Rehberler ve İpuçları

Köpeğin Isırmasını Engellemek İçin Neler Yapılabilir?

Köpeğin ısırmasını engellemek için hareketlerini iyi okumak gerekir. Aynı zamanda çevrede olan bitene hâkim olmak ısırma karşısında nasıl tepki verileceğini belirler. Köpeğin kişiliği de ısırmanın önüne nasıl geçileceğini belirlemek açısından önemlidir. Bazı köpekler etrafta olmaktan keyif alan rahat yapıları ile öne çıkarken bazı köpekler agresif bir yapıya sahip olmasıyla bilinir. Köpeğin ruh hali de ısırması için yeterli bir gerekçe olabilir. “Köpeğimin ısırmasını nasıl engellerim” diye soranlar şunları uygulayabilir:

  • Köpeğin ısırmasını engellemenin en etkili yolu onu iyi bir şekilde eğitmektir. Her ne kadar oyun sevseler de agresifleştikleri zaman ciddi ısırabilirler. Buna bir önlem olarak aşılarını ve sağlık kontrollerini düzenli olarak yaptırmak gerekir.
  • Köpeği yemek, uyku ve dinlenme zamanında sevmeye çalışmamak önemli bir konudur. Bazen yalnız kalmaya ihtiyaç duyarlar.
  • Köpeğin vücut dilini okuyup hangi hareketlerden sonra ısırma eğilimi gösterdiğine dikkat etmek etkili bir sonuç verir. Hırlama ve havlama gibi sesler çıkaran köpek sevilmek istemediğini göstermeye çalışıyordur. Diş gösteren köpek dik bakışlarla dikiliyorsa onunla göz teması kurmadan yavaş bir şekilde ortamdan uzaklaşmak gerekir. Ne olursa olsun köpeğe ısırdığı için ceza verilmemesi önemlidir.
  • Isırma güdüsünü dindirmek adına köpek diş ipleri, çiğneme oyuncakları ya da atıştırmalıkları almak büyük ölçüde işe yarar. Doğru davranışı için ödül alan köpek bu huyundan yavaş yavaş uzaklaşır.
  • Isıran köpeği bir süre görmezden gelmek ona ders vermek açısından önemlidir. Bu süre bir saat kadar olabilir. Köpek bu şekilde yanlış bir harekette bulunduğunu anlar.
  • Riskli oyunlardan uzaklaşmak köpeğin ısırma içgüdüsünü ortaya çıkarmasına engel olur.

Hasta Köpeğimin Isırmasını Nasıl Engellerim?

Hasta köpeğin ısırmasını engellemek için hastalığı ortadan kaldırmak gerekir. Bir köpek normal zaman içinde her ne kadar dost canlısı olsa da hasta olduğunda agresif tutumlar sergileyebilir. Ağrı, yaralanma, hastalık ve ilerleyen yaş köpeğin saldırgan tutumlarının ağır bastığı bazı zamanlardır. Köpek acı çektiği zaman otokontrolü zayıflar. Bu nedenle sahibi olsa bile refleks olarak ısırabilir. Köpek hastalık belirtileri gösteriyorsa onu en kısa sürede veterinere götürmek yararlı olur.

Korkan Köpeğimin Isırmasını Nasıl Engellerim?

Korkan köpeğin ısırmasını engellemek korkuyu ortaya çıkaran durumu tespit etmek gerekir. Köpeğin korktuğu vücut dilinden kolay bir şekilde anlaşılabilir. Titreyen, sırtı kamburlaşan ve gözbebekleri büyüyen köpek büyük bir ihtimalle korkuyordur. Böyle bir durumda bir davranış uzmanından destek almak tedavi için en iyi yoldur. Köpeğin varsa fobisini tedavi etmek adına bazı ilaçlar reçete edilebilir. Korkan “köpeğimin ısırmasını nasıl engellerim” diye sorunların bir uzmandan yardım alması önemlidir.

Hayal Kırıklığına Uğrayan Köpeğimin Isırmasını Nasıl Engellerim?

Hayal kırıklığına uğrayan köpeğin ısırması nadir görülen bir durum değildir. Köpekler duygusal canlılar oldukları için hoşlarına gitmeyen bir durum karşısında hayal kırıklığı yaşayabilir. Agresif bir ruh haline giren köpekler ısırarak tepki gösterir. Eğer köpeğin neden hayal kırıklığına uğradığı tespit edilebiliyorsa onu telafi ederek ısırması giderilebilir. Bazı köpekler sakinleşme konusunda iyi olmadıkları için uzun süre bu tutumu gösterebilir. Böyle bir senaryoda köpeğe ağızlık takıp bir uzmana götürmek önemlidir.

Oyun Oynayan Köpeğimin Isırmasını Nasıl Engellerim?

Oyun oynayan köpeğin ısırmasını engellemek göründüğünden daha ciddi bir durumdur. Isırmayı oyuna dahil bir eylem olarak gören köpek eğitilmediği zaman kritik sorunlara yol açabilir. Köpeğin ısırması acımasa bile bir tepki gösterip yaptığının yanlış olduğu vurgulanmalıdır. Yarım ya da bir saat kadar köpek ile konuşmamak etkili bir sonuç verir. İyi bir eğitim “köpeğimin ısırmasını nasıl engellerim” sorusunun cevabıdır.

Ayrıca bakınız: Köpeklerin Yıkanma Sıklığı Nasıl Olmalıdır?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu