Sağlık ve Wellness

Nefes Darlığı Nedeni Nedir, Hangi Doktora Gidilir?

Nefes darlığı nedeni akciğer, kalp ya da psikolojik olabilir. Hastaya kesin bir tanı konması için doktor muayenesinden geçmesi gerekir. Nefes darlığı çeken hastalarda görülen yaygın nedenler şunlardır:

  • Kansızlığın etkilerinden biri nefes darlığıdır. Anemide oksijeni taşıyan hemoglobin seviyesinin düşmesi nefes darlığı olarak sonuçlanır. Hava alınsa bile dokular oksijensiz kalır.
  • Tiroit hastalarında en çok görülen belirtilerden biri nefes darlığıdır. Tiroit hormonunun yeteri kadar çalışmaması ve metabolizmanın yavaş çalışması bunu tetikler.
  • Reflü hastalarında görülen mide asidinin yemek borusunda meydana getirdiği ani tahribat bazı kişilerde nefes darlığına neden olur.
  • Böbreği iyi çalışmayan hastalarda sıklıkla nefes darlığı görülür.
  • Burundan iyi nefes alınamamasının sonuçlarından biri nefes darlığıdır.
  • Gebe kadınlar ve aşırı kilosu olan insanlarda artan kan basıncı nefeste darlık olarak sonuçlanır.

Nefes Darlığı Olduğunda Hangi Doktora Gidilir?

Nefes Darlığı Olduğunda Hangi Doktora Gidilir

Nefes darlığında gidilecek doktor rahatsızlığın fiziksel ya da psikolojik olmasına bağlı olarak değişir. Fiziksel bir muayeneden geçmek isteyen hastaların göğüs hastalıkları doktoruna gitmesi gerekir. Nefes darlığının nedeni kalp kaynaklıysa kardiyoloji bölümüne yönlendirme yapılır. Fiziksel bir hastalığı olmadığı halde nefes darlığı çeken kişiler psikolog ya da psikiyatr randevusu almalıdır.

Akciğer Kaynaklı Nefes Darlığı Neden Olur?

Akciğerden kaynaklanan nefes darlığı çeşitli hastalıkların habercisidir. Hastanın çektiği nefes darlığı astım, bronşit ve akciğer kanseri gibi bazı hastalıklara dayanır.

Astım: Hastanın hava yollarında aşırı hassasiyete bağlı olarak görülen kasılmalar ve daralmalar meydana gelir. Kanaldan ihtiyaç duyulan hava miktarının geçmemesi nefes darlığı olarak ortaya çıkar.

 Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı: Hastanın akciğerine hava girmesini engelleyen bir hastalıktır. Akciğerlere hava girse bile kan damarına kadar taşınamaz. Bu durum hastanın nefes darlığı çekmesine neden olur. Sigara tüketimi söz konusu hastalığın görülme oranını arttırır.

Bronşit: Kronik bir hastalık olduğu için tedavi yöntemi yoktur. Hastanın yapması gereken şey temiz hava soluyabileceği alanlarda kalıp sigaradan uzak durmasıdır.

Amfizem: Akciğer yapısının bozulması nedeniyle oluşan hastalık nefes darlığı şeklinde kendini gösterir.

Zatürre: Hastanın akciğerinden geçen oksijen az olduğu için nefes darlığı olarak ortaya çıkar.

Kalp Kaynaklı Nefes Darlığı Nedeni Nedir?

Kalpten kaynaklanan nefes darlığı hastalarda sıklıkla görülür. Akciğerden kaynaklanmayan nefes darlıkları kalp hastalıklarını işaret eder.

Kalp Krizi: Göğüste sıkışmanın yanı sıra nefes darlığı en sık görülen belirtilerdendir.

Kalp Yetmezliği: Yaşlı hastalarda sıkça görülen bir hastalıktır. Kalbin büyümesi ve kalp kası kuvvetinin yetersiz kalması nedeniyle ortaya çıkar. Kan yeterince pompalanmadığı için dönüşüm iyi derecede sağlanmaz. Akciğerde sıvı oluştuğu için ödem oluşur. Bu da solunum hastalıklarına yol açar.

Kalp Kapak Hastalıkları: Doğuştan, romatizmadan ya da kalp kapağı kireçlenmesinden yaşanabilen bu durum nefes darlığına neden olur.

Damar Tıkanıklığı: Kalp damarının iyi çalışmaması durumunda bölgeye kan akışı sağlanamaz. Kalp kasının zayıflamasına neden olan bu durumun etkilerinden biri nefes darlığıdır.

Kalp Çarpıntısı: Hızlı atan kalbin oksijene ihtiyaç duyması ve kan akışının yeteri kadar hızlı olmaması nefes darlığını ortaya çıkarır.

Nefes Darlığının Belirtileri Nelerdir?

Nefes Darlığının Belirtileri Nelerdir

Nefes darlığında belirtiler solunum yolları üzerinde görülür. Kalp hastalıkları kaynaklı olan nefes darlığı şikâyeti göğüs bölgesinde ağrı yaratabilir. Nefes darlığının en çok görülen belirtileri şu şekildedir:

  • Nefes almada zorluk yaşanması
  • Halsizlik
  • Yorgunluk
  • Göğüs ağrısı
  • Kalp çarpıntısı

Nefes Darlığında Ne Yapılması Gerekir?

Nefes darlığında yapılması gerekenler bir doktora başvurmaktır. Bunun yanında burundan nefes alma egzersizleri yapmak etkili sonuç verir. Sigara kullanan kişilerin bu alışkanlıklarına son vermesi gözle görülür bir etki yaratır. Günlük yürüyüşler nefes darlığı üzerinde olumlu etkiye sahiptir.

Ayrıca Bakınız: Ferritini Düşürmek İçin Ne Yapmalı?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu