Sağlık ve Wellness

Kola İshale İyi Gelir Mi?

‘Kola ishale iyi gelir mi?’ sorusu, bu rahatsızlıktan mustarip olan birçok kişi tarafından arama motorlarında sık sık sorgulanır. Kola içerek ishal belirtilerinden kurtulabileceklerini düşünenler, uzmanlardan konuya yönelik tavsiyeler talep ederler. Peki, kola ishale iyi gelir mi? İshale neden olan faktörler nelerdir? İshale ne iyi gelir? İşte ayrıntılar…

İshal (diyare), birçok faktörden kaynaklı olarak ortaya çıkabilen ve her yaş grubunda görülebilen bir semptomdur. Uzmanlar; 24 saat içerisinde 3 kereden fazla sulu dışkılama veyahut da anne sütü alan bebeklerde her zamankinden daha sık ve sulu dışkılama durumlarını ‘ishal’ olarak değerlendirirler.

İshal ile birlikte mide bulantısı, kusma, karın ağrısı gibi şikayetlerin de dile getirildiği bilinir. Bu, doğru zamanda müdahale edilmemesi durumunda kişinin sağlığını tehdit edebilecek bir durumdur. Çünkü ishal vücutta su seviyesini düşürür. Kişi ishal iken yeterli miktarda sıvı tüketmezse istenmeyen tablolar oluşabilir. Peki, kola ishale iyi gelir mi? İshal neden olur? İşte konuya dair tüm merak edilenler…

İSHAL NEDEN OLUR?

İshale sebep olabilecek pek çok faktör bulunmaktadır. Bu faktörlerin başında ise özellikle bağırsaklarda olmak üzere sindirim sistemi kapsamında su emiliminin azalması ve su salınımının artması gelir. Ayrıca laktoz intoleransı da ishale sebep olan faktörler arasında yer alır.

İshal, enfeksiyon hastalıklarına bağlı olarak da oluşabilir. Bakteri ve virüs gibi çeşitli bulaşıcı hastalıklara sebep olan faktörler, bağırsak çeperinde harabiyete yol açabilirler. Bu harabiyet de sindirim sisteminde su emilimini engelleyerek ishal durumunun gelişmesine sebep olabilir.

İshale sebep olan ve kliniklerde de sık sık teşhis edilen genel faktörler şu şekilde sıralanabilir:

  • Diş çıkarma, gıda zehirlenmesi, enfeksiyon (virüs, bakteri, parazit, diğer mikroplar), bazı gıdalara karşı alerji durumu, fazla meyve ve meyve suyu tüketimi (özellikle elma, üzüm, kayısı), antibiyotik kullanımı, doğuştan gelen metabolik hastalıklar, üst ve alt solunum yolları enfeksiyonları, mide operasyonları, mesane operasyonları, bazı sindirim sistemi rahatsızlıkları.

İSHALE NE İYİ GELİR?

Bakteriyel veya viral bir enfeksiyondan kaynaklanan ishal genel olarak kendiliğinden geçer. İshale iyi gelen bazı yöntemler ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Vücudun kaybettiği sıvının tolere edilmesi için su ve çorba tüketiminin artması gerekir.
  • Bağırsak hareketlerinin düzene girmesi için düşük lifli gıdaların (pirinç, yoğurt, muz, patates vb.) tüketilmesi gerekir.
  • Doktor kontrolünde olmak şartı ile ishal kesici ilaçlar kullanılabilir.
  • Probiyotik takviyeleri alarak bağırsaktaki yararlı bakteri sayısının artırılması gerekir.

KOLA İSHALE İYİ GELİR Mİ?

Uzmanların tavsiyelerinin yanı sıra toplum içinde de her konuda olduğu gibi ishal konusunda da çok çeşitli uygulamaların olduğu bilinmektedir. Birçok kişi alternatif tıbbın nimetlerinden yararlanarak ishalin iyileştirilebileceğini düşünür. Bu düşünce uzmanların da bazı açıklamaları ile nispeten doğrulanmıştır. Örneğin; muzun yüksek potasyum içeriği sayesinde ishale karşı durdurucu etkiye sahip olduğu bilinir. Yanı sıra ishal durumunda gözlenen mide bulantısı, kusma gibi şikayetlerin de nane- limon tüketimi ile hafifletilebileceği bilinir.

Halk arasında ishale iyi geldiği düşünülen bir diğer ürün de koladır. Birçok kişi kola tüketiminin artırılması ile birlikte ishalin giderilebileceğini düşünür. Bu kapsamda konuya dair bilgisi olmayanlar da arama motorlarında sık sık ‘Kola ishale iyi gelir mi?’ sorusunun yanıtını arar.

Kola- ishal ilişkisi ile ilgili değerlendirmelerde bulunan uzmanlar, bu içeceğin sanılanın aksine ishale iyi gelmediğini belirtmişlerdir. Kola gibi yüksek kafein ve şeker içeren ürünlerin ishali daha da tetiklediklerini belirten uzmanlar; kafeinin bağırsak hareketlerini hızlandırdığını şekerin ise bağırsakta su tutulmasına yol açtığını ve dolayısı ile de ishalin daha da sulu hale gelmesine yol açtığını vurguladı.

DOKTORA BAŞVURMAK ÖNEMLİ

İshalin uzun sürmesi durumunda mutlaka bir hekime başvurulması gerekir. Aksi takdirde vücut içi sıvı düzeyi giderek düşerek kişinin hayatını tehlikeye sokabilir.

Ayrıca bakınız: Elma Sirkesi Kabızlık İçin Nasıl Kullanılır?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu