Rehberler ve İpuçları

Kedilerin Üşümemesi İçin Ne Yapmalı?

Kedilerin üşümemesi için yapılacaklar evin ısısını arttırmaktır. Battaniyeler yumuşak yapıları ile kediler için çok çekicidir. Ek olarak ısı diskleri ve ısıtıcı pedler takviye yapılabilir. Kedileri ısıtmak için insanların kullandığı elektrikli ürünleri kullanmak tehlikeli olabilir. Evcil hayvan dükkanlarından kediler için üretimi yapılan eşyaları almak daha iyi sonuç verir. Aksi taktirde kedilere elektrik çarpması gibi bazı olumsuz sonuçlar yaşanabilir. Kedilerin üşümemesi için oluşturulan alan çıkıp gidebileceği boşluklar içermelidir.

Evin ısısını kontrol etmek kedilerin üşütmemesi adına büyük önem taşır. Ev kedisi için uygun oda sıcaklığı 22 ile 26 derece civarıdır. Kış aylarında bu sıcaklığı muhafaza etmek kedilerin sağlığı için son derece mühimdir. Kediler için özel olarak üretilen yatakları almak kendisine ait bir yatağa sahip olması açısından iyidir. Kedi yatağını kalorifere çok yaklaştırmadan ısı alacak kadar mesafe koymak soğuk havalarda üşütmesinin önüne geçer.

Kedilerin Üşümesi Kolay Mı?

Kedilerde üşüme özellikle evde yaşayanlar için son derece kolaydır. Kediler her ne kadar doğal bir kürke sahip olsa da üşütmeyen bir yapıları yoktur. Sıcak vücutları soğuk havalarda hastalanmalarının önüne kadar güçlü değildir. Kedinin türüne bağlı olarak üşütme eşiği değişiklik gösterir. Bunun nedene her tür kedinin farklı bir kürk yapısına ve uzunluğuna sahip olmasıdır. Her kedi soğuğa karşı direnç göstermediği için özellikle kış aylarında dikkat etmek önemlidir.

Kedilerin Üşütmemesi İçin Vücut Derecesi Kaç Olmalıdır?

Kedilerin üşütmemesi için vücudunun derecesi 37,8’in üstünde kalmalıdır. Kedilerin normalde sahip olduğu vücut ısı ortalaması 38,9 derecedir. Bu sayılar tüm kedilerin ortalamasından elde edildiği için her kedi için doğru bir sonucu vermez. Evde yaşayan bir kedi ile kalın kürklü yabani bir kedinin vücut derecesi doğal olarak birbirinden farklıdır. Evde beslenen kedinin vücut derecesinin öğrenilmesi onu korumak adına gereklidir. Kedilerin üşümemesi için yapısına uygun önlem alınmalıdır.

Kedilerin Üşüme Belirtileri Nelerdir?

Kedilerde üşüme belirtileri tıpkı insanlarda olduğu gibi çeşitli şekillerde kendini gösterir. Evcil kedi hiç dışarı çıkmasa bile üşüyebilir. Üşüten kedilerin birden fazla belirtisi olabilir. Kedilerde üşütme belirtileri şunlardır:

  • Soğuktan titremek insanlarda olduğu gibi kedilerde de üşüme belirtileri arasındadır. Üşüyen kedilerin bedeninde titreme oluşması doğaldır. Bununla birlikte titreme başka hastalıklara da işaret ediyor olabilir. Böyle bir belirti görüldüğü zaman bir veterinere acilen başvurulmalıdır.
  • Kedilerde daha çok kendini koruma güdüsü ile ortaya çıkan kabarma ya da sırtını kambur hale getirme üşütme işareti olabilir. Kedi son dönemlerde sık bir şekilde sırtını kamburlaştırıp tüylerini kabartıyorsa üşüttüğü anlamı çıkarılabilir.
  • Üşüyen kedilerin burnu tıpkı insanlar gibi soğur. Bu nedenle kedinin üşütüp üşütmediğin kontrol etmek için burnuna dokunmak pratik bir muayene yöntemidir. Aynı zamanda kulaktan da üşüttüğü anlaşılır. Burun ve kulak bölgesi buz kesen kedi hemen örtülere sarılıp sıcak bir ortama alınmalıdır.
  • Kediler sıcağı sevdiği için özellikle kış aylarında kaloriferin üzerinde uyur. Eğer kedi uzun süre kalorifer ile yapışık bir şekilde duruyorsa üşüttüğü anlamı çıkarılabilir. Sağlıklı bir kedinin uzun süre aynı noktada durduğu sık görülmez. Üşüten kediyi bir veterinere kontrole götürmek gerekir.

Kedilerin Üşümemesi İçin Ne Yedirmeli?

Kedilerin Üşümemesi İçin Ne Yedirmeli

Kedilerin üşümemesi için yedirilecekler her zamanki rutin mama ve suyudur. Kedilerin kış ayında üşütmesinin sebepleri arasında bağışıklık sisteminin güçsüz olmasıdır. Bu nedenle kış aylarında yem ve suyuna her zamankinden daha çok dikkat etmek önemlidir. Kedilerin üşütmemesi için besin değeri yüksek ve pek çok vitamin içen mamalar yapmak etkili bir yöntemdir.

Ayrıca Bakınız: Kedilerin Çiftleşmesi İçin Ne Yapmalı?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu