Çevre

Lavanta Fidesi Ne Zaman Dikilir? Bakımı, Özellikleri, Çeşitleri

‘Lavanta fidesi ne zaman dikilir?’ sorusuna verilebilecek yanıtlar merak edilir. Hoş kokusu ve rengi ile herkesi kendine hayran bırakan lavanta, insan sağlığı için de oldukça yaralıdır. Evde ya da açık alanda lavanta yetiştirmek isteyenler için lavantaya dair tüm bilgiler derledik.

Akdeniz Bölgesi’nde yetişen lavanta, kokusu ile hemen hemen herkesi kendine hayran bırakmaktadır. Genellikle mor renkli olarak bilinen lavanta aslında koyu mavi ve borda renkli çeşitlere de sahiptir. Lavanta birçok alanda kullanılan oldukça yararlı bir bitkidir. Özellikle kozmetik alanında sıklıkla karşımıza çıkan lavanta hem saç hem de cilt bakımında adından söz ettiriyor.

Lavanta bitkisinden elde edilen soğuk sıkım yağlar, sabunlar ve güzel kokusu ile evlerin hemen hemen her yerinde kullanılan tohumlar bu bitkinin çok sık tercih edildiğini göstermektedir. Lavanta tohumları özellikle nikah ya da doğum günü kutlaması gibi özel günlerde gelen konuklara dağıtılmaktadır.

Saksıda Lavanta Nasıl Yetiştirilir?

Lavantayı evinin balkonunda ya da özel bir köşesinde yetiştirmek isteyenler, lavanta fidesinin ne zaman dikeleceğini, lavantanın saksıda yetişip yetişmeyeceğini merak ediyor. Saksıda lavanta yetiştirmek için izlenmesi ve dikkat edilmesi gereken adımlar şu şekilde sıralanmaktadır;

  • Lavanta yetiştirilecek olan saksının drenaj deliklerinin olması gerekir.
  • Lavanta yetiştirmek için tercih edilecek saksının kireçten yapılmış olanları tercih edilmelidir.
  • Bu bitki için en uygun toprak, kireç bakımından zengin ve kuru olan toprak cinsleridir.
  • Lavanta 10 ila 30 derece hava sıcaklığında yetişebilir. Bu nedenle lavanta bakımının gerçekleşeceği ortamın hava derecesinin iyi ayarlanması gerekir.
  • Kış aylarında bu bitkinin soğuk olmayan ve rüzgar almayan bir yerde konumlandırılması gerekir.
  • Lavanta toprağının sürekli olarak nemli olması gerekir.
  • Saksıda yetiştirilecek olan lavanta sabah ve akşam olmak üzere günde iki kez ve mümkünse her gün aynı saatlerde sulanmalıdır.
  • Sulama işleminde toprağın ve bitkinin yeşil kısımlarının sulanmasına özen gösterilmelidir.

Lavanta Dikiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Lavanta dikiminde köklerin ne kadar toprağa girmesi gerektiği ve köklerin ne kadar toprakla örtüldüğüne dikkat edilmelidir. Lavanta dikiminde göz önüne alınması gereken önemli noktalar şu şekilde sıralanır;

  • Özellikle saksıda yetiştirilecek olan lavantaların üst kısımlarında iki, üç parmak olacak şekilde boşluk bırakılmalıdır.
  • Lavantalar toprağa aralıklı olarak yerleştirilmelidir. Lavantaların büyümesi ile kaplayacağı alan bu aşamada hesap edilmeli ve birbirilerini engellemeyecek şekilde dikim yapılmalıdır.
  • Kök kısımlarının üzeri bir parmak kalınlığında olacak şekilde toprakla örtülmelidir.
  • Toprağın çok sıkı olmamasına ve çok fazla bastırılmadan işlemlerin yapılmasına özen gösterilmelidir.
  • Fidelerin toprağa yerleştirilmesi sırasında zarar görememesi için oldukça hassas davranılması gerekir.

Lavanta Hangi Mevsimde Dikilir?

Lavanta yetiştirmek isteyenlerin merak ettiği bir diğer konu da ‘lavanta fidesi ne zaman dikilir?’ sorusuna mevsimsel açıdan verilen yanıttır. Ancak lavanta her mevsim dikilebilen bir bitkidir. Buna rağmen sonbahar, yaz ve ilkbahar aylarında dikilen lavantalardan daha iyi verim alınacaktır. Dikimden sonra doğru bakımların yapılması halinde lavantalar haziran ve ağustos ayaları arasında çiçek açmaya başlayacaktır.

Lavantanın Bakımı Nasıl Olmalı?

Lavanta bakımı çok zor olmamakla birlikte bazı noktalarda özen istemektedir. Bunlardan ilki ve en önemlisi ise lavanta bitkisinin toprağının her zaman nemli kalmasıdır. Bu aşamada sulama işleminin aksatılmamasına dikkat edilmelidir. Lavantanın her gün aynı saatlerde sulanması, verimin artmasını sağlayacaktır.

Lavanta bitkisinin uzun süre ışıksız kalmaması gerekir. Bu nedenle gün içinde en az dört ila beş saat güneş ışığı görebileceği bir alana dikilmesi ya da yerleştirilmesi gerekir. Lavantanın toprağını yılda bir kez gübrelenmesi gerekir. Tüm bunların yanı sıra lavantanın saksıda yetiştirilmesini tercih edenlerde saksıları her yıl bir büyüğü ile değiştirmelidir.

Ayrıca bakınız: Evdeki Bitkileri Diri Tutmak İçin Neler Yapılmalıdır? Püf Noktaları

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu