Rehberler ve İpuçları

Nikah İçin Kan Verilmesinin Nedeni Nedir?

Nikah için kan vermenin nedeni çiftin genetik ve sağlık açısından taramasının yapılmasıdır. Kişiler fark etmese bile bulaşıcı ya da kalıtsal hastalığa sahip olabilir. Kan testinin yapılması tarafların gizli taşıyıcı olup olmadığını da ortaya koyar. Evlilik öncesi bu tarz hastalıklardan haberdar olunması halinde gerekli görüldüğü taktirde tedavi alınmasını sağlar. Çocuk yapmayı düşünen çiftler sahip oldukları kalıtsal hastalık riskine göre önlem alabilir. Nikah için neden kan verildiği hastalıklara önlem diye açıklanabilir.

Nikah İçin Hangi Testlerin Yapılması Gerekir?

Nikah için yapılacak testler Türk Medeni Kanunu gereği evlenecek çiftlerden yasal zorunluluk olarak talep edilir. Çiftlerin sahip olduğu hastalıkları tespit etmek için birtakım testler uygulanır. Nikah öncesi yapılması gereken kan testlerinin tamamı şu şekildedir:

Kan Grubu Tayini: Anne ve baba adayı ile müstakbel çocuk arasında doğabilecek olası kan uyuşmazlığını ortaya çıkarmak amacıyla yapılır. Kan uyuşmazlığının görülmesi RH faktörü ile ilişkilidir. Eğer kadında görülen RH değeri negatif, erkekte görülen RH değeri pozitif olursa kan uyuşmazlığının meydana gelme olasılığı bulunur. Kan uyuşmazlığının önceden bilinmesi gebelik öncesi ve başlangıcında önlemlerin alınması için önemlidir.

Hemogram: Anemi belirtilerinin ölçüldüğü bir testtir.

Hepatit B: Hepatit B virüsünü tespit etmek için yapılan bir testtir. Bulaşıcı bir hastalık olan hepatit B kan, kan ürünleri, enfekte vücut sıvıları ve cinsel yolla geçme özelliğine sahiptir. Korunma yöntemleri alındığı taktirde önlenebilen bir hastalıktır. Aşı gibi önlemler alınmadığı zaman siroz ve karaciğer kanseri gibi ciddi sonuçları olan hastalıklara yol açar.

HIV: AIDS hastalığının varlığını ve taşıyıcılığını ortaya çıkarmak için yapılır. Bağışıklık sistemini yok eden bu hastalık mikroplara karşı savunmasız kalmaya neden olur. Anneden bebeğe kolay bir şekilde geçtiği için önceden tespit edilmesi hayati önem taşır.

VDRL/RPR: Frengi hastalığının varlığını ortaya çıkarmak amacıyla yapılan bir testtir. Treponema pallidum adına sahip olan bir bakteriden kaynaklanan bu hastalık cinsel yolla bulaşır. Aynı zamanda öpüşme ve kan transfüzyonları gibi yollarla da geçer. Zamanında tedavi edilmezse ciddi sonuçlar doğurur.

Hemoglobin Elektroforezi: Akdeniz anemisinin varlığını teşhis etmek amacıyla yapılır. Kalıtsal bir hastalık olan Akdeniz anemisi anneden çocuğa aktarıldığı için kritik bir önem taşır. Bu durum çocuğun kansızlık yaşamasına neden olabilir.

SMA: Omurilikte yer alan ön boynuz motor sinir hücrelerini etkileyen bir kas hastalığı olan SMA için uygulanan bir testtir. Bu hastalık hareket kabiliyetini kısıtlayan türde bir rahatsızlıktır. Çift SMA taşıyıcısı ise tüp bebek yöntemiyle üremeyi tercih edebilir.

Nikah İçin Test Yapmak Neden Önemlidir?

Nikah için kan testi yaptırmanın önemi çiftte bulunan bulaşıcı ve kalıcı hastalıkların tespit edilip bunların çocuğa geçmesini önlemektir. Erkek ya da kadında cinsel yolla bulaşan bir hastalık varsa önceden tespit edip tedavi etmek her iki taraf için de kritik bir durumdur. Bunun yanı sıra anne ve baba adayının taşıyıcı olduğu kalıtsal hastalıklar varsa önceden bilinmelidir. Eğer çift çocuk sahibi olmaya karar verirse çocukta hangi hastalığın olacağını bilmek kararı etkileyebilir. Nikah için test yapmak gelecek için mühimdir.

Nikah İçin Engel Teşkil Eden Hastalıklar Hangileridir?

Nikaha engel teşkil eden hastalıklar frengi, verem, AIDS ve bel soğukluğu gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açan çeşitli rahatsızlıklardır. Evlilik için yapılan testlerde bu hastalıklardan herhangi birinin görülmesi durumunda sağlık raporu olumsuz olarak verilir. Bulaşıcı bir hastalığa sahip olan kişinin bunu karşıya geçirme ihtimali çok yüksektir. Nikah için test yapmanın amacı bir tarafı koruyup diğer tarafı tedavi etmektir.

Ayrıca bakınız: Evlilik Nedeniyle Kimlik Yenileme Ücreti Nereye Yatırılır?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu