Sağlık ve Wellness

Hurmanın Faydaları Nelerdir, Günde Kaç Tane Yenmeli?

Hurma faydaları yüksek besleyici değerleri sayesinde tansiyon, kalp ve kolesterol için yararlı etkiler sağlar. Antioksidan bakımından zengin bir meyve olan hurma içinde pek çok vitamin ve mineral barındırır. Hafıza ve sindirim üzerinde olumlu etkileri olan bu meyve günlük olarak tüketildiği zaman vücudun ihtiyaç duyduğu atikliğe kavuşmasında önemli rol oynar. Tatlı yapısı gereği yapay tatlandırıcılar kullanmadan gerekli şeker oranını sağlar. Hurmanın faydaları şu şekilde açıklanabilir:

  • Yüksek lif içeriği sayesinde sindirim sağlığını iyileştirmeye yarar. Bu sayede kabızlığı önler.
  • Doğal bir şeker kaynağı olduğu için sağlıklı bir şekilde vücuda enerji verir. Yüksek karbonhidrat ve doğal şekerlere sahip olması bunu kolaylaştırır.
  • B vitamini, C vitamini, potasyum, magnezyum, demir ve kalsiyum gibi birçok vitamin ve mineral içerdiği için pek çok sağlık sorununa iyi gelir.
  • Antioksidanlar açısından zengin olduğu için serbest radikallerin meydana getirdiği hücre hasarını kolayca önler. Kanser başta olmak üzere birçok hastalığın riskini azaltır.
  • Mide asidini azaltıp sindirimin kolay olması için destek sağlar.
  • Düzenli tüketimi yapıldığında kolesterol seviyesini düşürdüğü gözlemlenmiştir.
  • Doğal tatlandırıcı olması sayesinde rafine şekerler yerine sağlıklı bir alternatif olarak kullanılabilir.
  • Folik asit ile bebeğin sağlıklı gelişimine katkı sağlar.
  • İçinde yer alan vitaminler ve mineraller cilt sağlığı üzerinde önemli rol oynar. Antioksidanlar, cildin yaşlanmasının önüne geçerek yaşlanma etkilerini geciktirir.

Hurma Günde Kaç Tane Yenmeli?

Hurmanın günlük tüketimi 3 ya da 4 tane olmalıdır. Şeker oranı çok yüksek olduğu için fazla tüketildiği durumlarda sağlığa zarar verir. Özellikle şeker metabolizma sorunu olan hastaların hurma tüketirken dozunda davranması tatsız bir durumla karşılaşmalarının önüne geçer. Kalorisi yüksek olan hurmalar gün içinde fazla tüketildiği zaman kilo yapabilir. Bu nedenle günlük birkaç porsiyon yeterli olacaktır.

Hurma Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

Hurmanın iyi geldiği hastalıklar kalpten beyine geniş bir yelpazeye sahiptir. İçindeki vitamin, mineral ve antioksidan etkileri hastalıklara karşı doğal bir tedavi aracı işlevi görmesini sağlar. Hurmanın faydaları ile iyileşmeye katkıda bulunduğu hastalıklar şöyledir:

Sindirim Hastalıkları: Yüksek lif miktarı içeren hurma ve sindirim sistemini iyileştirip kabızlık ve bağırsak hastalıklarına karşı korur.

Kemik Hastalıkları: Kalsiyum ve fosfor gibi mineraller sayesinde kemikte oluşacak hastalıklara karşı etkili koruma sağlar.

Cilt Hastalıkları: C ve D vitaminleri ile cildin elastikiyetini korumanın yanı sıra hastalıklara karşı korunmasına yardım eder.

Anemi: Demir açısından zengin bir içeriğe sahip olması anemi hastalarının tedavisine süresince hurma tüketmesini sağlar.

Halsizlik: Doğal bir enerji kaynağı olan hurma halsizliğe karşı etkilidir. Örneğin egzersiz öncesinde kullanıldığı zaman vücuda ihtiyaç duyduğu enerjiyi verir.

Kalp Hastalıkları: Potasyum, magnezyum ve antioksidanlar gibi besin maddeleri içeren hurma kalp hastalıklarına karşı koruma sağlar. Hurma kan basıncını düşürme, kan dolaşımını arttırma ve kardiyovasküler hastalıklar riskini azaltmada son derece etkilidir.

Beyin Hastalıkları: Alzheimere karşı son derece faydalı etkileri bulunur. B vitamini içeriğine sahip olan hurma nörolojik hastalıkların ortaya çıkmasına engel olur.

Hurma Hangi Şekillerde Tüketilebilir?

Hurmanın tüketilmesi genel olarak çiğ olarak ya da kuruyemiş şeklinde gerçekleşir. Bunun yanı sıra hurmayı tatlılara ilave etmek mümkündür. Yüksek şeker oranı sayesinde tatlıların ihtiyaç duyduğu bir içerik sunar. Aynı şekilde smoothie yapımı sırasında şeker ve besin değeri katkısı sunar. Daha sağlıklı bir şekilde tüketmek isteyen kişiler salataya ilave edebilir. Böylece salataya eşsiz ve özgün tatlı bir lezzet sağlamış olur. Yulaf ezmesi ve süt karışı ile tüketip enerji depolamak hurmanın faydaları arasındadır. 

Ayrıca bakınız: Cevizin Faydaları Nelerdir, Ne Kadar Yenmeli?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu