Rehberler ve İpuçları

Kedilerin Üşüdüğünü Nasıl Anlarız?

‘Kedilerin üşüdüğünü nasıl anlarız?’ sorusuna, kedi sahipleri ve diğer kedi severler tarafından sık sık yanıt aranmaktadır. Kış aylarında sınırlı süre için soğukta kalabilen kedilerin vücut ısılarını korumak, yaşamları açısından son derece önemlidir. Peki, kedilerin üşüdüğünü nasıl anlarız? İşte ayrıntılar…

Tıpkı insanlarda olduğu gibi hayvanlarda da vücut ısısı, genel sağlık tablosunda büyük bir öneme sahiptir. Aşırı sıcak veyahut da tam tersi olarak aşırı soğuk havalar, hayvanların sağlıklarının olumsuz etkilenmesine yol açabilir.

Soğuk kış aylarında sokak hayvanlarına korunaklı alanlar oluşturabilmek, onların yaşama devam edebilmeleri açısından son derece önemlidir. Yanı sıra evlerde bakılan hayvanlar için de ortam sıcaklığının ideal seviyelerde olması gerekir. Bu kapsamda birçok hayvansever özellikle kedilerin vücut ısılarına yönelik sık sık sorgulamalarda bulunur. Buna bağlı olarak arama motorlarında da, ‘Kedilerin üşüdüğünü nasıl anlarız?’ sorusuna yanıt aranır.

Kediler tüylü varlıklar oldukları için birçok kişi onların soğuğu hissetmediğini veyahut da düşük bir oranda hissettiğini düşünür. Ancak işin aslı öyle değildir. Kediler de tıpkı insanlar gibi üşür ve üşüdüklerini birtakım semptomlar ile belli eder. Peki, bir kedinin üşüdüğü nasıl anlaşılır? İşte konuya dair tüm merak edilenler…

KEDİLERDE HİPOTERMİ

Kedilerin vücut sıcaklıkları genel olarak 38 ila 39 derece aralığındadır. Bu aralıkta olmayan vücut ısısına sahip olan kediler için hızlı bir şekilde harekete geçilmesi gerekir.

Vücut ısısı 38 derecenin altına düşen kediler hipotermi riski ile karşı karşıya kalırlar. 32- 35 derece aralığı hafif hipotermi, 28- 32 derece aralığı orta dereceli hipotermi ve 28 derecenin altı da şiddetli hipotermi olarak değerlendirilir. Hipotermi durumu, kedilerin hayatlarını kaybetmelerine yol açabilir.

KEDİLERDE ÜŞÜME BELİRTİLERİ

Bir kedinin üşüyüp üşümediği fiziksel gözlem neticesinde anlaşılabilir. Bunun için iyi gözlem yapılması ve belirtilerin ciddiye alınıp doğru şekilde yorumlanması yeterlidir.

Üşüyen kedilerin ilk olarak kulakları, patileri ve kuyruklarının uç kısımları soğur. Bu uzuvların ısı kaybetmesi halinde kedinin onu rahatsız edecek boyutta üşüdüğünü anlayabilirsiniz. Bu gibi durumlarda kediler sıcak bir yer aramaya başlarlar. Kalorifer peteklerinin yanları, güneş gören alanlar ve nispeten daha sıcak yerler, üşüyen kediler tarafından tercih edilir.

Uyuyan bir kedinin üşüyüp üşümediği de uyuma şekline bakılarak anlaşılabilir. Normalde rahat pozisyonlar tercih eden kediler, üşümeleri halinde top gibi kıvrılırlar. Bazı kedilerin ise üşüme durumlarında normalden farklı davranışlar sergiledikleri hata agresifleştikleri bilinmektedir.

KEDİLERİN VÜCUT SICAKLIKLARI NASIL YÜKSELTİLEBİLİR?

Eğer evcil kediniz üşüyor ise ilk yapmanız gereken oda sıcaklığını artırmaktır. Elbette ki kedilerin rahat hissedecekleri ortam sıcaklığı insanlarınkine göre farklıdır. Ev kedileri için ortam sıcaklığının 16 derece ve üzerinde olması yeterlidir. Sokak kedileri ise yaklaşık olarak 7 dereceye kadar sorun yaşamayabilirler.

Gerek ev kedileri gerek ise de sokak kedileri için uygun alanlar oluşturulması, üşümemeleri açısından önemlidir. Ev kedileri için evin herhangi bir bölümüne bir kedi yatağı konulabilir, sokak kedileri için ise dayanıklı materyallerden bir kedi evi yapılabilir veyahut da satın alınabilir. Her iki durumda da yatağın yerden bir miktar yüksek olmasında fayda vardır.

SOKAK KEDİLERİ İÇİN SICAK ORTAM OLUŞTURURKEN DİKKAT

Sokak kedileri için dışarda yaşam alanı oluşturmak isteyen kişilerin bazı püf noktalara dikkat etmeleri gerekmektedir. Birçok kişi kış aylarında kedilerin daha az üşümeleri için kedi evlerinin iç kısımlarına battaniye benzeri tekstil ürünleri koyar. Ancak bu son derece yanlıştır. Battaniye nemi çeker ve donar. Bu da kedilerin hipotermi geçirmelerine sebep olur. Bu neden ile kedi evinin taban kısmına donmaya ve neme karşı dayanıklı olan malzemelerden yapılmış ürünlerin yerleştirilmesi gerekir. Ek olarak üşüyen bir kedinin sık sık beslenmesi gerektiği de unutulmamalıdır.

Ayrıca bakınız: Kedilerin Üşümemesi İçin Ne Yapmalı?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu