Mutfak ve Yemek Tarifleri

Kuru İncir Reçeli Nasıl Yapılır, Püf Noktası Nedir?

Kuru incir reçeli yapma konusunda dikkat etmeniz gereken bazı noktalar bulunur. Bu reçeli yapmak için gerekli malzemeler başlıca şunlardır:

  • Kuru incir (500 gram)
  • Su (2,5 su bardağı)
  • Şeker (2 su bardağı)
  • Limon suyu (2 yemek kaşığı)

Kuru incir yapmak için sırasıyla şu adımları izlemeniz gerekir:

  1. Öncelikle kuru incirlerinizi ince çizgiler şeklinde doğrayın.
  2. Doğramış olduğunuz kuru incirlerin üstüne şekeri ve suyu ekleyin.
  3. Şeker ve su ile buluşan kuru incileri 2 saat boyunca beklemeye alın.
  4. Bekleyen incirleri suyunu süzmeden tencereye alın ve yavaş hareketlerle karıştırarak kaynatın.
  5. Kaynama noktasına geldikten sonra limon suyunu ekleyin ve 5 dakika daha karıştırarak kaynatın.
  6. Reçeliniz tamamen soğuduktan sonra cam kavanozlara alabilirsiniz.

Kuru İncir Reçeli Yapmanın Püf Noktaları Nelerdir?

Kuru incir reçeli yapmanın püf noktaları başlıca şunlardır:

  1. Kuru İncirleri İnce İnce Doğrayın

Çilek reçeli gibi bazı reçel çeşitlerinde fazla küçük doğramamak ya da hiç doğrama işlemi yapmamak doğru olabilir. Ancak, incir reçeli için bu doğru değildir. İncir reçelini iyice doğramamak incirin içerisinde bulunan en lezzetli kısmın reçel aromasına geçmesine engel olur. Bu yüzden incir reçeli yaparken incirleri dikkatlice doğramanız gerekir.

  • İncirlerin Şekerli Suda Bekleme Süresini Kısa Tutmayın

İncir de dahil olmak üzere birçok meyvenin reçelini yaparken en sık yapılan hatalardan bir tanesi meyvenin şekerli suda bekleme süresini kısa tutmaktır. Bu hata, meyvenin yumuşamasını ve reçelin ideal kıvamı almasını engeller. Bu yüzden incirlerinizi şekerli suda en az 2 saat boyunca bekletmeniz gerekir.

  • İncirlerin Şekerle Kaplanmasını Sağlayın

Kuru incir reçeli başta olmak üzere birçok meyvenin reçelini yaparken meyvelerin şekerle kaplanmasına dikkat etmek gerekir. Aksi taktirde meyvelerin tamamı yeterince şekerlenmez ve istenen şekerli aroma tadı elde edilemez.

  • Kuru İncirlerinizin Bozuk Olmamasına Dikkat Edin

Reçel yapımında en çok yapılan hatalardan biri, bozuk ve tadı güzel olmayan meyvelerin kullanılmasıdır. Birçok kişi bunu yaparak bozuk meyveleri değerlendirdiğini ve israftan kaçındığını zannetse de bu durum, aslında bir hatadır ve yalnızca meyvenin değil diğer malzemelerin de israf olmasına yol açar. Bu yüzden bozuk olmayan ve lezzetli olan kuru incirleri tercih etmeniz, kuru incir reçelinizin lezzetli olması açısından önemlidir.

  • Reçelinizi Saklayacağınız Kahvaltılık Kabının ya da Cam Kavanozun Steril Olmasına Dikkat Edin

İncir reçelinizi hatasız bir şekilde yaptıktan sonra reçelinizi tamamen temiz olmayan bir kapta saklamak, reçelinizin tazeliğini kısa sürede kaybetmesine yol açacaktır. Bu yüzden incir reçeli yaptıktan sonra reçelinizi temiz olduğundan emin olduğunuz kaplarda saklamalısınız.

Kuru İncir Reçelinin Faydaları Nelerdir?

Kuru incir reçelinin faydaları bir hayli fazladır. Kuru incir reçeli içerdiği kalsiyum nedeniyle kemik sağlığını destekler. Buna ek olarak yüksek lif içermesinden dolayı hem tokluk hissinin oluşmasına hem de bağırsak hareketlerinin hızlanmasına yardımcı olur. Bu sayede ölçülü bir şekilde incir reçeli tüketmek, kilo kaybına bile yardımcı olabilir.

Antalya Usulü Kuru İncir Reçeli Nedir?

Antalya usulü kuru incir reçeli, yöresel adıyla bestel olarak da bilinir. Bu reçelin normal incir reçelinden farkı, susam içeriyor olmasıdır. Susam, incir reçeline değişik bir tat ve kıvam kazandırarak daha lezzetli olmasını sağlar. Antalya usulü kuru incir reçeli, kahvaltılarınızda keyifle tüketebileceğiniz enfes bir reçeldir.

Ayrıca bakınız: Çilek Reçeli Nasıl Yapılır, Püf Noktası Nedir?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu