Rehberler ve İpuçları

Köpeklerin Yıkanma Sıklığı Nasıl Olmalıdır?

Köpeklerin yıkanma sıklığı mevsimsel olarak ayarlanmalıdır. Yaz aylarında köpeklerin sıklıkla yıkanması gerekir. Köpeklere bu aylarda 3 haftada 1 ya da 4 haftada 1 olacak şekilde bir yıkama düzeni oluşturulmalıdır. Kış aylarında köpekleri üşümemek için daha az yıkamak önemlidir. Bu mevsimde köpek için en uygun yıkama aralığı 6 haftada 1 ya da 8 haftada 1 olacaktır. Köpeklerin yıkanma sıklığı için cins, mevsim ve alerji durumu gibi etkenlere bağlıdır.

Köpeklerin Yıkama Sıklığı Neye Göre Ayarlanır?

Köpeklerin Yıkama Sıklığı Neye Göre Ayarlanır

Köpeklerin yıkama sıklığının ayarlanması hayvanın yapısına ve yaşadığı çevreye bağlıdır. Aynı zamanda köpeğin aktiviteleri de kirlenmesi üzerinde etkilidir. Köpeklerin yıkama sıklığını ayarlarken şu etkenleri göz önünde tutmak gerekir:

Yaşadığı Yer: Evin içinde ya da bahçede yaşaması köpeğin yıkanma sıklığı üzerinde büyük etkiye sahiptir. Köpeğin cinsine göre de değişen bu durum 1 ay ile 2 ay arasında değişen yıkanma sürelerini beraberinde getirir.

Köpek Cinsi: Evcil hayvanın hangi cinsten olduğu yıkama sıklığına doğrudan etki eder. Bazı köpekler kuru bir deriye sahipken bazıları çok yağlı bir cilt yapısına sahiptir. Sık yıkanması gereken cinsler arasında Maltese, Yorkie, Afghan ve Shih-Tzu bulunur. Öte yandan daha kalın tüyü olan Collie (Lassie) ya da Sheltie gibi köpek cinslerinin daha az sıklıkla yıkanması tavsiye edilir.

Alerji Durumu: Köpeklere alerjisi olan kişilerin yıkama işlemini daha sık yapması gerekir. Bazı insanlar farkında olmasa bile köpek alerjisine sahiptir. Köpeği yıkamanın alerjik reaksiyona neden olan alerjenleri ortadan kaldırdığı bilinir.

Aktivite Durumu: Köpeğin günlük hayattaki aktiviteleri yıkama sıklığı konusunda önemli bir konudur. Köpeğin sık hareket etmesi ya da yürüyüşe çıkması kirlenmesini hızlandırır. Çamurla oynayan, bulduğu her şeyi koklayıp yiyen köpeklerin yıkama aralığı daha sık olmalıdır.

Cilt Yapısı: Köpekler insanların aksine çevresel alerjenleri solunum yoluyla almaz. Bunun yerine derileri ile temasta bulunurlar. Bu nedenle alerjenler köpeğin derisi ile temasa geçtiği zaman kaşınma gibi belirtilerle kendini belli eder. Bazı köpekler için haftalık banyo yapmak bu şikayetleri giderir.

Köpekler Evde Nasıl Yıkanır?

Köpekleri evde yıkamak için banyo ya da duş gibi rahatça temizlenebilecek bir ortam seçmek gerekir. Köpeğin tüy yapısında bulunan düğümler çözülmelidir. Ardından taranır. Ilık su ile önce yavaş bir şekilde köpeği alıştırmak gerekir. Yavaş yavaş ıslatılan köpeğe uygun bir şampiyon uygulanır. Köpeğin tüylerine masaj yapmak sureti ile nüfuz ettirmek önemlidir. Kalan şampuan tahriş yapabildiği için iyi bir şekilde durulanmalıdır. Düşük ısıda tüyleri kurutulmalıdır. Köpekler banyo sonrası ödül almayı çok sever.

Köpekler Nasıl Banyo Alışkanlığı Kazanır?

Köpekler Nasıl Banyo Alışkanlığı Kazanır

Köpeklere banyo alışkanlığı kazandırmak için yavru olduğu zamanlardan bu işleme başlamak gerekir. 4 ile 5 aylık olan yavru köpek banyo yapmaya hazır hale gelir. Banyo işlemini olabildiğince eğlenceli kılmak alışma süreçlerini hızlandırır. Banyodayken ya da banyodan sonra mutlaka ödül maması verilerek motive edilmelidir. Ödül maması ilerleyen süreçlerde kendi isteğiyle gelmesini sağlar. Yıkanmak istemeyen köpeği zorlamamak gerekir, zira yıkanma döneminde kendisi bunu isteyecektir.

Köpekleri Yıkarken Neye Dikkat Edilmelidir?

Köpekleri yıkarken dikkat edilecekler konusunda şampuan seçimi bir numaralı noktadır. Köpekler için özel olarak üretimi yapılan şampuanlar tercih edilmelidir. Bu sayede köpekte kepeklenme ya da herhangi bir dermatolojik sağlık sorunu ortaya çıkmaz. Sık yıkanan köpekler için içeriğinde sabun olmayan ve nemlendirici bulunduran seçenekler satın alınmalıdır. Baş kısmı banyonun en sonunda yıkanır. Köpekler banyo sonrası tamamen kurutulmazsa mantar gibi çeşitli sağlık sorunları ile yüzleşir.

Ayrıca Bakınız: En İyi Köpek Şampuanı | 14 Köpek Şampuanı Tavsiyesi

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu