Rehberler ve İpuçları

Fiil Ehliyeti Şartları Nelerdir?

Fiil ehliyeti sahip olabilmek için bazı şartları yerine getirmek gerekir. Fiil ehliyeti sahip olma şartları başlıca şunlardır:

  • Akıl hastalığı, düşünmeyi engelleyecek psikolojik problem ya da sarhoşluk gibi durumların söz konusu olmaması
  • 18 yaşını doldurmuş olmak
  • Bir yıl ya da daha uzun süre ile hapiste yatmamış olmak
  • Hacir (kısıtlama) kanunu kapsamında olmamak

Fiil Ehliyeti Ne Zaman Başlar?

Fiil ehliyetinin başlama zamanı normal şartlarda kişinin 18 yaşını doldurmasıdır. Ancak, zihinsel engel ya da ileri derece şizofreni gibi psikolojik problemlere sahip olan kişiler için 18 yaşını doldurmakla fiil ehliyeti başlamaz. Bu durumlarda kişinin mümkünse tedavi edilmesi gibi durumlar sonucunda fiil ehliyeti başlayabilir. Kişi, tedavi edilemeyecek bir soruna sahipse fiil ehliyeti hiçbir zaman başlamayabilir.

Fiil Ehliyeti Nasıl Alınır?

Ekstrem durumlar haricinde fiil ehliyetine sahip olabilmek için herhangi bir şey yapmaya gerek yoktur. Kişinin 18 yaşını doldurması ile beraber fiil ehliyeti başlar. Ancak, zihinsel zorunlar gibi çeşitli problemler söz konusu ile sağlık raporu gibi çeşitli belgeler ile dava açmak gerekebilir.

Fiil Ehliyeti Olmayanlar Ceza Alır Mı?

Fiil Ehliyeti Olmayanlar Ceza Alır Mı

Fiil ehliyeti olmayanlar da çeşitli cezalara çarptırılabilirler. Ancak, bu cezalar kişinin neden fiil ehliyetine sahip olmadığının altında yatan neden ile aynı doğrultuda cezalar olacaktır. Örnek olarak 18 yaşının altında olduğu için fiil ehliyetine sahip olamayan bir çocuğun ceza alması gereken bir durumda hapis yerine ıslah evine atılması söz konusu olur. Buna ek olarak bir diğer örnek olarak da psikolojik problemleri yüzünden fiil ehliyetine sahip olmayan bir kişi, hapse atılmak yerine rehabilitasyon merkezine yatırılması da verilebilir.

Fiil Ehliyeti Türleri Nelerdir?

Fiil ehliyeti türleri başlıca şunlardır:

  • Tam Fiil Ehliyeti: Adından da anlaşılabileceği üzere tam fiil ehliyeti, kişinin yaptıklarından tamamen sorumlu tutulacağı bir ehliyet türüdür. Tam fiil ehliyetine sahip olan kişiler; 18 yaşının üzerinde olan ve fiil ehliyetine sahip olmaya engel olan psikolojik problem ya da engel gibi durumlara sahip olmayan kişilerdir.
  • Sınırlı Fiil Ehliyeti: Bu ehliyet türü de adında anlamını barındıran ehliyet türlerinden bir tanesidir. Sınırlı fiil ehliyetine sahip olan kişiler, belirli konularda sınırlamaya tabi tutulurken bazı konularda sorumluluk alabilirler. Örnek olarak bazı zihinsel engel durumları söz konusu olan kişilerin evlenememesi ama başka fiil ehliyet gerektiren durumlarda sınırlandırmaya tabi tutulmamaları verilebilir.
  • Geçici Fiil Ehliyetinden Yoksunluk: Fiil ehliyeti türleri arasında en kısa süreli olan fiil ehliyeti türü, geçici fiil ehliyetinden yoksunluktur. Geçici fiil ehliyetinden yoksunluk, adından da anlaşılabileceği üzere kişinin fiil ehliyetinden geçici bir süre için yoksun olmasıdır. Örnek olarak sarhoş kişilerin fiil ehliyetinden yalnızca sarhoşluk sürecinde yoksun olmaları verilebilir.
  • Fiil Ehliyetinden Yoksunluk: Fiil ehliyeti türleri arasında en kapsamlı ve zorlayıcı olan fiil ehliyetinden yoksunluktur. Fiil ehliyetinden yoksunluk söz konusu olduğunda kişinin fiil ehliyetine tekrardan sahip olabilmesi mümkün olmayabilir. Örnek olarak şizofreni gibi tedavisi pek mümkün olmayan hastalıklara sahip olan kişilerin fiil ehliyetine bir daha sahip olmaları büyük ihtimalle söz konusu olmayacaktır.

Hak Ehliyeti ve Fiil Ehliyeti Nedir?

Fiil ehliyeti, hak ehliyetine göre daha kapsayıcı bir terimdir. Hak ehliyetinde söz konusu olan hak, kişinin borç altına girmesidir. Fiil ehliyeti ise kişinin başkasına borç vermesi gibi birçok durumu kapsar.

Ayrıca Bakınız: Cigna Hayat Sigortası Nasıl İptal Edilir?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu