Sağlık ve Wellness

Hormon Testinin Yapıldığı Bölüm Hangisidir? Nasıl Yapılır?

Hormon testinin yapıldığı bölüm endokrinolojidir. Bu bölümdeki doktorlardan randevu alınarak hormon testi gerçekleştirilir. Hormon testinin yapıldığı bölüm olan endokrinolojide hormonların normal seviyede olup olmadığı anlaşılır.

Hormonların seviyesi, sağlık açısından son derece önemlidir. Hormonların gereğinden az ya da çok olması, sağlık problemlerine yol açar. Fiziksel ve psikolojik problemlere yol açan hormon problemleri, bir an evvel tedavi edilmelidir.

Hormon Testi İçin Hangi Bölüme Gitmeliyim?

Hormon Testi İçin Hangi Bölüme Gitmeliyim

Hormon testi için gidilmesi gereken bölüm endokrinolojidir. Ancak bazı durumlarda farklı poliklinikler tarafından da bu bölüme yönlendirme yapılır. Hormon testi yapıldıktan sonra sonuçlar, hastayı takip eden hekime iletilir. Hormonlarda yaşanan sorunların nedeni şu tür problemler olabilir:

  • Tümörler
  • Bağışıklık sistemi hastalıkları
  • Endokrin bezi rahatsızlıkları

Hormon seviyesinin değişmesinin nedeni ergenlik dönemine girilmesi ya da hamilelik gibi durumlar da olabilir. Ayrıca aşırı stres, ilaç kullanımı da hormonları etkiler. Bu nedenle hormonlardaki değişiklik her zaman bir sağlık probleminden kaynaklı olmayabilir.

Hormon Testine Nasıl Yapılır?

Hormon testi yapmak için kullanılan yöntemlerden biri kan tahlilidir. Hormon seviyeleri, kan ile ölçülebilir. Aynı zamanda tükürük ya da idrar üzerinden de hormon testi yapılabilir.

Devlet Hastanesinde Hormon Testi Yapılır mı?

Devlet hastanesinde hormon testi yapılması mümkündür. Devlet hastanelerinde muayene olan hastalar için hormon testi yapılması istenebilir. Buna hekimler karar verir. Farklı polikliniklerde görev yapan hekimler, hormon testi için hastayı endokrinolojiye sevk edebilir. Hormon testinin yapıldığı bölüm olan endokrinolojide farklı hormonlara dair detaylı bilgi edinilebilir.

Kadın Hormon Testi Hangi Bölümde Yapılır?

Kadın hormon testinin yapıldığı bölüm olan endokrinolojiye farklı nedenlerle başvurulabilir. Kadınlarda hormonlarda meydana gelen bozukluklar şu sorunlara yol açar:

  • Vajinada yaşanan problemler
  • Cinsel esnasında yaşanan ağrı
  • Ciltte meydana gelen lekeler
  • Adet rutininde bozulma
  • Saçta dökülme sorunu
  • Cilt renginde koyulaşma

Erkeklerde en sık görülen hormon sorunlarından biri testosteron seviyesindeki bozulmadır. Bu durumda göğüste büyüme, cinsel istek kaybı yaşanabilir. Aynı zamanda kas kaybı da yaşanabilir.

Adetliyken Hormon Testi Nasıl Yapılır?

Adetliyken hormon testinin yapıldığı zaman genellikle adetin 2. ve 3. günüdür. Ancak adet döngüsüne ve yapılan teste göre farklı zamanlarda da test yapılabilir. Bu konuda hekimden bilgi alınması gerekir.

Hormon testlerinde hastanın karnının aç olması da istenebilir. Bu konuda da gerekli bilgilendirme yapılır. Aç karnına gelinmesi istendiyse sabah erken saatlerde hastaneye gitmekte fayda vardır.

Tüylenme İçin Hormon Testini Hangi Doktor Yapar?

Tüylenme İçin Hormon Testini Hangi Doktor Yapar

Tüylenme için hormon testini yapan doktor, endokrinoloji doktorudur. Endokrinoloji doktoru rahatsızlıklara göre hangi testlerin yapılması gerektiğini belirler. Farklı branşlarda olan doktorlar da hastanın şikâyetlerine göre hormon testleri isteyebilir.

Dâhiliye Hormon Testi Yapar mı?

Dâhiliyede hormon testi yapılması mümkün değildir. Ancak dâhiliye doktoru, hormon testi talep etme hakkına sahiptir. Hasta testleri yapan birime giderek doktorun istediği testleri bildirir. Testler, yapıldıktan sonra hekime iletilir. Hekimler, hormon tahlili sonuçlarını e-Nabız sisteminden görebilir.

Çocuklarda Hormon Testi Nasıl Yapılır?

Çocuklarda hormon testinin yapılması mümkündür. Bunun için çocuklardan kan örneği alınır. Hormon testi çocukların bazı şikâyetlerinden dolayı yapılabilir. Büyüme sorunları, ağrılar, saç dökülmesi gibi sorunlar varsa hormon testi yapılması istenebilir.

Çocukların yaşadığı rahatsızlıkların nedeni bir an evvel teşhis edilmelidir. Bu sayede tedavide gecikme olmaz. Hormon testi ile ciddi hastalıklar tespit edilebilir. Hormon testinin yapıldığı bölüm olan endokrinolojiden elde edilen sonuçlar, çocuğun doktoru tarafından değerlendirilir. Doktorlar, tedavi başladıktan sonra süreci izlemek için belli bir zaman geçtikten sonra yeniden tahlil isteyebilir.

Ayrıca Bakınız: Tam Kan Sayımı İçin Kan Örneği Nasıl Olmalıdır?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu