Çevre

Gala Çiçeğinin Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Yaşam alanlarını süsleyen popüler çiçek türlerinden biri olan Gala çiçeği, özel bir bakım isteyen çiçek türlerinden biridir. Peki, Gala çiçeği nedir? Gala çiçeğinin bakımı nasıl yapılır? İşte tüm merak edilenler…

Gala çiçeği, yaşam alanlarında, özel günlerde ve davetlerde çok sık rastladığımız çiçeklerden biridir. Hızlı büyüyen çiçekler arsında yer alan bu çiçek, ev koşullarında da sık tercih edilen çiçekler arasında yer almaktadır. Kıvrımlı kendine has yaprakları ve güzelliği ile günümüzde birçok kişinin beğenerek bakımın üstlendiği çiçekler arsında yer almaktadır.

Gala çiçeği çok yıllıklı bir bitkidir. Bu nedenle düzenli olarak saksı ve toprak değişimi yapılmalıdır. Senede bir defa gala çiçeğinin toprağı değiştirilmelidir. Toprak değişiminin ilkbahar aylarında yapılması önerilir. Bakımında diğer önemli unsur ise sulamadır. Bakımında bu tür detaylara dikkat ederek uzun yıllar çiçeğin yaşam alanlarının başköşesini süslemesini sağlayabilirsiniz.

Gala Çiçeği Nedir?

Gala Çiçeği Nedir

Gala çiçeği ya da bilinen yaygın adıyla gelin çiçeği, çok yıllıklı bir çiçek türüdür. Zantedeschia, Araceae familyasına bağlı bir bitki cinsi olarak tanımlanmaktadır. Güney Afrika ve tropikal Afrika’ya özgü bir çiçek olmasına rağmen günümüzde birçok farklı yerde rastlanmaktadır. 70 türden oluşan gala çiçeği, beyaz, sarı, pembe ve turuncu renklerde olabilir.

Genelde yaprakları ve çiçekleri için yetiştirilen gala çiçeği, geniş ve parlak bir yapıya sahiptir. Çiçekleri ise daha çok uzun ve ince bir sap üzerinde yer alır. Sulanmayı seven bir bitki olan gala çiçeğinin iç mekanlarda doğrudan güneş ışığından korunması gerekmektedir. Dış mekanda ise yarı gölge ve güneşli yerlere yerleştirilmesi önerilmektedir.  

Gala Çiçeği Nasıl Sulanır?

Gala çiçeği suyu oldukça seven bir bitkidir. Sulama işlemlerinde mevsimlere dikkat edilerek planlama yapılması gerekiyor. Aynı zamanda toprağın sadece kuruduğu zaman sulanması önemlidir. Toprak nemli iken su vermekten kaçınılması önerilmektedir. Yaz aylarında haftada 4 defa sulanması önerilmektedir. Yaz aylarında daha fazla su kaybedeceği için köklerinden itibaren sulama yapılması tavsiye edilir.

Gala çiçeği kış aylarında daha farklı bir sulama planına sahiptir. Kış aylarında çiçeğin her gün sulanmasına gerek duyulmaz. Daha seyrek bir sulama periyodu belirlemesi mümkündür. Gala çiçeğinin kış aylarında damlama yöntemi ile haftada iki defa sulanması genelde yeterli olmaktadır. Çiçeğin bulunduğu ortam koşullarına göre sulama planlaması özel olarak yapılmalıdır.

Gala Çiçeği Özellikleri Nelerdir?

Gala Çiçeği Özellikleri

Gala çiçeğinin ayırt edici kendine has birçok özelliği bulunmaktadır. Bu özelliklerin her bir aynı zamanda günümüzde tercih edilmesinde de önemli bir neden olarak gösterilmektedir. Gala çiçeğinin başlıca özellikleri arasında şunlar ilk sırada sayılabilir:

  • Çok yıllık uzun ömürlü bir bitkidir.
  • Yaprakları kıvrımlı bir yapıya sahiptir.
  • Oldukça narin bir yapıdadır.
  • Saksı değişimi senede bir defa yapılmalıdır.
  • Kökten çoğalan bir çiçek türüdür.
  • Çiçekleri genelde beyaz renkli olsa da farklı renkleri de bulunur.

Genel özellikleri itibariyle ilk görüşte dikkat çeken gala çiçeği günümüzde hayatın birçok alanında tercih ediliyor.

Gala Çiçeği Ömrü Ne Kadardır?

Bakımı doğru ve düzenli şekilde yapıldığında gala çiçeğinin ömrü de bir hayli uzun olacaktır. Doğru şekilde bakımının yapılması halinde gala çiçeği yıllarca çiçek açabilir. Düzenli olarak çoğalması da mümkündür. Gala çiçeği suyu sevse de hep aynı ölçüde sulama istemektedir. Düzenli toprak ve saksı değişimleri ile doğru ortam koşullarının sağlanması ömrünü uzatacak bir unsurdur. Bu tür bakım tavsiyelerine uyulması halinde gala çiçeğinin ömrü de bir hayli uzun olacaktır.

Ayrıca Bakınız: Menekşelerin Çiçek Açması İçin Ne Yapmalıyım?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu