Sağlık ve Wellness

Huzursuz Bacak Sendromu Nedir, Hangi Bölüm Bakar?

Huzursuz bacak sendromu birçok kişide görülebilir. Bu hastalığa bakan bölüm ise nörolojidir. Uyku düzeni bozulan hastalarda sıklıkla ortaya çıkan bu rahatsızlık günlük yaşamı kötü bir şekilde etkiler. Nöroloji uzmanının yapacağı muayene fiziksel ve nörolojik olarak gerçekleşir. Huzursuz bacak sendromuna sahip olan hasta gerekli görülürse kan verebilir ya da diğer bölümlerde muayene olabilir.

Huzursuz Bacak Sendromu Ne Anlama Gelir?

Huzursuz bacak sendromunun anlamı hastanın rahatsız bir his nedeniyle bacaklarını kontrol edemediği bir dürtü ya da istekle hareket ettirmek istemesidir. Bilimsel adı Willis-Ekbom hastalığı olan bu sendrom kronik bir hareket bozukluğudur. Hareketin en çok görüldüğü durumlar oturma, uzanma ya da gece geç saatlerdir. Rahatsızlık hissini hafifletmek adına hasta hareket eder. Her yaşta başlama eğilimi olan bu rahatsızlık ilerleyen yaşlarda ağırlaşmaya başlar. Bazı hastalarda uyku düzenini yok eder.

Huzursuz Bacak Sendromu Neden Ortaya Çıkar?

Huzursuz bacak sendromunun nedenleri kesin olarak ifade edilemez. Bilim insanlarının önemli bir kısmı kas hareketlerini kontrol altına almak adına beynin salgıladığı dapominin dengesizlik meydana getirdiği konusunda hemfikirdir. Bazı hastalarda ortada bariz bir neden yokken huzursuz bacak sendromunun geliştiğine rastlanır. Öte yandan bazen bu sendrom demir metabolizmasında oluşan bozukluklar, bir takım kronik hastalıklar ve çeşitli ilaçların yan etkileri olarak da kendini gösterebilir.

Huzursuz bacak sendromunun ortaya çıkmasının kesin bir yaşı yoktur. Çocuklukta da ortaya çıkma ihtimali olsa da en çok ilerleyen yaşlarda bu sendroma rastlanır. Kadınlarda bu sendroma daha çok rastlanır. Bünyede çeşitli sebeplerle oluşan hormon dengesizlikleri durumunda sendromunu geçici olarak ağırlaştığı tespit edilmiştir. Gebe kadınların bazıları bu süreçte çeşitli huzursuz bacak sendromu belirtileri görebilir. Gebelik sona erdiği zaman sendromun belirtileri de kaybolur.

Genel olmamakla birlikte bazı hastalarda huzursuz bacak sendromu şu nedenlerle ortaya çıkar:

  • Diyabet ve alkolizmin kişinin el ve ayaklarındaki sinirlere zarar vermesi
  • Demir eksikliğinin görülmesi
  • Böbrek yetmezliğinin yaşanması
  • Yaralanma sonucu omurilikte lezyonların meydana gelmesi

Huzursuz Bacak Sendromu Hangi Belirtilere Sahiptir?

Huzursuz bacak sendromunun belirtileri rahatsızlığın adını aldığı bacakları hareket ettirme dürtüsüdür. Buna ek olarak başka belirtiler de ortaya çıkar. Huzursuz bacak sendromunun belirtileri şunlardır:

  • Belirli bir süre devam eden dinlenme ya da hareketsizlik döneminden duyumların başlaması yaygın görülen bir belirtidir. Bu duyular en çok araba koltuğu, uçak ya da sinema uzun süre oturmanın ve hareketsiz kalmanın zorunlu olduğu yerlerde ortaya çıkar.
  • Akşamları bacakta görülen hareket etme dürtüsü artış gösterir. Sendrom en sancılı dönemine geceleri kavuşur.
  • Gelen duyu sonrası yapılan hareketle birlikte rahatlama yaşanır. Bu sendroma sahip kişilerde gerinme, ayakları sallama ve yürüme ile birlikte belirtiler azalır.
  • Gece vakti bacakların seğirdiği görülür.

Huzursuz Bacak Sendromu Nasıl Tedavi Edilir?

Huzursuz bacak sendromunun tedavisi hastanın durumuna göre belirlenir. Eğer sendromun kaynağı demir eksikliğiyse buna yönelik tedavi uygulanır. Eğer sendroma neden olan net bir belirti yoksa daha çok yaşam tarzında değişiklik yapılması yönüne gidilir. Bunun da sonuç vermediği durumlarda doktor tarafından bazı ilaçlar reçete edilir. Reçete edilen ilaçlar bacaktaki sorunu çözmeye yöneliktir. Ek olarak hastanın durumuna göre kalsiyum ilaçları, kas gevşeticiler, uyku ilaçları ve opioidler de yazılabilir.

Huzursuz Bacak Sendromunda Hangi Yaşam Tarzı Değişiklikleri Yapılmalıdır?

Huzursuz bacak sendromunda yaşam değişikliği belirtileri hafifletmeye yardımcı olur. Banyoya girip kaslara masaj yaparak gevşemeleri sağlanır. Sıcak ve soğuk kompresleri dönüşümlü uygulamak bölgede hissedilen duyumların azalmasında etkilidir. İdeal bir uyku ortamı sağlamak huzursuz bacak sendromuna sahip hastaların yaşam kalitesini arttırır.

Ayrıca bakınız: Geçirgen Bacak Sendromu Nelere Yol Açar?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu