Rehberler ve İpuçları

Kedide Pire Olduğunu Nasıl Anlarız?

‘Kedide pire olduğunu nasıl anlarız?’ sorusuna, kedi sahipleri ve diğer kedi severler tarafından sık sık yanıt aranmaktadır. Birçok faktörün etkisi ile pirelenebilen kediler için farklı farklı farklı yöntemler geliştirilmiştir. Bizler de bu içeriğimizde o yöntemlere, pirenin sebeplerine ve merak edilen diğer detaylara yer verdik.

Hem evcil kedileri olan hem de sokak kedilerini besleyen birçok kişi, ‘kedilerde pire’ başlığı ile ilgili sık sık araştırmalarda bulunmaktadır. Kaşınan bir kediyi gördüklerinde direkt olarak arama motorlarına yönelen hayvanseverler, ‘Kedide pire olduğunu nasıl anlarız?’ sorusuna yanıt aramaktalardır.

Kedilerde sıklık ile pire görülebilir. Kedilerde pire görülmesi son derece normaldir ancak sürecin doğru yönetilmesi hem kedinin hem de ortamın sağlığı açısından son derece önemlidir. Peki, kedilerde neden pire olur? Kedilerde pire nasıl önlenir? İşte konuya dair tüm merak edilenler…

KEDİ PİRESİ NEDİR?

Kedilerde en sık görülen pide türlerinden biri olan kedi piresi, Latincede ‘Ctenocephalides felis’ olarak isimlendirilmektedir. Tavşan ve kirpi ve pirlerinin de kedilerde gözlenebileceğini belirten veterinerler, pire ısırıklarının tüm kedilerde ciddi kaşıntıya ve birtakım alerjilerin gelişmesine neden olduğunu ifade etti. Ayrıca bu tip pirelerin şerit solucan gelişimine de ortam sağlayabileceklerini belirten veterinerler, pire yoğunluğunun fazla olması halinde yavru kedilerde anemi gözlenebileceğini de vurguladı.

KEDİLERDE PİRE OLDUĞU NASIL ANLAŞILIR?

Kedilerde pire olup olmadığı, fiziksel gözlem ile kolay bir şekilde anlaşılabilmektedir. Hem evcil kediler hem de sokak kedileri, pirelenmeleri halinde aynı tepkileri vermektelerdir.

Pire olan kedinin genel davranışları şu şekildedir:

  • Durmadan kaşınma, tüylerde seyreklik, deri tahrişi, normalden fazla yalanma, uyuşukluk, soluk diş etleri, tüylerde veya kedinin yattığı yerde siyah lekeler.

KEDİLERDE PİRE OLUŞUMUNA NEDEN OLAN FAKTÖRLER

Kedilerde pire oluşumuna sebep veren birçok faktör vardır. Kedinin kısa süreliğine sokağa çıkıp evde dönmesi dahi, pire ailesinin eve taşınmasına sebep olabilir. Ayrıca bahçedeki kemirgenler, yeni bir eve taşınmak gibi faktörler de kedilerde pire oluşumuna yol açabilir.

KEDİLERDE PİRE TEDAVİSİ

Kedilerde pire fark edilmesi halinde vakit kaybetmeden bir veteriner ile iletişime geçilmesi gerekmektedir. Veterinerin uygun gördüğü dozda ve şekilde ilaç kullanımı başlayabilir. Kedide parazit aşısı yok ise aşı yapılabilir.

Birçok kişi köpekler için kullanılan pire ilaçlarının kediler için de kullanılabileceğini düşünmektedir. Ancak bu, son derece tehlikeli bir düşüncedir. İçerik bakımından farklı olan kedi ve köpek pire ilaçları, kesinlikle farklı cinslerde kullanılmamalıdır.

Pire spreyleri, pire tasmaları, ense damlaları, dahili tedaviler ve pire ilaçları, kedilerin pire tedavilerinde yaygın olarak kullanılan yöntemler arasında yer almaktadır.

KEDİNİZDE PİRE GÖRDÜYSENİZ BUNLARA DİKKAT

Kedide pirenin gözlenmesi halinde yalnızca kedi için değil evin temizlenmesi için de harekete geçilmesi gerekir. Yetişkin pireleri öldürmek ve yumurtaların da yetişkinlere dönüşmelerini engellemek için ilaçlama şirketlerinden destek alınabilir. Ayrıca tüm döşemeler ve halılar da düzenli olarak yüksek ısıda temizlenmelidir.

Kedide olan pireler mutlaka onun evde dolaştığı, yatıp uyuduğu yerlere de bulaşmışlardır. Bu neden ile kedinizin tedavisi yapılırken sizler de evlerinizi pirelerden arındırmalısınız. İşe halıları iyice süpürmekten başlayabilirsiniz. Sonrasında ise elektrikli süpürgenize de pire spreyi sıkmayı unutmamalısınız. Ayrıca süpürgenin torbasını hiç vakit kaybetmeden çöpe atmalı ve temizliğe yeni bir torba ile devam etmelisiniz. Bu esnada perdeler, kedinizin sürekli olarak temas ettiği nevresim takımları, koltuk örtüleri ve diğer ev ürünleri de mutlaka yüksek sıcaklıkta yıkanmalıdır. Aksi takdirde yumurtalar zaman içerisinde yetişkin pirelere dönüşecek ve sizi çok  daha zahmetli bir sürecin içerisine doğru sürükleyecektir.

Ayrıca bakınız: Kedilerin Üşüdüğünü Nasıl Anlarız?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu