Finans ve Yatırım

Genç Girişimci İstisnası Şartları Nelerdir?

Genç girişimci istisnası durumundan faydalanabilmeniz için karşılamanız gereken şartlar başlıca şunlardır:

  • İlk defa gelir vergisi mükellefi olmak
  • 29 yaşından küçük olmak
  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
  • 18 yaşından büyük olmak

Genç Girişimci İstisnası Nedir?

Genç girişimci istisnası konusu, biraz karmaşık bir konudur. Bu konu, en basit şekilde şöyle anlatılabilir; genç girişimci istisnası fırsatından faydalanan kişiler, yıllık olarak 75.000 TL’ye kadar olan gelirlerinin vergilerinden istisna edilirler. Bu kapsamda, Bağ-Kur primleri gibi ödemeler devlet tarafından karşılanabilir.

Genç Girişimci Desteği Yaş Sınırı Kaç?

Genç Girişimci Desteği Yaş Sınırı

Genç girişimci desteği yaş sınırında alt sınır, 18 ve üst sınır da 29 olarak belirlenmiştir. Bu yaş aralığında olan girişimciler, genç girişimci desteklerinden faydalanabilirler. Ancak, söz konusu olan destek türüne göre girişimcinin bazı işlemler yapması gerekebilir.

Genç Girişimci Kredisi Şartları Nelerdir?

Genç girişimcilere yönelik, ödemesi geç başlayan ya da düşük faizli çeşitli krediler bulunur. Ancak, bu kredilerden faydalanmak için girişimcilerin bazı şartları karşılamaları gerekmektedir. Bu şartlar, bankadan bankaya değişiklik gösterse de genel olarak şunlardır:

  • 18 yaşını doldurmuş olmak
  • 29 yaşından küçük olmak
  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
  • Herhangi bir ileri derece sağlık problemine sahip olmamak
  • Yüksek bir kredi notuna sahip olmak
  • Vergi borcuna sahip olmamak

Genç Girişimci Kredisi Kimlere Verilir?

Genç girişimci kredisinin verileceği kişiler, kredinin adından da anlaşılabileceği üzere genç girişimcilerdir. Bu girişimcilerin 18 ile 29 yaş aralığında olmaları gerekmektedir. Buna ek olarak genç girişimci kredisi alacak kişilerin herhangi bir banka borçlarının olmaması ya da geçmişte banka tarafından kara listeye alınmamış olmaları yani, kredi notlarının yüksek olması gerekir. Buna ek olarak genç girişimcinin söz konusu ticaret alanında ilk kez faaliyet gösteriyor olması gerekir. Bu şartın aranma sebebi, ilk kez girişimde bulunacak ama sermaye konusunda zorlanan gençleri teşvik etmektir.

KOSGEB Genç Girişimci Desteği Ne Kadar?

KOSGEB genç girişimci desteği, yıllara ve ekonomik şartlara göre sürekli olarak güncellenmektedir. 2020 yılında çıkan pandemiden sonra KOSGEB genç girişimci desteği alt sınırı 125.000 TL olarak belirlenmiştir. Ancak, söz konusu olan girişimde ileri teknolojilerin kullanılması gibi durumlar bu değeri yükseltmektedir. Buna ek olarak mentorluk ve danışmanlık için de 10.000 TL destek verilebilir.

Genç Girişimci Başvurusu Nasıl Yapılır?

Genç Girişimci Başvurusu

Devlet tarafından genç girişimci olarak tanımlanmak için başvuruda bulunmak gerekir. Genç girişimci başvurusu yapmak için https://www.turkiye.gov.tr/kosgeb-girisimciligi-gelistirme-destek-programi-yeni-girisimci-programi-geleneksel-girisimci-programi-basvu-4160 linkini kullanabilirsiniz. Linke tıkladıktan sonra T.C kimlik numaranız ve e-Devlet şifreniz ile sisteme giriş yapmalısınız. Sisteme giriş yaptıktan sonra önünüze çıkacak olan sayfalarda bulunan soruları doğru ve eksiksiz bir biçimde yanıtlamalısınız.

Genç Girişimci Vergi Muafiyeti Nedir?

Genç girişimci vergi muafiyeti, genç girişimcilerin çeşitli şartlar altında belirli bir seviyede vergiden muaf tutulmalarıdır. Bu destekten faydalanmak için kişinin vergi destek koşullarına uygun olması gerekir. Vergi destek koşullarına uygun olan kişiler, iş başlama tarihi itibari ile 3 yıl süre boyunca vergi ödemekten muaf tutulurlar.

Genç Girişimci Dilekçesi Nedir?

Genç girişimci dilekçesi, e-Devlet üzerinden genç girişimci olma başvurusu yapılmadan önce yazılan bir dilekçeydi. Ancak, e-Devlet üzerinden genç girişimci olma başvuruları alınmaya başladığındandır bu dilekçeye ihtiyaç duyulmamıştır. Siz de genç girişimci dilekçesi yazmak yerine e-Devlet üzerinden genç girişimci olma başvurusunda bulunabilirsiniz. e-Devlet sisteminde vergi levhaları gibi çeşitli belgeler kayıtlı olacağı için sisteme giriş yapmak yeterli olacaktır.

Ayrıca Bakınız: EYT 3600 Gün Emeklilik Şartları Nelerdir?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu