Sağlık ve Wellness

Geçirgen Bacak Sendromu Nelere Yol Açar?

Geçirgen bacak sendromunun etkileri yatma anında karıncalanma, yanma ve batma hislerinin ortaya çıkmasıdır. Hasta kontrol edilemez bir dürtü nedeniyle istemsiz kasılmalar yaşamak zorunda kalır. Bu sendrom özellikle uykunun bölünmesine yol açar. Uyku düzeni bozulduğu için hasta gün boyu yorgun ve halsiz hisseder. En sık görülen sonuçlar arasında dikkat eksikliği ve hafıza bozukluğu gibi olumsuz durumlar vardır. Geçirgen bacak sendromu bazı hastalarda uyku hali ve depresyona neden olur.

Geçirgen Bacak Sendromu Neden Ortaya Çıkar?

Geçirgen bacak sendromunun çıkış nedeni hastanın öyküsüne göre farklılık gösterir. Rahatsızlık tek bir nedene bağlı olarak görülmez. Bazı hastalar herhangi bir neden olmadan bu sendromu yaşar. Geçirgen bacak sendromu kimi zaman demir metabolizmasında oluşan bozukluklar, kronik hastalıklar ve bazı ilaçların yan tesirleri nedeniyle ortaya çıkar. Özellikle 40 yaş ve altında görüldüğü senaryolarda aileden kalıtsal olarak geçtiği düşünülür. Geçirgen bacak sendromları şu nedenlerle görülür:

  • Dopamin dengesinde meydana gelen bozukluk
  • Genetik olarak yatkınlık
  • Gebelik
  • Kansızlık
  • Demir eksikliği
  • Nörotapi
  • Alkol tüketimi
  • Spinal kord
  • Spinal blok
  • Antidepresan ilaçlar
  • Antipsikotik ilaçlar
  • B12 eksikliği
  • Magnezyum eksikliği

Geçirgen Bacak Sendromu Nasıl Teşhis Edilir?

Geçirgen Bacak Sendromu Nasıl Teşhis Edilir

Geçirgen bacak sendromunun teşhis edilmesi için hastanın öyküsü ve ailede bu rahatsızlığın yaşanıp yaşanmadığı göz önüne alınır. Ortada geçirgen bacak sendromunun şüphesi varsa fizyolojik ve nörolojik muayeneler uygulanır. Çoğu hastanın muayenesi için uyku hastalıkları uzmanlarının görüşü önem taşır. Gerekli durumlarda birtakım elektrofizyolojik testlere ve kan tahlillerine ihtiyaç duyulur. Teste ve tahlil sonrası hastalığın olduğu tespit edilirse hastanın durumuna göre tedavi yöntemine başlanır.

Geçirgen Bacak Sendromu Hangi Belirtilere Sahiptir?

Geçirgen bacak sendromunun belirtileri ayakta oluşan hareket etme dürtüsüdür. Özellikle hareketsiz kaldıktan ya da dinlendikten sonra aniden ortaya çıkan ve kontrol edilemeyen bir dürtü şeklinde ortaya çıkmasıyla bilinir. Gün boyu hissedilebilen bu sendrom en ağır dönemlerini gece vakti gösterir. Gece vakti özellikle uyku sırasında bacak seğirmesine neden olur. Uykuda bacakların istemsiz hareket etmesi ve tekmele hareketinin yapılması en çok görülen geçirgen bacak sendromu belirtileri arasındadır.

Sendroma sahip hastalar belirtileri bacakların görülen bir rahatsız olarak tanımlar. Hastaların çoğu her iki bacakta da belirtilerin ortaya çıktığını işaret eder. Nadiren de olsa belirtilerin kollarda da görüldüğü olur. Belirtilerin uzuvlardan ziyade ciltte ortaya çıktığı gözlemlenir. Bacakların istemsiz bir şekilde hareket etmesine ek olarak tarama, sürünme, istifra, nabız, ağrı, kaşıntı ve elektriklenme gibi çeşitli hisler de oluşur. Aniden ortaya çıkan bu belirtiler kendiliğinden azalarak yok olma eğilimindedir.

Geçirgen Bacak Sendromu Nasıl Tedavi Edilir?

Geçirgen bacak sendromunun tedavisi rahatsızlığın nedenine göre belirlenir. Hastalığın verdiği etkileri en aza indirmek için çeşitli ilaç tedavilerine başvurulur. Bacak kısmında meydana gelen şikayetleri biraz olsun dindirmek amacıyla özel olarak geliştirilen ilaçlar reçete edilir. Hastaların tedavi görmesi için uygun içeriğe sahip olan kalsiyum, kas gevşetici, opoid ve uyku ilaçları şikayetlerin önemli bir kısmını giderir. Reçete edilen ilaçlar yan etkiye ya da bağımlılığa yol açabilir. Bu nedenle reçetesiz alınamaz.

Geçirgen Bacak Sendromuna Nasıl Önlem Alınır?

Geçirgen bacak sendromuna önlem almak için günlük hayata egzersiz dahil etmek etkili bir yöntemdir. Orta derecede yapılması gereken egzersizler gece saatlerinde yapılmamalıdır. Düzenli yapıldığı taktirde sendromun belirtilerini hafifletir. Bu rahatsızlık için özel olarak üretilen ayak kılıfları günlük yaşamda ağrıların hissedilmemesine yarar. Geçirgen bacak sendromu olan kişiler kahve, çay ve gazlı içecekleri keserek ya da azaltarak hastalığın etkilerini ortadan kaldırabilir.

Ayrıca Bakınız: Mesaneyi Tam Boşaltmak İçin Ne Yapmalı?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu