Sağlık ve Wellness

Göğüs Ucu Yarası İçin Hangi Doktora Gidilir?

Göğüs ucu yarası için gidilmesi gereken doktor genel cerrahi uzmanıdır. Ancak, göğüs ucu yarası için alerjik reaksiyonların söz konusu olduğu durumlarda cildiyeye de gidilebilir. Doktora gitmeniz, sorunun nedenini saptayarak uygun tedavi planının oluşturulması açısından çok önemlidir.

Göğüs Ucu Yarası Neden Olur?

Göğüs ucu yarasının nedeni genellikle emzirme döneminde yapılan bazı yanlışlardan kaynaklanır. Göğüs ucunda yara oluşmasının nedenleri başlıca şunlardır:

  • Yanlış Şekilde Emzirmek: Bebeği emzirirken yapılan yanlışların başında göğüs ucunun tamamının bebeğin ağzında olmamasıdır. Göğüs ucunun yani areola kısmının tamamı bebeğin ağzında olmazsa bu durum göğüs ucunda yara oluşmasına neden olabilir.
  • Yanlış Pompa Başlığı Kullanmak: Göğüs pompası, başta çalışan anneler olmak üzere emzirme döneminde birçok kişinin sık sık kullandığı bir üründür. Ancak, bilinenin aksine göğüs pompalarının başlık kısmı, memenin büyüklüğü ve şekli gibi faktörlere bağlı olarak seçilmelidir. Yanlış pompa başlığı kullanmak, areola kısmında yani meme ucunda tahrişlerin ve dolayısıyla yaraların oluşmasına neden olabilir.
  • Sürekli Olarak Tek Memeden Emzirmek: Sürekli olarak tek bir memeden emzirmek, o memenin fazla tahriş olmasına neden olarak yara oluşumunu tetikleyebilir. Bu yüzden yalnızca tek bir meme ile emzirmeden kaçınmak gerekir.

Göğüs Ucu Yarası Nasıl Geçer?

Göğüs Ucu Yarası Nasıl Geçer

Göğüs ucu yarasının geçmesi için öncelikle yukarıda belirtilmiş olan nedenleri ortadan kaldırmaya odaklanmanız gerekir. Yapabilecekleriniz; sürekli olarak tek meme ile emzirmeden kaçınmak, göğsünüze uygun pompa başlığı kullanmak ve doğru bir şekilde emzirmek gibi şeylerdir. Bütün bunlara ek olarak, gümüş göğüs kapakları kullanmak ve emzirmeye engel olmayan bitkisel göğüs ucu kremleri kullanmak da göğüs ucu yarası iyileşme sürecini hızlandırır ve tekrardan yara oluşmasına engel olur.

Göğüs Ucu Yarası Neden Olur Bekar Emzirmeyen Kadınlarda?

Göğüs ucu yarasının bekar emzirmeyen kadınlarda olması, oldukça nadirdir. Bu durum, çoğunlukla alerjik reaksiyonlardan kaynaklanır. Ancak, nadir olarak emzirmeyen kişilerde göğüs ucu yarasının oluşması, kanser belirtisi olabilir. Bu yüzden emzirme döneminde değilseniz ve göğüs ucu yaranız varsa acilen bir genel cerrah ile görüşmeniz gerekir.

Göğüs Ucu Yarası İçin Kullanılabilecek Doğal Yöntem Nedir?

Göğüs ucu yarası için kullanılabilecek doğal yöntem, göğüs ucuna zeytinyağı sürerek masaj yapmaktır. Ancak, söz konusu olan zeytinyağının market zeytinyağı olarak bilinen yapay zeytinyağı ürünlerinden değil doğal zeytinyağı ürünlerinden olması gerekir. Aksi taktirde yapay zeytinyağı, bebeğin memeyi reddetmesine ve yaranın iyileşmemesine neden olabilir.

Emzirirken Memede Yarık Olması Nasıl Engellenir?

Emzirirken Memede Yarık Olması

Emzirirken memede yarık olması, doğru şekilde emzirme pozisyonlarını öğrenmek ile engellenebilir. Buna ek olarak bu yarıklar için doğal yöntemlerden çok tıbbi yöntemlere başvurmak gerekir. Bazı uzmanlar, memede yarıkların bebeğin dişlerinin fazlasıyla çıkmış olmasından kaynaklanıyorsa bu durumun emzirme döneminin bitmesi gerektiğine dair bir işaret olduğunu da belirtmişlerdir.

Göğüs Ucu Yarası Kaç Günde Geçer?

Göğüs ucu yarasının kaç günde geçeceği, göğüs ucu yarasının neden oluştuğuna ve göğüs ucu yarasının iyileşmesi için hangi yöntemlerin kullanıldığına göre değişiklik gösterebilir. Göğüs ucu yarası, genellikle doğru yöntemler kullanılırsa 10 ila 15 gün arasında iyileşebilir.

Göğüs Ucu Yarası İçin Krem Nedir?

Göğüs ucu yarası için krem, genellikle emzirmeye engel olmayan bitkisel içerikli ürünlerdir. Göğüs ucu yarası için tavsiye edilen kremler başlıca şunlardır:

  • INCIA %100 Doğal Göğüs Ucu Bakım Kremi
  • Meditech Arnica Krem 75 Gr
  • Mustela Göğüs Ucu Bakım Kremi 30 ml
  • Scarex Jel Yara Izi Bakım Kremi 15gr
  • Sirenol Organik Göğüs Ucu Krem

Ayrıca Bakınız: Aşırı Terleme Neden Olur, Nasıl Geçer?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu