Finans ve Yatırım

Kenya Para Birimi Nedir? Tarihçesi

Kenya para birimi arama motorlarında sık sık sorgulanır. Safari denildiğinde akla gelen Afrika ülkelerinden Kenya, hayvan çeşitliliği bakımından dünyada ilk sıralarda yer alır. Bu yazımızda Kenya’nın para birimi ve tarihi hakkında bilgilere değiniyor olacağız.

Resmi adı ile Kenya Cumhuriyeti, Afrika Kıtası’nın doğu kısmında yer alır. Ülkenin sınır komşuları Etiyopya, Somali, Tanzanya, Uganda ve Güney Sudan’dır. Ülkenin güneydoğusunda ise Hint Okyanusu yer alır. Kenya’nın başkenti ise Nairobi’dir.

Ülkenin isminin Kenya Dağı’ndan geldiği bilinmektedir. Bantu dillerinden bir tanesi olan Kikuyu dilinden gelen Kere – Nyaga kelimesi ‘beyaz dağ’ anlamına yakın bir mana ifade etmektedir. Önceleri Kenya Dağı’na verilen bu isim daha sonra ülkenin tamamı için kullanılmış ve günümüze kadar gelmiştir.

Kenya Hakkında

Kenya’ya ait olan resmi bayrak, 12 Aralık 1963 yılında resmi olarak kabul edilmiştir. Kenya bayrağı yatay şeritlerden oluşur ve üst kısımda siyah, orta kısımda kırmızı ve alt kısımda ise yeşil renk yer alır. İnce iki şerit şeklinde beyaz renklerde Kenya resmi bayrağında yer alır. Bayrağın orta kısmında iki çapraz mızrak ve masai kalkanı bulunur. Kırmızı renk kölelik döneminde cesurca savaşmayı, siyah renk ülkedeki halkı, yeşil renk ülkenin kendi ormanlarını temsil eder. Bayrakta yer alan beyaz şeritler ise siyahilerin geçmişiyle geleceği arasında köprü anlamına gelmektedir.

Ekvator çizgisi üzerinde yer alan Kenya Afrika kıtasının doğusunda bulunur. Ülkenin başkenti olan Nairobi, Kenya’nın En büyük şehri unvanına da sahiptir. Aynı zamanda Kenya’nın Kisimu, Nakuru ve Mombasa şehirleri de ülkenin önemli kentleri arasında yer alır.

Kenya’nın Para Birimi

Kenya Cumhuriyeti’nin para biriminin geçerli simgesi KES’tir. Kenya’da kullanılan para birimi ise Kinye Şilini’dir. Kenya şilini, Kenya Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından basılmakta, denetlenmekte ve dağıtılmaktadır. 1 Kenya şilini, 100 cente bölünmüştür. Kenya şilini, Doğu Afrika’daki en sağlam ve en güçlü para birimi olarak kabul edilir. Bu nedenle Güney Sudan ve Somali’de ülkelerin yerel para birimlerine karşı Kenya şilini tercih edilmekte ve oldukça yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.

Kenya Cumhuriyeti’nde kullanılan madeni paralar 5 cent, 10 cent, 50 centten sonra 1 şilin, 5 şilin, 10 şilin, 20 şilin ve 40 şilin olarak ilerliyor. Kenya’daki banknotlar ise 50 şilin, 100 şilin, 200 şilin, 5000 şilin ve 1000 şilin olacak şekilde piyasaya sürülüyor.

Kenya Ekonomisi

Kenya Cumhuriyeti tarımsal ekonomik faaliyetleri ile kendi kendine yetebilen bir ülkedir. Elverişli bir iklime sahip olan Kenya, çay ve kahve tarımı ile büyük bir öneme sahiptir. Aynı zamanda patates, buğday, mısır ve şeker kamışı da Kenya’nın önemli gelir kaynakları arasında yer alır. Koyun, keçi, domuz ve kümes hayvanı yetiştiriciliğinde de Kenya oldukça başarılı bir Afrika ülkesidir.

Tropikal iklimin hakim olduğu Kenya, her yıl birçok kişi tarafından ziyaret edilmektedir. Özellikle doğa ile iç içe yapılan safari turları, birçok kişinin ilgisini çekmeye devam ediyor. Kenya, tropikal bir iklime sahip olduğu için yılın her mevsimi ziyaret edilebilir. Ancak yine de seyahat için gidilecek ise aralık, ocak ve şubat ayları tercih edilmelidir. Safari turlarına katılmak için Kenya Cumhuriyeti ziyaret edilecek ise ağustos ve ekim aylarının tercih edilmesi gerekir.

Kenya’da Sosyal Hayat Nasıl?

Kenya’da sosyal hayat genellikle insanların evleri ve çalışma hayatları ile sınırlıdır. Ülkede özellikle AIDS hastalığı çok fazla görülmektedir. Bu nedenle ülkedeki ortalama yaşam süreside oldukça kısadır. Yoksulluk ve çalışma hayatına uyum sağlayan Kenya halkı için sosyal aktivite pek geçerli değildir.

Ayrıca bakınız: Moğolistan Para Birimi Nedir? Tarihçesi

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu