Mutfak ve Yemek Tarifleri

Kastamonu Usulü Banduma Nasıl Yapılır? Tarifi

Kastamonu usulü banduma tarifi merak edilir. Türk mutfağının renkleri arasında yer alan bandumayı daha önce hiç demediyseniz, sizler için hazırladığımız bu tarif ile bir ilke imza atabilirsiniz. İşte Kastamonu yöresine ait banduma tarifi ve püf noktaları…

Oldukça zengin bir mutfağa sahip olmamız, Türk mutfağının dünya çapında bir üne sahip olmasını da sağlamıştır. Ülkemizde yer alan illerimiz, kendilerine has tarifler ile hazırladıkları birbirinden lezzetli tatlar ile dikkatleri üzerine çekmeye devam ediyor. Bu illerimiz arasında yer alan Kastamonu, kendi yöresine ait isimlere sahip lezzetlerini herkese duyurmakta kararlı!

Kastamonu’ya ait olan banduma, birçok kişinin ilk kez duyduğu bir yemek olabilir. Bazıları ise bu yemeğin adını daha önce duymuş ancak nasıl ve ne kullanılarak yapıldığını bilmiyor olabilir. Bu yazımızda banduma ile ilgili tüm sorularınıza yanıt bulabilirsiniz. İlk olarak banduma kelimesinin Türk Dil Kurumu’na göre ne anlama geldiği ile başlayalım. Banduma; tavuk ya da hindi suyuna parmak kalınlığında durulmuş yufkaları batırıp, tepsiye dizdikten sonra üzerine hindi ya da tavuk etleri konularak yapılan yemektir. Bandumak ise Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü’nde ‘banmak, batırmak’ anlamına gelmektedir.

Kastamonu Usulü Banduma Yapmak İçin Gerekli Olan Malzemeler

Banduma kelimesinin ne anlama geldiğini açıkladığımıza göre sıra bu lezzetli yemeğin hazırlanması için ihtiyaç duyulan malzemelerin neler olduğu sıralamaya geldi. Kastamonu usulü banduma yapmak için gerekli olan malzemeler şunlardır;

  • 1 kg böreklik un
  • 150 gram ceviz içi
  • Yarım hindi
  • 50 gram tereyağı
  • Tuz

Kastamonu Usulü Bandumanın Hazırlanışı

Kastamonu usulü bandumayı ilk kez yapacaklar, hazırlanma aşamasının zorlayıcı olduğunu düşünebilir. Ancak banduma yapımı oldukça kolay ve pratiktir. Banduma yapmak için ilk olarak yarım hindi uygun bir tencereye alınır ve su eklenerek pişirilmeye başlanır. Pişen hindi daha sonra karabiber ve tuz ile güzelce yoğrulur. Bu sırada elde edilen hamur, yufka haline getirilir ve pişirilir. Bu sırada ceviz içleri ufalanır. Tereyağı ayrı bir kapta eritilir ve cevizlerin yağlanması için kullanılır.

Pişen hamurlar yufka halinde iken rulo şekilde kesilir ve hazırlanan hindi suyuna bandırıldıktan sonra tepsiye dizilir. Tüm hamur bitene kadar aynı işleme devam edilir. Tepsideki hamurların üzerine hindi eti parçaları ve ufalanarak yağlanan ceviz içi ilave edilir. Üzerine hindi suyu eklendikten sonra ocakta, alt kısmı kızarıncaya kadar pişirilir. Piştikten sonra bandumanın üzerine eritilmiş tereyağı dökülür ve servise hazır hale getirilir.

Kastamonu Usulü Bandumanın Püf Noktaları

Banduma yapmak için genel olarak Kastamonu’da hindi eti tercih edilse de tavuk eti ile de bu yemek sık sık yapılmaktadır. Ancak tavuk eti kullanılacak ise yemeğin lezzetli olması için yağlı kısmın tercih edilmesi gerekir. Banduma yemeğinde kullanılan yufkalar genel olarak sac üzerinde hazırlanmaktadır. İmkanlar dahilinde sac üzerinde hazırlama işleminin tercih edilmesi önerilmektedir. Son olarak tereyağı ve kırmızı toz biber eritilerek üzerine dökülmesi ile servis edilen banduma yemeği için sadece tereyağı da tercih edilebilir. Kırmızı pul biber tercihe bağlı olarak ilave edilebilir

Kastamonu Usulü Bandumanın Yanına Ne Yakışır?

Tek başına oldukça doyurucu olan banduma, akşam yemekleri için tercih edilebilir. Sizlere sunduğumuz tarif ile ortalama olarak dört ila altı kişilik porsiyonlar elde edilebilir. Daha fazla kişiye banduma yapmak için yarım hindi yerine bütün hindi kullanımı tercih edilebilir.

Banduma yemeğinden sonra ağızların tatlanması için helva tercih edilebilir. Helva sevmeyenler ise bu eşsiz lezzetten soran üzeri kızarmış fırın sütlacı da tercih edebilir.

Ayrıca bakınız: Ardahan Usulü Gevrek Nasıl Yapılır? Tarifi, Püf Noktaları

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu