Otomobil

Hidrojenli Otomobil Teknolojisi Nedir?

Hidrojenli otomobil teknolojisi, son dönemlerde arama motorlarında sıklık ile sorgulanan konu başlıklarından biri haline geldi. Otomobil meraklıları tarafından yapılan bu sorgulama neticesinde hidrojenli arabaların çalışma prensipleri, avantajları ve dezavantajları milyonların dikkatini çekmeyi başardı. Bizler de ‘Hidrojenli otomobil nedir, nasıl çalışır?’ sorularına yanıt verdik.

Son dönemlerde hem gelişen teknolojinin hem de değişen tüketici alışkanlıklarının etkileri ile otomobil sektöründe büyük değişimler gözlenmeye başlandı. İçten yanmalı motorlara sahip olan otomobil modellerinin yakın gelecekte üretilmeyecekleri duyurulurken bu süreçte elektrikli otomobillerin yanı sıra hidrojenli otomobiller de milyonlar tarafından yakın takip altına alındı.

Seneler önce üretilen ancak dönemin petrol zenginleri tarafından popülerleşmelerinin önüne geçilmiş olan elektrikli otomobiller bugün hem ülkemizde hem de birçok dünya ülkesinde tüketicilerden büyük talep görmeye başladı. Ülkemizin yerli ve milli gururu Togg’un satışa çıkarılması ile birlikte daha da büyük bir ilgi ile takip edilen elektrikli otomobiller, son dönemlerde ciddi satış oranları ile de sektöre damgalarını vurdu.

Elektrikli otomobillerin yanı sıra hidrojenli otomobil teknolojisi de tüketicilere son derece modern ürünler sunmaya başladı. Peki, hidrojenli otomobil nedir? Hidrojenli otomobil nasıl çalışır? İşte konuya dair tüm merak edilenler…

HİDROJENLİ OTOMOBİL NEDİR?

Hidrojenli otomobil teknolojisi ile üretilen otomobiller yakıt olarak hidrojen kullanırlar. Henüz yaygın olmayan bu otomobil türü, Fuel Cell Elektric Vehicle (FCEV) olarak da bilinir. Bu araçlar aslında elektrikli otomobillerin farklı bir versiyonu olarak değerlendirilebilir. Nihayetinde bu otomobil modelleri de bir hidrojen yakıt hücresi kullanarak elektrik üretirler. Üretilen elektrik arabanın motorunun çalışmasını sağlar. Ancak ortaya çıkan yalnızca su buharı emisyonlarıdır.

HİDROJENLİ OTOMOBİLLER İLE ELEKTRİKLİ OTOMOBİLLERİN FARKI NE?

Hidrojenli otomobillerin elektrikli otomobillerden birtakım farklılıkları vardır. Bu araçlar elektrikli otomobillerin çevre dostu versiyonları olarak değerlendirilebilir. İki araç türü arasındaki en temel fark ise hidrojenli otomobillerde elektrik dış bir kaynaktan bataryayı doldurmaz, elektrik araç içerisinde üretilir.

Hidrojenli otomobillerin dikkat çeken bir diğer özelliği ise doğaya su damlaları içeren su buharı yayıyor olmalarıdır. Su buharı, hidrojenin elektriğe dönüşmesine destek veren tepkime neticesinde açığa çıkar. Bu araç modellerinde de içten yanmalı araçlarda olduğu gibi bir egzoz yapısı vardır. Ancak bu otomobillerin egzozlarından dışarıya yalnızca su damlaları atılır.

HİDROJENLİ OTOMOBİLLERİN AVANTAJLARI NELERDİR?

Hidrojenli otomobil teknolojisi, geleceğin en güçlü teknolojilerinden biri olarak değerlendirilmektedir. Bu teknoloji henüz geliştirilme ve yaygınlaşma aşamasındadır.

Özellikle son dönemlerde adından sıklık ile söz ettiren hidrojenli otomobillerin temel olarak dikkat çeken avantajları şu şekilde sıralanabilir:

  • Hidrojen depolanması için kullanılan bataryanın ağırlığı son derece düşüktür.
  • Elektrikli otomobillerde bataryanın tam dolması için saatler gerekebilir. Hidrojenli otomobillerde ise bu işlem dakikalar içerisinde tamamlanabilir.
  • Az sayıda parça kullanılarak üretilen hidrojenli otomobillerde gürültü son derece azdır. Bu da araçların daha verimli olmalarını sağlar.
  • 1 litrelik hidrojen yakıtı 1 litrelik benzine oran ile daha fazla bir menzil imkanı tanır.

HİDROJENLİ OTOMOBİLLERİN DEZAVANTAJLARI NELER?

Çevre dostu bir teknoloji ile üretilen hidrojenli otomobiller bazı açılardan değerlendirildiklerinde dezavantajlılardır. Bu dezavantajların başında ise teknolojinin henüz yaygın olarak kullanılmıyor olması gelmektedir. Ayrıca hidrojen enerjisi, depolama ve üretim açısından da birtakım zorluklara sebep olabilir. Son olarak hidrojenli araçların elektrikli araçlara oran ile çok daha maliyetli bir sürece sahip oldukları ve dolayısı ile de satış fiyatlarının diğer araç modellerine göre çok daha yüksek olduğu bilinmektedir.

Ayrıca bakınız: Çekiş Kontrol Sistemi (ASR) Hangi Avantajları Sağlar?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu