Sağlık ve Wellness

Hepatit B Aşısı Nedir, Niçin Yapılır?

Hepatit B’nin aşısı söz konusu hastalığı önlem için yapılan bir aşıdır. Hepatit B aşısının ilk dozu doğum sonrası ilk 24 saat içinde yapılır. Sonraki süreçte iki ya da üç doz daha verilmesi sağlık açısından önerilen bir durumdur. Aşının kapsamı erken doğanlar ve HIV/AIDS gibi zayıf bağışıklık fonksiyonu olan kişilerdir. Aşıyı yapması gereken kişiler arasında sağlık çalışanları da bulunur. Sağlıklı insanların rutin bir şekilde hepatit B aşısı olması riskine karşı insanların %95’ini korur.

Yüksek riske sahip olan kişilerde bu aşının işe yaradığını doğrulamak adına hastaların kan testi yapması teşvik edilir. Bağışıklık fonksiyonu zayıf olan bazı kişiler için ek doz aşı yapılması kararı alınabilir. Hepatit B aşısını yapmayıp hastalığa yakalanan kişilere hepatit B immün globülin verilir. Bu hastalara hepatit B aşısı yine de yapılır. Enjeksiyon yoluyla yapılan aşı kas içine enjeksiyonla uygulanır. Dünya Sağlık Örgütü’nün Temel İlaçlar Listesi’nde yer alan hepatit b aşısını Maurice Hilleman ve ekibi geliştirmiştir.

Hepatit B Aşısı Niçin Yapılır?

Hepatit B Aşısı Niçin Yapılır

Hepatit B aşısının yapılması çocuklarda hepatit B virüsünün neden olabileceği hastalıklara karşı koruma sağlar. Karaciğer kanseri, karaciğer yetersizliği ve ölümcül bir karaciğer hastalığı olan fulminant hepatit ihtimalini azaltır. Ölümcül bir karaciğer iltihabı olan siroza önlem görevi görür. Siroz olan çocuklar ortalama olarak 38 ile 40 ay kadar bir yaşam süresine sahiptir.

Hepatit B çoğu zaman belirti göstermediği için taşıyıcıların kim olduğu belli değildir. Bu nedenle taşıyıcı tarafından etrafa kolay bir şekilde yayılma ihtimali vardır. Hepatit B aşısı yaptırmak taşıyıcıların hastalık geçirmesine de engel olur. Hepatit B tanısı konan kişilere diğer tedavi yöntemleriyle birlikte hepatit B aşırı da yapılır.

Hepatit B Aşı Şeması Nasıldır?

Hepatit B aşısının şeması ülkemizde yeni doğan bebeklere ücretsiz bir şekilde uygulanması şeklindedir. Aşının uygulanması için üç doz şeklinde ayrım yapılır. İlk kullanım bebek doğduktan sonra 24 saat içinde uygulanır. İkinci dozun uygulanması doğumdan bir ay sonradır. Üçüncü dozun uygulanması ise doğum sonrası altıncı aya denk gelir. Bu şemada hepatit b aşısı 0-1 ve 6. ay şeklinde uygulanır.

Hepatit B aşısının başka bir uygulama şeması da bulunur. Yine bebek doğduktan sonra 24 saat içinde aşının ilk dozu uygulanır. İkinci doz doğumu takiben ilk ayın sonunda gerçekleşir. Doğumdan iki ay sonra üçüncü doz yapılır. Bebek doğduktan sonra bir yıl tamamlanırsa son aşı dozu da yapılır. Bu uygulama toplam 4 hepatit b aşısı içerir. Bu şemada hepatit b aşıları 0-1-2 ve 12. ay şeklinde uygulanır.

Hepatit B Hangi Belirtilere Sahiptir?

Hepatit B Hangi Belirtilere Sahiptir

Hepatit B belirtileri yaygın olarak yorgun hissetme, iştahın kesilmesi, mide bulantısı, kusma, karın ve eklem ağrısı şeklinde ortaya çıkar. Bazı hastalarda cilt ve gözün sararmasına neden olan sarılık şeklinde görülür. Belirtilerin ortaya çıkması hastalığın geçmesini takiben 1 ile 4 ay sonra olur. Bazı hastalarda bu süre 2 hafta gibi kısa zaman diliminde gerçekleşir.

Hepatit B Hastalığı Nasıl Bulaşır?

Hepatit B hastalığının bulaşması cinsel ilişki, şırınga paylaşımı, hastalığa sahip kişinin kanı, menisi ve başka bir vücut sıvısı ile gerçekleşir. Diş fırçası ya da tıraş bıçağı gibi kişisel eşyaların paylaşımı hepatit B bulaşma ihtimalini arttırır.

Hepatit B Aşısı Hangi Yan Etkilere Sahiptir?

Hepatit B aşısının yan etkileri ağrı, kızarıklık, şişlik ve ateş yüksekliği şeklinde ortaya çıkar. Bazı hastalarda alerjik reaksiyonlar görülebilir. Hepatit B aşısı ciddi bir yan etki bulundurmaz.

Ayrıca Bakınız: Özel Sağlık Sigortasının Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu