Rehberler ve İpuçları

İcra Dosya Sorgulama Nasıl Yapılır? İcralık Dosyayı Öğrenme

İcra dosya sorgulama yapmak için turkiye.gov.tr adresine girilmelidir. Bu adresten mevcut icra dosyaları görülebilir. İcra dosya sorgulama yapmak için UYAP sistemi de kullanılabilir. UYAP sistemine girildikten sonra dosya sorgulama ile gerekli bilgiye ulaşılır.

İcra süreci, borçluların ödeme yapmaması halinde muhatap olduğu bir süreçtir. Bu sürecin adım adım takip edilmesi, herhangi bir problemle karşılaşmamak açısından önemlidir. Bu sayede ödemeler zamanında yapılır, duruşmalar kaçırılmaz.

İcra dosyaları, mahkemelerin icra daireleri tarafından takip edilir. İcra dairelerinde oldukça fazla sayıda dosya vardır. Bu nedenle dava süreçleri uzayabilir. UYAP üzerinden dosya sorgulamanın yanı sıra evrak takibi ve evrak gönderme gibi işlemler de yapılır.

İcra süreciyle karşı karşıya kalan bir kişinin avukatı varsa UYAP Avukat sisteminden dosyayı izleyebilir. Bu sayede avukatlar da gerekli bilgilere, son derece kolay bir şekilde erişir.

İCRA DOSYASI NASIL SORGULANIR?

İcra dosyası sorgulamak için bağlı bulunan icra dairesine başvurulabilir. Ancak icra dairesine gitmek için yeterli vakti olmayanlar, e-Devlet sistemi üzerinden sorgulama yapabilir. Bunun yanı sıra UYAP sisteminden de icra dosyası bilgilerine erişilir.

İcra dosyası, borcun ödenmemesi sonucunda oluşturulur. Bankalar ve çeşitli kuruluşlar, ödeme için belli bir süre tanır. Ödeme vadesi tamamlandığı takdirde borca faiz işlemeye başlar. Halen borç ödenmediyse ve verilen müddet tamamlandıysa icra süreci başlar.

Alacaklı taraf, borçlu tarafı mahkemeye bildirir. Mahkeme sonucunda hapis cezasına hükmedilebilir. Öte yandan icra süreci başladıktan sonra da borcun ödenmesi mümkün olabilir. Taraflar aralarında anlaşmaya vararak borcu yapılandırabilir. İcra dosyası sorgulama yapmak isteyenler, dava sürecinin nasıl ilerlediğini görebilir.

İcra Dosyası E-Devlet’ten Sorgulanır mı?

İcra dosyasının e-Devlet’ten sorgulanması için girilmesi gereken adres turkiye.gov.tr’dir. Bu adrese girildikten sonra “Giriş Yap” yazan alana tıklanmalıdır.

E-Devlet sisteminde farklı giriş seçenekleri yer alır. E-Devlet şifresi, e-Devlet sistemine giriş için kullanılabilir. Bunun yanı sıra elektronik imza, mobil imza ve internet bankacılığı da kullanılabilecek yöntemler arasındadır.

Sisteme girerken ilk olarak kimlik numarası yazılmalıdır.

Kimlik numarasından sonra e-Devlet şifresini yazmak gerekir.

Gerekli bilgiler yazıldıktan sonra “Giriş Yap” yazan alana tıklanır.

Arama alanına “İcra” yazılarak sorgulama yapılmalıdır. Ardından “Ara” yazan alana tıklanmalıdır.

“Adalet Bakanlığı/İcra Dosyası Sorgulama” alanından gerekli işlemlere devam edilir. Bu kısımdan dava süreci devam eden icra dosyalarına ulaşılır.

UYAP’tan İcra Dosyası Nasıl Sorgulanır?

UYAP’tan icra dosyası sorgulama için e-Devlet’te “UYAP Vatandaş Portal Girişi” kısmına tıklanır

UYAP sistemine doğrudan girmek için vatandaş.uyap.gov.tr adresine de ulaşılabilir. Buradan e-Devlet şifresi kullanılarak sisteme ulaşılabilir.

E-Devlet’ten giriş yapılırken “Uygulamaya Git” yazan kısma tıklanır.

Sisteme girildikten sonra “Dosya Sorgulama” yazan alana tıklanır.

Bu kısımdan hem icra dosyalarına hem de diğer dosyalara erişilebilir.

İcra Dosyası Nasıl Kapatılır?

İcra dosyasının kapatılması için ödemenin belgelenmesi gerekir. Belgenin yetkili icra dairesine intikal edilmesi halinde dosya kapatılır. Dosyanın kapatılması için yetkili avukata da müracaat edilebilir.

İcra dosyasının kapatılması için bazı ödemeler yapılmalıdır. İcra masraflarının borçlu taraf tarafından ödenmesi gerekir. Aynı zamanda avukat masrafları da ödenmelidir. Dosyanın kapanıp kapanmadığını öğrenmek için e-Devlet sistemine girilir. Buradan dosya sorgulama yapılabilir. UYAP üzerinden de dosyanın kapatılıp kapatılmadığı öğrenilir.

Borç ödense bile dosyanın kapatılması için icra dairesine başvurulmalıdır. Aksi takdirde dosya açık kalmaya devam eder. İcra dosya sorgulama yapmak, davanın hangi aşamada olduğunun anlaşılmasını sağlar. Böylece gerekli belgeler sunularak dosya kapatma başvurusu yapılabilir.

Ayrıca Bakınız: E-Arşiv Fatura İptali Nasıl Yapılır?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu