Sağlık ve Wellness

Glutene Alerjim Olduğunu Nasıl Anlarım?

‘Glutene alerjim olduğunu nasıl anlarım?’ sorusu, arama motorlarında sık sık yer almaktadır. Son dönemlerde artan gluten alerjisi vakalarından ötürü birçok kişi bu alerji türünün detaylarını merak etmektedir. Peki, ‘Glutene alerjim olduğunu nasıl anlarım?’ diye soran biri, nelere dikkat etmelidir? İşte gluten hassasiyetine dair tüm ayrıntılar…

Son dönemlerde gidererek artan gluten alerjisi, birçok kişiyi harekete geçirmiştir. Glutene alerjisi olup olmadığını merak eden kişilerin arama motorlarında konuya yönelik sorgulamalarda bulundukları görülmektedir.

Gluten alerjisinden şüphelenenlerin yanı sıra glutensiz beslenmenin önemini merak edenler de konu ile ilgili bilgilenmek amacı ile sık sık sorgulamalarda bulunmaktalardır. Bizler de bu içeriğimizde gluten alerjisine ve gluten alerjisinin belirtilerine dair ayrıntılı bilgilendirmelerde bulunduk.

GLUTEN ALERJİSİ NEDİR?

Gluten intoleransı yani gluten alerjisi, vücudun buğday, arpa ve çavdar gibi tahıllarda bulunan gluten proteinini tolere edememesi olarak tanımlanabilir. Gluten alerjisi olarak bilinen durumun yaygın formu, çölyak hastalığıdır.

GLUTEN ALERJİSİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Kişinin gluten tüketmesi halinde ortaya çıkan birçok semptom bulunmaktadır. Elbette ki bu semptomlar glutene karşı alerjisi bulunan kişiler için geçerlidir.

Gluten alerjisinin başlıca semptomları şu şekilde sıralanabilir:

  • İshal, mide bulantısı, karın ağrısı, mide şişkinliği, gaz, iştah kaybı, kilo kaybı, anemi, halsizlik, yorgunluk, kabızlık, baş ağrısı, bilinç bulanıklığı, konsantrasyon bozukluğu, deri döküntüleri, endişe hali, depresyon, eklem ağrıları.

GLUTEN ALERJİSİ NASIL TEŞHİS EDİLİR?

‘Glutene alerjim olduğunu nasıl anlarım?’ sorusuna yanıt arayan kişilerin öncelikle yukarıda sıralamış olduğumuz belirtilerden birine veyahut da birkaçına bir süredir maruz kalıyor olmaları gerekmektedir. Bu belirtilerin ardından ise fiziksel muayenenin yapılabilmesi için en kısa sürede bir hekime başvuru yapılması gerekir.

Fiziksel muayenenin ardından kan testine başvurulur. Test sonucunun pozitif çıkması halinde durumu kesinleştirebilmek adına endoskopik yöntemlerden veyahut da doku biyopsisinden destek alınabilir.

GLUTEN ALERJİSİ TEDAVİ EDİLEBİLİR Mİ?

Gluten alerjisinin tedavi edilip edilemeyeceği de bu konu ile ilgili merak edilen başlıklar arasında yer almaktadır. Gluten alerjisinin tek tedavi yolu, gluten diyetidir. Diyetten kasıt ise gluten içermeyen besinler ile beslenmektir.

GLUTENE ALERJİSİ OLAN KİŞİLERİN TÜKETMEMELERİ GEREKEN BESİNLER

Glutene alerjisi olan kişilerin belli başlı gıdalardan uzak durmaları gerekmektedir. Aksi takdirde kişi başta şişkinlik olmak üzere pek çok belirti ile karşı karşıya kalacak ve hayat kalitesi ciddi oranda düşecektir.

Glutene alerjisi olan kişilerin kesinlikle uzak durmaları gereken bazı besinler şu şekilde sıralanabilir:

  • Buğday, çavdar, arpa
  • Unlu mamullerin büyük bir kısmı
  • İşlenmiş, marine edilmiş et ürünleri
  • Pizza ve makarna gibi yiyecekle
  • Patates cipsi
  • Meyan kökü içeren besinler
  • Kurabiye ve kek gibi hamur işleri
  • Alkol

GLUTEN DİYETİNDE MUTLAKA OLMASI GEREKEN BESİNLER

Glutensiz beslenmek durumunda kalan birçok kişi özellikle buğday ununa alternatif olarak hangi ürünü kullanabileceklerini merak ederler.

Gluten diyetini destekleyen birçok ürün bulunmaktadır. Özellikle son yıllarda hem ülkemizde hem de birçok dünya ülkesinde gluten alerjisi vakalarının artması ile birlikte piyasada bu rahatsızlıktan mustarip olan kişiler için çok çeşitli ürünlerin satışları yapılmaya başlanmıştır.

Glutene karşı alerjisi olan veyahut da alerjisi olmasa da glutensiz yaşamın daha sağlıklı olduğuna kanaat getiren kişilerin gluten diyeti kapsamında tüketebilecekleri bazı besinler şu şekilde sıralanabilir:

  • Kinoa, guar sakızı, mısır, mısır nişastası, patates unu, darı, bezelye unu, hindistan cevizi unu, glutensiz badem unu, karabuğday, kahverengi/ beyaz/ yabani pirinç.

Ayrıca bakınız: Süt Mide Yanmasına İyi Gelir Mi?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu