Sağlık ve Wellness

Gece Rahat Nefes Almak İçin Ne Yapmalı?

Gece rahat nefes alınması için çeşitli nefes egzersizleri yapmak mümkündür. Stres ve endişe kaynaklı nefes darlığına doğrudan çözüm olan bu egzersizler kaliteli bir uyku sağlar. Nefes egzersizlerinin insan bedeni üzerinde iki etkisi bulunur. İlk etkisi merkezi sinir sistemini sakinleştirmesidir. Diğer olumlu yanı ise farkındalık egzersizi görevi görmesidir. Nefes yavaşladığı için beyin sakinleşmesi konusunda uyarı alır. Yavaşlama tüm vücutta etkisini gösterdiği için gece rahat nefes almak kolay bir hale gelir.

Hangi Egzersizler Gece Rahat Nefes Almak İçin Gereklidir?

Hangi Egzersizler Gece Rahat Nefes Almak İçin Gereklidir

Gece rahat nefes aldıracak egzersizler stres ve endişeyi azaltarak solunum yollarına doğrudan etki eder. Düzenli bir şekilde uygulandığı zaman uyku kalitesini önemli ölçüde arttırır. Solunum yollarına ve beyne iyi gelen nefes egzersizleri şu şekildedir:

4-7-8 Nefes Egzersizi: Yogada kullanılan pranayama tekniğinin bir versiyonudur. Ritmik alma prensibi ile yapılan bu nefes egzersizi endişeyi azaltıp öfkeyi yatıştırır. Uyku kalitesini hissedilen bir düzeyde yaşatan 4-7-8 nefes egzersizi şu şekilde yapılır:

  • Rahat oturun.
  • Dilin ucunu üst dişlerin ara kısmına değdirin.
  • Nefesi yavaşça verin.
  • Burundan 4 saniye boyunca nefes almaya başlayın.
  • 7 saniye kadar aldığınız nefesi tutun.
  • 8 saniye kadar aldığınız nefesi verin.
  • Bu işlemi 4 kere tekrarlayın.

Bhramari Pranayama Nefes Egzersizi: Bu egzersizin bilimsel olarak kalp ritmini düşürme özelliği kanıtlanmıştır. Zihni yavaşlatıp anksiyetenin azalmasına yardımcı olur. Gevşeyip rahatlama etkisi sunan bhramari pranayama nefes egzersizi şu şekilde yapılır:

  • Gözünüzü kapatıp rahat oturun.
  • İşaret parmağını içine girmeyecek biçimde kulağın birleşme noktasına koyun.
  • Burundan derin bir nefes alın.
  • Nefes vermeye başlayın. Bu esnada parmaklarınız ile kulak bölgesine yavaşça basınç uygulayın.
  • 5 dakika kadar bu nefes egzersizini tekrarlayın.

Diyafram Nefes Egzersizi: Diyafram kası kullanılan bu teknikle beraber nefes yavaşlar. Bu sayede bedenin ihtiyaç duyduğu oksijen miktarı azalır. Diyafram nefes egzersizi şu şekilde yapılır:

  • Rahatça oturun ya da uzanın.
  • Ellerden birini göğüs bölgesine, diğer eli karın bölgesine götürün.
  • Burundan yavaşça nefes alın. Bu esnada karın bölgesindeki el ile bölgenin inip kalktığını hissedin.
  • Göğüs bölgesindeki el sabit durana kadar bu egzersizi sürdürün.

Gece Rahat Nefes Almak İçin Sprey Kullanılır Mı?

Gece nefes almada sprey kullanımı yaygın olarak görülen bir durumdur. Hava yollarını açmaya yarayan doğal içerikli spreyler eczanede reçetesiz bir şekilde satılır. Spreylerin içeriği deniz suyundan meydana gelir. Bu nedenle kapalı solunum yollarını açmada büyük bir etki gösterir. Burun yoluyla alınan bu spreyler yatmadan önce bir doz sıkıldığı zaman rahat bir uyku garantisi verir. Gece rahat nefes almak için her gece kullanmak gerekir.

Burun Bandı Uykuda Nefes Aldırır Mı?

Burun Bandı Uykuda Nefes Aldırır Mı

Uykuda burun bandı kullanmak rahat nefes almak adına en etkili ve pratik yöntemlerden biridir. İlaç içeriği olmayan burun bantlarını pek çok insanın uyku sırasında kullanır. Burun tıkanıklığı, alerjik durumlar, soğuk algınlığı ve horlama gibi nedenlerle yaşanan nefes darlığının önüne geçer. Eczane ve internet sitelerinden ulaşmanın mümkün olduğu burun bantlarını her gece uyumadan önce takmak rahat nefes almanın pratik yoludur.

Buhar Makinesi Uykuda Kullanılır Mı?

Buhar makinesini uykuda kullanmak rahat nefes almanın yollarından biridir. Taşınabilir pratik buhar makineleri uyku sırasında çalıştırıldığı zaman solunum yollarındaki tıkanıklıkları giderir. Saf su ile çalışan makine bulunduğu odaya buhar yayar. Suyun içine tercihe bağlı olarak birkaç damla nane yağı damlatılabilir. Kaliteli bir uyku için gece rahat nefes almak isteyen kişiler bu makinelere kolayca ulaşabilir.

Ayrıca Bakınız: Çay Ağacı Yağı Cilde Etkisi Nedir? Faydaları

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu