Eğitim ve Öğrenme

KYK Borç Sorgulama ve Ödeme Nasıl Yapılır?

KYK borç sorgulama ve ödeme başlığı, arama motorları üzerinden sık sık sorgulanmaktadır. Devletten, eğitim masraflarını karşılayabilmek amacı ile ödeme desteği alan birçok kişi, mevcut borcunu öğrenmek üzere bu sorgulamada bulunur. Peki KYK borç sorgulama nereden yapılır? İşte konuya dair ayrıntılar…

Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı olarak hizmet veren Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü, üniversite eğitimi boyunca maddi desteğe ihtiyaç duyan öğrencilere 3 farklı kategori altında hizmet vermektedir. Öğrencilere yurt hizmeti sunan kurum ayrıca geri ödemeli ve geri ödemesiz olmak üzere nakit desteğinde de bulunmaktadır.

Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü bünyesinde hizmete sunulan maddi desteklerden geri ödemesiz olanı burs niteliğindedir ve kişinin üniversite hayatını başarılı bir şekilde devam ettirmesi halinde kesinlikle kesilmez. Geri ödemeli olan maddi destekte ise lisans programlarında kayıtlı olanlar için 4 yıl, ön lisans programlarına kayıtlı olanlar için ise 2 yıl boyunca herhangi bir kesinti söz konusu değildir. Bu hizmetten yararlanan kişiler mezuniyetlerinin ardından toplam borçlarını taksitler halinde veyahut da arzu ederler ise peşin olarak ödemek ile yükümlülerdir.

KYK kredi borçlarını ödemek isteyen veyahut da mevcut borç durumunu öğrenmek isteyen birçok kişi, sorgulama işlemlerinin nereden ve nasıl yürütüldüğünü merak etmektedir. Bizler de bu içeriğimizde o kişiler için KYK borç sorgulama ve ödeme ekranlarına dair detaylı bir bilgilendirmede bulunduk.

KYK BORÇ SORGULAMA ADIMLARI

KYK faiz uygulamasının kaldırılması ile birlikte öğrenim kredisi borçlarına yönelik sorgulama ve ödeme işlemleri hız kazandı. Ana parayı ödemek ile yükümlü olan mezunlar, mevcut borçlarını sorgulamak üzere arama motorlarına yöneldi.

KYK borç sorgulama işlemleri e- Devlet sistemi üzerinden online olarak yürütülebilmektedir. Sitenin açılan ekranında yer alan ‘arama’ kısmına ‘Öğrenim/ Katkı Kredisi Geri Ödeme Sorgulama’ yazılması yeterlidir. Açılan ekranda mevcut borç durumu güncel olarak görüntülenebilecektir.

e- Devlet sisteminin yanı sıra ‘444 0 472’ numaralı hat üzerinden de KYK borç sorgulaması yapılabilmektedir.  

KYK BORCU NEREDEN VE NASIL ÖDENİR?

KYK kredisinden kaynaklanan borçlarını ödemek isteyen kişiler için 3 farklı yol bulunmaktadır. Söz konusu ödeme yöntemleri şu şekilde sıralanabilir:

  • KYK’nın resmi web sitesi açıldıktan sonra T.C. kimlik numarası ile sisteme giriş yapılmalı ve ardından da ekranda yer alan e- Ödeme bölümüne giriş yapılmalıdır. Sistem, ekran üzerinden ödeme ekranına yönlendirecektir.
  • KYK kredi borcu Ziraat Bankası ATM’leri üzerinden de kolay bir şekilde ödenebilmektedir. Bunun için ATM ekranında yer alan ‘Kartsız İşlemler- Eğitim Ödemeleri’ adımları izlenmelidir.
  • Son olarak mobil bankacılık aracılığı ile de KYK borcunun ödenmesi mümkündür. Bunun için bankaların mobil uygulamalarının açılan ekranlarında yer alan arama kısmına ‘KYK’ yazılması yeterlidir.

KYK BORÇ ERTELEME BAŞVURUSU NEREDEN VE NASIL YAPILIR?

KYK borcunun geri ödeme süreci kişinin mezuniyetini takiben 2 yıl sonra başlamaktadır. Bu sürenin tamamlanmasının ardından borcunu ödemekte halen güçlük çeken kişi erteleme başvurusunda bulunabilmektedir.

KYK borç erteleme başvurusu e- Devlet sistemi üzerinden online olarak yapılabilmektedir. Bunun için T.C. kimlik numarası ve şifre ile sisteme giriş yapılması ve ardından da arama kısmına ‘KYK borç erteleme’ yazılması gerekir.

KYK KREDİ/ BURS TUTARI NE KADAR? 2024

KYK tarafından ödenen kredi ve burs miktarları, her senenin başında değişmektedir. Bu kapsamda bu yılın başında duyurulmuş olan kredi ve burs miktarları şu şekildedir:

  • Lisans öğrencileri için: 2 bin TL
  • Yüksek lisans öğrencileri için: 4 bin TL
  • Doktora öğrencileri için: 6 bin TL

Ayrıca bakınız: AHBAP Burs Başvurusu Nasıl Yapılır? Şartları

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu