Rehberler ve İpuçları

Köpeğimin Patisi Şişti, Ne Yapmalıyım?

Köpeğimin patisi şişti konu başlığı altında sık sık sorgulamalar yapıldığı bilinir. Patinin şişmesi durumunda yapılması gereken ilk hareket bölgede yabancı bir cisim olup olmadığın kontrol etmektir. Aynı zamanda patide yaralanma ya da böcek ısırığı izi var mı diye dikkatli bir inceleme yapmak yararlı olur. Patinin şişme nedeni yabancı bir cisimse ve kolay çıkarılabilecekmiş gibi duruyorsa bir cımbız yardımıyla nazikçe çekmek köpeğin acı çekmesini engeller. Daha sonra köpeğin patisini ılık ve sabunlu bir su ile yıkamak hijyen sağlar. “Köpeğimin patisi şişti” diyen kişi ilk olarak sorunu tespit etmelidir.

Köpeğin patisi şiştiğinde akıllara birçok durumun gelmesi gerekir. Bazı durumlarda o şişliğin nedeni kırık gibi daha ciddi bir nedene dayanabilir. Böyle bir durumda herhangi bir belirti ya da yaralanma gibi belirtiler gözlemlenmez. Ciddi bir sağlık sorunu olan pati kırığı acil müdahale gerektirir. Pati şişliğinin kırıktan kaynaklandığını anlamak için köpeğin topalladığı kontrol edilebilir. Kırık şüphesi varsa en kısa sürede bir veterinere başvurmak köpeğin sağlığı açısından büyük önem taşır. Muayene ve röntgen işlemlerinden sonra patinin durumu net olarak anlaşılır.

Köpeğimin Patisi Neden Şişiyor?

Köpeğin patisinin şişme nedeni pek çok farklı nedene dayanabilir. En yaygın görülen nedenlerin içinde ayak parmağı ya da pedlerin arasında küçük oyuncaklar, sivri taşlar ve diken gibi çeşitli nesnelerin olmasıdır. Dışarı çıkan köpekler çok hareketli olduğu için bazı keskin dikene sahip bitkilere basabilir. Aynı zamanda örümcek ve arı gibi çeşitli böceklerin ısırığına maruz kalabilir. Yaz aylarında asfaltta yürüyüş yapan köpeğin patisinde yanık oluşabilir. Alerji, tırnak kırığı, tümör, bakteri ve mantar diğer nedenlerdir.

Köpeğimin Patisinin Şişmesini Hangi Belirtilerle Anlarım?

Köpeğin patisinin şişme belirtileri kolay bir şekilde saptanabilir. Patilerini yürümek ve diğer işlevlerini yerine getirmek için aktif olarak kullandığından bir terslik olduğunu anlamak kolay olur. Garip bir şekilde yürüyen, topallayan ya da zıplayan köpeğin patileri büyük ihtimalle şişmiştir. Böyle bir durumda köpeğin patilerini detaylı bir şekilde kontrol etmek sağlık açısından mühimdir. “Köpeğimin patisi şişti” şikayetinin diğer belirtileri:

  • Tırnağını yemesi,
  • Patisinin kanaması,
  • Sıçraması,
  • Pati pedinde çatlak oluşması,
  • Patiden kötü bir koku gelmesi,
  • Sürekli patisini ısırması,
  • Patiyi normalden fazla yalaması,
  • Patinin kızarması,
  • Patinin sıcak olması,
  • Topallaması,
  • Pati pedlerinin dökülmesi şeklindedir.

Köpeğimin Cinsi Patisinin Şişmesinde Etkili Midir?

Köpeğin patisinin şişmesinde cinsinin etkisi vardır. Bazı cinslerde iltihaplı patilere yol açan hastalık ya da bazı bozukluklar meydana gelebilir. Her rahatsızlığın belirtileri ve etkileri farklı olduğu için köpeğin cinsine göre bir tedavi uygulanır. Bu nedenle pati şişmesinde ırkı göz önünde bulundurmak gerekir.

Ailesel ayak tabanı hiperkeratozunun görüldüğü köpek cinsleri kerrey mavi teriyer, bedlington teriyer, labrador, dogue de bordeaux, İrlanda teriyer ve golden retrieverdir. Ayakların idiopatik steril granülomu rahatsızlığı boxer, İngiliz bulldog, dachshund, weimaraner, golden retriever, doberman pinscher ve great dane cinslerinde görülür. Alaska kurdu ve Sibirya kurdunda ise çinko duyarlığı cilt bozukluğu görülebilir.

Köpeğimin Patisinin Şişmesini Nasıl Tedavi Ederim?

Köpeğin patisinin şişmesini tedavi etmek için sorunun kaynağına inmek gerekir. Ev ortamında pek çok ilk yardım gereci olmadığı için bir veteriner desteği almak daha sağlıklı olur. Veteriner pati muayenesi yaptıktan sonra en uygun tedavinin uygulanması konusunda rehberlik eder. “Köpeğimin patisi şişti” şikayetine karşı veterinerin uygulayacağı muhtemel tedavi yöntemleri şunlardır:

  • Patideki şişliği ve ağrıyı hafifletmek adına anti-enflamatuvar veya ağrı kesici ilaçlar reçete edilebilir. Bu ilaçların talimata göre kullanılması gerekir.
  • Patideki şişliği 5 ya da 10 dakika boyunca soğuk kompres uygulamak köpeğin acısını hafifletmeye yarar. Buzun doğrudan köpeğin cildine temas etmemesine özen gösterilmelidir.
  • Köpeğin hareketsiz kalıp dinlenmesi patinin iyileşme süreci için gerekli olabilir.

Ayrıca bakınız: Köpeğimin Gözü Kanlandı, Ne Yapmalıyım?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu