Sağlık ve Wellness

Işığa Karşı Hassasiyet Neden Olur?

Işığa karşı hassasiyet olması fotofobi olarak adlandırılır. Fotofobi sahibi olan kişiler yüksek bir ışık ile karşı karşıya geldikleri zaman yüksek bir hassasiyet ve duyarlılık hisseder. Hastaya tedavi uygulamak için fotofobinin nedenini göz önüne almak gerekir. Tedavi süresi boyunca hastanın güneş ışığından uzak durması büyük önem taşır. Işığa karşı hissedilen hassasiyet daha çok başka bir hastalığın belirtisi olarak görülür. Bu nedenle hastalığın tanısında kişinin göstermiş olduğu ışığa karşı hassasiyet önem taşır.

Gözde ya da beyinde olan bazı problemler ışığa karşı hassasiyet oluşturabilir. Aynı zamanda migren ve göz kuruluğu da bu şikâyetin nedenleri arasında yer alabilir. Işığa karşı hassaslık en çok güneş tam tepedeyken hissedilir. Bu rahatsızlığa sahip olan kişiler gündüz vakti dışarı çıkmak istemez. Yüksek iç mekân ışıkları ya da gece şehir ışıkları da hassasiyeti olan insanları tetikleyebilir. Işığa karşı hassasiyeti olan kişiler sık sık göz kırpar. Bu kişiler sıklıkla baş ağrısından şikayetçi olur.

Fotofobi Hangi Göz Hastalıklarına İşaret Eder?

Fotofobi Hangi Göz Hastalıklarına İşaret Eder

Fotofobinin işaret ettiği hastalıklar genel olarak göz hastalıklarıyla alakalıdır. Hastalığın teşhisi ışığa karşı hassasiyet hisseden hastaların tedavisi için büyük önem taşır. Fotofobi aşağıda yer alan hastalıklar sonucunda ortaya çıkabilir:

Üveit: Göz içi iltihabı olarak da bilinen bu hastalığın ilk belirtileri arasında ışığa karşı hassaslık bulunur.

Kornea Çizilmesi: Gözün en dış tabakası olan kısım çeşitli nedenlerle çizilebilir. Kornea çizildiği zaman genel olarak batma ve yanma şikayetlerinin yanı sıra ışığa karşı hassaslık oluşturur.

Katarakt: Bu hastalığa sahip olan hastaların hepsi ışığa karşı hassasiyete sahiptir.

Sklerit: Gözdeki beyaz görünen kısmına sklera adı verilir. İltihaplanması halinde ışığa karşı hassasiyete neden olan sklerit adını alır.

Konjunktivit: Gözün en yüzeysel bölgesi olan bu kısım iltihaplandığı zaman ışığa karşı hassasiyet oluşturur. Alerjik ve kimyasal nedenle iltihaplanma yaşanabilir.

Kuru Göz Sendromu: Göz kuruluğu yaşayan hastalarda göz yaşı azaldığı için ışığa karşı yüksek bir hassasiyet meydana gelir.

Migren: Yüksek baş ağrısına sahip olan hastaların şikâyet ettiği şeylerden biri de ışıktır.

Küme Baş Ağrısı: Göz kaynaklı bir hastalık olduğu için ışığa karşı hassaslık oluşturur.

Blefarospazm: Göz kapağının istemsiz bir şekilde kasılmasına neden olan bu hastalığın belirtileri arasında ışığa karşı hassaslık yer alır.

Fotofobi Hangi Beyin Hastalıklarını Gösterir?

Fotofobinin gösterdiği beyin hastalıkları erken teşhis edilmezse ciddi sağlık sorunlarına neden olur. Göz kaynaklı sorunlardan da oluşan fotofobi ölümcül hastalıkların işareti olabilir. Işığa karşı hassasiyet bulunan hastalarda şu beyin hastalıkları olabilir:

Ensefalit: Beyin dokusunun mikrobik bir iltihaplanmaya yakalandığı gösteren hastalık ışığa hassaslık oluşturur.

Menenjit: Beyin ve omurilik etrafında yer alan zarlarının iltihaplanması sonucunda görülür.

Subaraknoid Kanama: Bir tür beyin kanaması olan bu hastalığın ilk belirtileri arasında ışığa karşı yüksek bir hassasiyet hissetme yer alır.

Hangi İlaçlar Işığa Karşı Hassasiyet Oluşturur?

Hangi İlaçlar Işığa Karşı Hassasiyet Oluşturur

Işık hassasiyeti oluşturan ilaçlar bazı hastalarda olumsuz etkilere neden olur. Normalde ışık hassasiyeti olmayan kişilerde yan etki sonucu bur rahatsızlığı ortaya çıkarır. Işığa karşı hassaslık oluşturan bazı ilaçlar şu şekildedir:

  • Doksisiklin ve tetrasiklin gibi bazı antibiyotik grupları
  • Kalp yetmezliği ve böbrek hastalıklarında kullanılan furosemid
  • Sıtma ilacı olan kinin

Fotofobi Nasıl Tedavi Edilir?

Fotofobinin tedavisi hastanın durumuna göre farklılık gösterebilir. İlk olarak hastanın güneşten uzak durması ve yüksek ışık kaynağı olan ortamlardan kaçınması gerekir. Işık kıran gözlükler kullanmak da etkili sonuç verir. Bazı hastalar için antibiyotik, yapay göz yaşı ve göz damlaları ışığa karşı hassasiyet tedavisinde etkili olur.

Ayrıca Bakınız: Fayansları Parlatmak İçin Ne Yapmalı?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu