Eğitim ve Öğrenme

Floortime Eğitimi Nedir, Nasıl Alınır?

Floortime eğitim, çocuğun zihinsel olarak gelişiminin profesyonellerin yardımı ile en uygun olacak bir şekilde düzenlenmesinin katılımcılara aktarıldığı programdır. Eğitim süreci boyunca çocuk, ergen ve genç insanlar ile iletişim kurmanın incelikleri anlatılır. Onlara yanıt vermek ve onları düşünmeye teşvik etmek eğitimin temel parçaları arasında yer alır. Çocuğa destek vererek onun kendi problemlerini hızlı ve kolay bir şekilde bulması sağlanır. Floortime eğitimi sırasında çocuğa problem çözme öğretilir.

Floortime Eğitimi Nasıl Alınır?

Floortime Eğitimi Nasıl Alınır

Floortime eğitimini almak için dört aşamalı bir süreçten geçmek gerekir. Her aşama bir uzmanlığı temsil eder. Sonuç olarak floortime eğitimi almak için tüm sertifikaları tamamlamak büyük bir önem taşır. İlk olarak giriş seviyesindeki eğitim verilir. Giriş seviyesinde başarı gösterenler sonraki seviyedeki eğitimi görmeye hak kazanır. Floortime eğitimi şu aşamalardan oluşur:

  • Eğitimin ilk aşaması temel uygulamalara dayanır. Herhangi bir ön koşulu bulunmayan bu aşama sonunda başarılı sonuç alan kişiler katılımcı sertifikası almaya hak kazanır.
  • Yetkinlik eğitimini almak için temel uygulama eğitiminin başarı ile tamamlanmış olması gerekir. Her bir dersi yaklaşık 2 saat boyunca süren bu eğitim programı 14 haftalık bir süreçte tamamlanır.
  • İleri düzey eğitimini almak için yetkinlik eğitimini tamamlamak gerekir. Bu aşamada duygusal ve gelişimsel süreçlerin kapasitesi arttırılarak eğitim düzeyi ağırlaştırılır.
  • Uzman eğitim lideri eğitimini almak için ileri düzey eğitimi tamamlamak gerekir. Katılımcılar anne, baba ya da bakıcı olarak çocuklarla nasıl iletişim kurmaları gerektiğini öğrenir.

Floortime Terapisi Nasıl Gerçekleşir?

Floortime terapisinin gerçekleşmesi çocuğun terapisti kabul etmesi ile mümkün olur. Eğitim süresi boyunca katılımcıya bu anlamda çocuk ile en iyi ilişkileri geliştirmesi için eğitim verilir. Terapist çocuğun gösterdiği tepkiler anlamsız ve saçma görünse bile altında duygusal bir sebep olduğunu bilerek hareket eder. Çocuk ile ortak paydada buluşarak anlama ve anlaşılma üzerine bir noktada buluşulur. Çocuk bir süre sonra kendini daha rahat hissedip oyununa terapisti dahil ederek dünyasını onunla paylaşır.

Terapist ve çocuk arasında bağlantı kurulduktan sonra iletişim yol kat etmiş olur. Oyun ve iletişim kurma sayısı artış gösterir. Çocuk bir süre sonra terapisti gibi sesler çıkarıp onun gibi davranma eğilimi gösterir. Daha çok paylaşımda bulunmak için çaba gösterdiği görülür. Duyusal ve duygusal engelleri aşmak adına çocuk içinde bir motivasyon kaynağı bulduğunu keşfeder. İlerleyen süreçte çocuk benlik duygusunu beslemeye başlar. Floortime eğimi içinde çocuğa soyut düşünme becerisi de aşılanır.

Floortime Eğitimini Kimler Görebilir?

Floortime eğitimini görebilecek kişiler ilgili lisans bölümleri mezunlarıdır. Bununla birlikte bu alana meraklı olan kişiler de eğitim görme hakkına sahiptir. Bu eğitimi başarılı bir şekilde tamamlayıp sertifika almaya hak kazanan kişiler uzmanlık unvanı almış olur. Böylece floortime terapisini çocuklara verebilir.

Floortime Terapisi Kimlere Yapılır?

Floortime Terapisi Kimlere Yapılır

Floortime terapisi yapılacak kişiler gelişim zorluğu yaşayan, içe dönük ve sosyal olmada güçlük çeken çocuklardır. Aynı zamanda iletişim ve dil problemi yaşadığı görülen otistik spektrum bozukluğu, down sendromu, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğuna sahip çocuklar da terapiden faydalanabilir. Gelişim yönünden farklı olan ve gelişim kapasitesi desteklenen çocuklara uygulanan floortime terapisi büyük oranda etkili sonuç verir.

Floortime Eğitimi Hangi Hedefle Yapılır?

Floortime eğitiminin hedefi katılımcılara çocuğun doğal ilgilerini takip ederek yol gösterme ve iletişim kurabileceği dünyanın içine çekme yeterliliklerinin verilmesidir. Eğitim sonrasında yapılan sınavlarda katılımcıların çocuklar ile ilgili bilgilere ne kadar hâkim olduğu ölçülür. Floortime eğitimi çocuklar ile düzgün bir iletişim kurmaya dayanır.

Ayrıca Bakınız: Ergoterapi Eğitimi Nedir, Nasıl Alınır?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu