Çevre

Fidelerin Hızlı Büyümesi İçin Ne Yapmalı?

Fideleri hızlı büyütmek için dikimden toprak seçimine kadar dikkat edilmesi gereken pek çok püf noktası bulunur. Fidenin hangi bitkiye ait olduğu da bu konuda önem taşır. Her bitkinin istediği şartlar birbirinden farklıdır. Yetiştirilen fidenin ekildiği ortamda iyi yaşaması için bir uzmandan fikir almak gerekir. Bazı fidelerin yılın belirli dönemlerinde ekilmesi hızlı büyümeleri açısından şarttır. Ne çok ne az sulama yapmak fidelerin hızlı büyümesi için yeterli miktarda nem oranına sahip olmasını kolaylaştırır.

Fide Seçiminde Neye Dikkat Edilmesi Gerekir?

Fide Seçiminde Neye Dikkat Edilmesi Gerekir

Fide seçiminde dikkat edilmesi gerekenler koyu yeşil yapraklı, kalın ve kısa saplı, bol köklü ve kök boğumları hafif mor olanların alınmasıdır. Solgun görünüme sahip ince saplı ve aşırı uzamış fideler kötü bir sonuç verir. Aynı zamanda fazla genç ve fazla yaşlı fideleri almamak gerekir. Fide seçerken çok uzun olmaması dikerken kolaylık sağlar. Kalın ve kuvvetli olan fideler kök sistemi tam olduğu için iyi seçenekler olacaktır. Fidenin hangi ayda ekileceğinin bilgisine de satın alım sırasında dikkat edilmelidir.

Fidelerin Hızlı Büyümesi İçin Nasıl Ekilmelidir?

Fidenin hızlı büyümesinde ekim işlemi akşamüstü veya sabah erkenden yapılmalıdır. Havanın serin olduğu saatler ekim için uygundur. Sıcak saatlerde ekim yapılmaması fidelerin solmaması için önem taşır. Ekim sırasında elin ve kullanılan aletlerin hijyenik olmasına özen gösterilmelidir. Fide ekimi için bırakılacak aralık bitkinin türüne göre farklıdır. Yine de ekim sırasında dal ve yapraklar için uygun alan olmasına dikkat edilmelidir. Bitkilerin birbirini gölgelemesi yeterli güneşi alamamalarıyla sonuçlanır.

Bahçede dikilen fidelerin havalandırma işlemi can suyu verdikten 10 gün sonra gerçekleştirilmelidir. Bu süre içinde yabani otların temizlenmesi gerekir. Havalandırma işlemi fideyi hastalık ve böceklere karşı büyük oranda korur. Çapalama işlemi bir ay içinde belirli aralıklarla 3 kere gerçekleştirilir. Toprağa değen yaprakların kesilmesi gelişim açısından önem arz eder. Bitkiye hava alması için yeteri kadar alan sağlamasının yanı sıra mantar hastalığını azaltır. Fidelerin hızlı büyümesi için ekimi şöyle olmalıdır:

  • Fidelerin kabından tutun. Ardından gövdeyi zedelemeyecek şekilde yapraklarından tutup çıkarın.
  • Kök topu kısmının üst zemini kadar bir derinlik açın.
  • Fidenin üçte ikilik kısmı toprak altında kalacak şekilde dikin.
  • Ekilen fideye can suyunu verin.
  • İlerleyen günlerde sulama ve gübreleme işlemine devam edin.
  • İlk hafta içinde yaprak ve çiçekler için böcek kontrolü yapın.

Fideler Ne Zaman Ekilmelidir?

Fidelerin ekim zamanı hızlı büyümeleri açısından önemlidir. Zamanında ekilmeyen bir bitki fidesi hiçbir gelişme göstermeden çürüyebilir. Özellikle bazı bitkilerin ekim süresi çok kısa bir zaman dilimine sahiptir. Bu nedenle hassas ve hızlı bir işlem yapmak hayati önem taşır. Yaz bitkilerinin fidelerini mevsim boyunca birkaç kere ekmek mümkündür. Pek çok bitki fidesi mayıs ayında ekilmeye başlanır. Bu bitkilerin içinde domates, salatalık, patlıcan, kabak, havuç, roka, maydanoz, nane ve mısır bulunur.

Saksıda Fidelerin Hızlı Büyümesi Nasıl Gerçekleşir?

Saksıda Fidelerin Hızlı Büyümesi Nasıl Gerçekleşir

Saksıdaki fidelerin hızlı büyümesi için kap seçimi önemlidir. Drenaj yapıda olması gereken saksıların alt kısmında toprağın hava alması için delikler olmalıdır. Ekimi yapılacak fidenin büyüklüğüne uygun bir saksı seçilmesi bitkinin büyüme hızını etkiler. Saksı sulandıkça altından su akacağı için iyi bir yere yerleştirilmesi büyük önem taşır.

Fidelerin Sulanması Nasıl Yapılır?

Fidenin sulanması toprağı nemlendirecek kadar olmalıdır. Bunun yanında aşırı sulama yapmak bitkiyi çürüteceği için dikkat edilmesi gereken bir konudur. Tekrar sulamadan önce toprağın biraz kurumasına müsaade etmek önemlidir. Fidelerin hızlı büyümesi için bitkinin türüne göre sulama yapılır.

Ayrıca Bakınız: Çiçekleri Coşturmak İçin Ne Yapmalı?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu