Rehberler ve İpuçları

Köpeğimin Gözü Kanlandı, Ne Yapmalıyım?

Köpeğin gözünün kanlanması bazı hastalıkları işaret ediyor olabilir. En çok kiraz göz hastalığı denen bir rahatsızlık nedeniyle köpeğin gözlerinin kanlandığı görülür. Köpeklerin gözünün köşesinde gizlenen bir zar olan niktitatif, kiraz göz hastalığı görüldüğü zaman dışarı çıkar. Gözyaşı salgılamakla görevli bu zarın dışarı çıkması gözün kızarmasına neden olur. Gözü kurutup tahriş eden bu sorun eğer tedavi edilmezse daha ciddi hastalıklara yol açar. “Köpeğimin gözü kanlandı,” diyen kişiler hızla veterinere gitmelidir.

Köpeğimde Kiraz Göz Belirtileri Nasıl Görülür?

Köpekte kiraz göz belirtileri en çok gözün kanlanması şeklinde ortaya çıkar. Bununla birlikte gözün etrafından pembe bir kitle görünür. Burna yakın olan bu kitle göz ardı edilemeyecek kadar dikkat çeker. Bazı köpeklerde bu kitle göz kızarıklığı ile ortadan kalkar. Devam eden vakalar için mutlaka bir veteriner desteği almak şarttır. Tedavi edilmediği senaryolarda ortaya bazı komplikasyonlar çıkarır.

Gözde beliren pembeye çalan bir kızarıklık ile koyu bir sıvı sızıntısı ortaya çıkar. Buna gözün sürekli kaşınması da eklenir. Söz konusu belirtiler başka hastalıklara da işaret ediyor olabilir. Fiziksel bir travma ya da yabancı bir cismin göz ile temas etmesi bunlara örnektir. Sonuç olarak köpekte görme kaybı ve gözün fiziksel olarak yitirilmesi gibi korkunç durumlar meydana gelebilir.

Köpeğimde Neden Kiraz Göz Oluşuyor?

Köpekte kiraz göz oluşması üçüncü göz kapağını yerinde tutmakla görevli olan dokunun gevşemesi ya da kopması sonucu gerçekleşir. Bu dokunun neden gevşediği ya da koptuğu ile ilgili kesin bir bilgi yoktur. Yine de tedavisi yapılabilir. Genelde 1 yaşın altındaki köpeklerde ortaya çıkan bu hastalık tek ya da çift gözde görülme ihtimalini taşır. Kiraz göz hastalığına yatkın olan bazı türler bulunur. Bazıları Amerikan cocker spaniel, beagle, basset hound, lhasa apsos, çin sharpei, burma ve cane corso şeklindedir.

Köpeğime Kiraz Göz Tanısı Nasıl Konur?

Köpeğe kiraz göz tanısının konması hastalığın belirtisi olan pembe dokunun dıştan görünmesi ile son derece kolaydır. Yine de veteriner tarafından tamamen olmak için bir dizi muayene gerçekleştirilir. Gözyaşı üretiminin düşmesi tanının konması için iyi bir ipucudur. Göz kapağı şişliği buna sebep olur. Göz kurumasından emin olmak adına köpeğe Schirmer Gözyaşı Testi uygulanır. Aynı zamanda korneada çizik olup olmadığına dair muayene yapılır. “Köpeğimin gözü kanlandı,” şikâyeti enfeksiyona neden olabilir.

Köpeğimin Kiraz Göz Tedavisini Nasıl Gerçekleştiririm?

Köpeğin kiraz göz tedavisi cerrahi olarak gerçekleştirilir. Kiraz göz ameliyatı sırasında üçüncü göz kapağı yerine yerleştirilir. Göz bezine yerleştirilen üçüncü göz kapağı yerinden tekrar çıkarsa ameliyata yeniden ihtiyaç duyulur. Zamanında müdahale edilmediği durumlarda üçüncü göz kapağı işlevini yitirir. Böyle bir senaryoda üçüncü göz kapağının köpekten alınması en iyi çözümdür. Bu durum gözyaşı üretiminin az olacağı ve gözün kuruyacağı anlamına geldiği için son çare olarak düşünülür.

Köpeğimin Gözünün Kanlanmasında Başka Hastalıklar Etkili Olabilir Mi?

Köpeğin göz kanlanmasında hastalıkların etkisi olması mümkündür. Kiraz göz hastalığı bariz bir seçenek olsa da köpeğin gözünün kızarması ile sonuçlanan başka rahatsızlıklar da mevcuttur. Aynı zamanda bazı dış etkenler ya da kişisel davranışlar buna yol açıyor olabilir. Köpeğimin gözü kanlandı,” diye şikâyet edenler aşağıdaki nedenlere de dikkat etmelidir:

  • Toz, parfüm, kimyasallar ve farklı besinler alerjiye neden olabileceği için köpeğin gözünü kızartabilir.
  • Alerjik reaksiyona bağlı çapaklanma köpeğin göz rengini kızıla çalabilir.
  • Yabancı cisimlerin göze teması böyle bir sorun doğurabilir.
  • Yıkama esnasında şampuanın köpeğin gözüne kaçması sonucu kızar görülebilir.
  • Uykusuzluk tıpkı insanlarda olduğu gibi köpeklerin gözlerini kızartmakla sonuçlanır.

Ayrıca bakınız: Köpeğimin Kakası Neden Sarı?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu