.

Ayrıca Bakınız: Orkidenin Yeni Dal Vermesi İçin Ne Yapmalı?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu