Mutfak ve Yemek Tarifleri

Gül Reçeli Hangi Gülden Yapılır?

‘Gül reçeli hangi gülden yapılır?’ sorusu arama motorlarında sık sık sorgulanır. Reçel, kahvaltıları tatlandıran en güzel lezzetlerden birisidir. Birçok reçel türü olmasına rağmen en zahmetli yapım aşamasına sahip olanlardan biri gül reçelidir. Gül reçeli yapılırken birçok noktaya dikkat etmek gerekir.

Kahvaltı sofralarının vazgeçilmez besin ögelerinden biri olan reçeller, bir de evde yapıldığında daha hoş bir tada sahip olur. Evlerde yapılan reçeller arasında çilek reçeli, vişne reçeli, ayva reçeli, patlıcan reçeli, incir reçeli ve turunç reçeli yer alır. Bunlara en olarak yapımı büyük bir özen gerektiren gül reçeli de birçok kişi tarafından evlerde yapılmaktadır.

Gül reçeli hem rengi hem tadı hem de kokusu ile birçok kişi tarafından sevilerek tüketilmektedir. Ancak biraz zahmetli bir yapım aşamasına sahip olmasından dolayı herkes evde gül reçeli yapma işlemlerini gerçekleştiremiyor. Aslında gül reçeli yaparken doğru malzemelerin tercih edilmesi ve işlemlerin sırası ile yapılası halinde pek de zorlanılacak bir durum kalmıyor. İlk kez gül reçeli yapacak olanlar, bu reçel için hangi güllerin kullanılması gerektiğini araştırıyor. İşte gül reçelinin bilinmesi gereken püf noktaları!

Gül Seçimini Doğru Yapın

Gül reçeli yapmak için hangi gülün tercih edilmesi gerektiği birçok kişi tarafından merak konusu oldu. Özellikle son dönemlerde sosyal medyada kendilerine hediye edilen güllerden reçel yapıldığını belirten kullanıcılardan sonra bu araştırmalar artış gösterdi.

Sanıldığının aksine her gülden gül reçeli yapılmamaktadır. Gül reçeli için tercih edilecek güllerin yapraklarının özenle seçilmesi gerekir. Genel olarak gül reçelleri, yarı şeffaf ya da pembe renkli gül yapraklarından yapılmaktadır. Bu güllerin sahip olduğu koku ve aroma hem reçel yapımı için hem de lokum yapımı için uygundur.

Gül Reçeli Yapmak İçin Gerekli Olan Malzemeler

Lezzetli bir gül reçeli yapmak için ihtiyacınız olan malzemeler şunlardır;

  • 250 gram gül
  • 1 kg toz şeker
  • 1 limonun suyu
  • 3,5 su bardağı su

Gül Reçelinin Hazırlanışı

Gül reçeli yapmak için ilk olarak gül yapraklarının nazik bir şekilde yıkanması ve doğranması gerekir. Doğranan gül yaprakları bir kaseye alınır. Gül yapraklarının üzerine bir kaşık limon suyu ve bir kaşık şeker eklenerek ovalanır. Bu ovma işlemi ile gülün suyu çıkar ve bir gül mayası elde edilir. Uygun bir tencereye şeker ve su eklenerek kaynatılmaya başlanır. Karışım koyu bir kıvam alınca güller içerisine eklenir ve kısık ateşte pişirilmeye başlanır.

Reçelin suyu çıkana kadar kaynatma işlemine devam edilir. Sonrasında ise tencere ocaktan alınır ve biraz soğuması beklendikten sonra reçeller uygun kavanozlara aktarılır. Kavanozların ağız kısmı kadar bir yağlı kağıt, zeytinyağına batırıldıktan sonra reçelin üzerine konur ve kapak kapatılır. Bu son işlem ile ev yapımı gül reçeli hazır hale gelir.

Gül Reçeli Yapımının Püf Noktaları

Gül reçeli yaparken en çok dikkat edilmesi gereken husus, tercih edilen gül yaprakları ve bu yaprakların temizlenme aşamasıdır. Gül reçeli yapımına başlarken ilk olarak yapraklarda yer alan beyaz kısımlar, kuru ve sararmış yaprakların ayıklanması gerekir. Kalan yapraklar bol su ile yapraklara zarar vermeyecek şekilde yıkanmalıdır. Beyaz kısımların reçele dahil edilmesi, reçelin buruk bir tada sahip olmasına neden olur.

Bunların yanı sıra gül reçelinin tadının daha iyi olması için gül yapraklarına şeker ve limon ekledikten sonra bir iki gün dinlenmeye bırakılması tercih edilebilir. Dinlenen gül yaprakları daha sonra uygun miktardaki su ile orta ateşte kaynatılarak reçel kıvamına getirilir. Lezzetli bir gül reçeli yapmak için kısık ateşte, elli dakikalık bir kaynatma süresi ideal olacaktır.

Ayrıca bakınız: Kuru İncir Reçeli Nasıl Yapılır, Püf Noktası Nedir?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu