Rehberler ve İpuçları

Köpeğimin Ateşi Olduğunu Nasıl Anlarım?

Köpeğin ateşi olduğunu anlamak zor bir durumdur. Bunun nedeni köpeklerin ateşinin termometre ile kolay bir şekilde ölçülmemesidir. Buna rağmen köpeğin ateşi bazı yöntemleri ile tespit edilebilir. Son dönemlerde hareketleri olağanın dışına çıktıysa ve hastalık belirtisi gösteriyorsa ateşi olduğundan şüphelenilebilir. Özellikle kış ve sonbahar aylarında bazı köpek cinsleri kolay bir şekilde soğuk aldığı için ateşleri yükselir. Köpeğimin ateşi olduğu nasıl anlarım sorusu aşağıdaki maddelerle cevaplanabilir:

  • Ateşi olan köpeklerin gözlerinin kızardığı görülür. Sağlıklı bir köpeğin gözleri her daim temiz ve parlak bir yapıya sahiptir. Kızarmış gözlerle yorgun bakan köpeklerde ateş olabilir.
  • Düşük enerjili köpeklerin heyecansız yapısı ateşe işaret ediyor olabilir. Normalde hareketli olan ve yürüyüşleri seven köpekler böyle bir durumda yerinden kalkmaz istemez. Köpeğin yürüyüşü reddetmesi durumunda ateşi ölçülmelidir.
  • Normalde maması değişmeyen köpek düzenli olarak yemek yemeye devam eder. Ateşi olduğu zaman bazı köpeklerin iştahsız olduğu görülür. Her zamankinden çok daha az yiyen köpeklerin ateşi kontrol edilmelidir.
  • Köpeklerde ateşi en kolay ele veren bölgeler kulak ve burundur. Bu bölgeler normalden daha sıcaksa hiç şüphesiz ateşe işaret ediyordur.
  • Titreme ateşin yanı sıra heyecan ve coşkuyu da belirtir. Bu nedenle titremeye ek olarak yorgunluk ve iştahsızlık görmek ateşin habercisidir.
  • Öksürmek köpeklerde boğaz enfeksiyonu gibi durumları işaret eder. Ateşi de arttıran bu durum karşısında bir veterinere görünmek gerekir.
  • Kusmak ateşin en sık görülen belirtileri arasındadır. Köpekler normalde yememeleri bir şeyi tükettikleri zaman kusma eğilimi gösterir. Her zamanki mamasını yiyip kusan köpeklerin yüksek ihtimalle ateşi vardır.

Köpeğimin Ateşi Vücudunu Nasıl Etkiler?

Ateşin köpeğin vücudunda etkisi virüs ve bakterilerin çoğalmasını engellemek içindir. Bağışıklık sistemi böyle bir durumda dış tehditlere karşı mücadele eder. Köpeğin vücut sıcaklığı 40,5 derecenin üzerinde yer alıyorsa yorgun ve anoreksik bir halde olduğu görülür. Vücut böyle bir durumda hızlı bir şekilde su kaybetmeye başlar. Ateşin derecesi 41,1 üzerinde seyrediyorsa beyinde ödem bozuklukları meydana gelir. Kemik iliğini baskılayarak disemine intravasküler koagülasyon adı verilen pıhtılaşmaları oluşturur.

Köpeğimin Ateşi Neden Çıkıyor?

Köpeğin ateşinin çıkması birden fazla kaynağı olan bir durumdur. En çok görülen ateş durumu ise enfeksiyona dayanır. Enfeksiyona maruz kalan köpeğin vücut ısısı birden yükselir. Pek çok bakteri, virüs ya da mantar köpeğin vücudundaki ısıya karşı hassasiyete sahiptir. Köpeğin vücut ısısı bu etkenlerin hayatta kalamamasını sağlar. Bazı köpekler alerjik reaksiyon sonucu ateşlenir. Gıda ya da toz alerjisi ile pire ısırığı vücut ısısını önemli ölçüde arttırır.

Medikal ilaçlar ve toksin maddeler köpeklerde ateşlenmeye neden olan sebepler arasında bulunur. Aşı yapılan köpeklerde hafif bir ısı artışı görülmesi normaldir. Bu belirti pek uzun sürmez ve ateş fazla yükselmez. Anksiyete de köpeklerde ateşi çıkaran sebeplerden biridir. Köpeğimin ateşi neden çıkıyor diye soran kişiler için hızlı nefes alıp verme cevabı de verilebilir.

Köpeğimin Ateşini Nasıl Düşürürüm?

Köpeğin ateşini düşürmek için bir veterinerden yardım almak gerekir. Ateş 39,4 üzerine çıktığı zaman mutlaka bir uzman desteği alınmalıdır. Eğer gerekli destek alınmazsa köpeğin ateşi 41,1 dereceye kadar çıkıp acil müdahale gerektiren bir hal alabilir. Yüksek ateş evcil hayvanın ölümüne yol açar. Evde bir şekilde müdahale etmek için patileri ve kulakları silinebilir. Göğüs ve karın bölgesine soğuk kompres yapmak da etkili olur.

Ateşlenen köpeğin serin bir ortamda tutulması şarttır. Bu süreçte insanların kullandığı ateş düşürücü ilaçları kullanmak köpeğin sağlığını tehlikeye atar. Evcil hayvanda toksin etki oluşturur. Su ihtiyacını gidermek adına serum tedavisi uygulanabilir. Köpeğimin ateşi nasıl düşer sorusuna enfeksiyon kaynaklı şikayetler için antibiyotik cevabı verilebilir.

Ayrıca bakınız: En İyi Köpek Şampuanı | 14 Köpek Şampuanı Tavsiyesi

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu