Eğitim ve Öğrenme

Öğrenci Bursluluk Sınavı İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Öğrenci bursluluk sınavı için gerekli belgeler, söz konusu olan burs çeşidi ve bursun hangi kurum ya da kuruluş tarafından verildiğine göre değişiklik gösterebilir. Ancak, genel olarak bursluluk sınavı için gerekli belgeler şunlardır:

  • Vesikalık ya da biyometrik fotoğraf
  • Öğrenci belgesi
  • Kimlik fotokopisi
  • İkametgâh (yerleşim yeri) belgesi
  • Ailenin gelir belgesi

Bursluluk Sınavı Parası Ne Kadar?

Öğrenci bursluluk sınavı parası, söz konusu olan burs türüne göre değişiklik gösterir. İlkokul ve ortaokul öğrencilerine sınav sonuçlarına göre verilen burs, 2024 yılı için 1.514 TL olarak belirlenmiştir. Özel kuruluşlar tarafından verilen bursların değerleri ise oldukça değişkendir. Ancak, ortalama olarak özel burslar 2.000 TL ila 1.000 TL arasındadır. Bazı burs çeşitlerinde kişinin başka bir burstan faydalanmıyor olması gerekirken bazı burslarda ise öğrenci birden fazla burstan faydalanabilir.

Bursluluk Sınavı Başvurusu Ne Zaman Yapılır?

Bursluluk sınavı başvurusu, 2023-2024 eğitim öğretim yılı için 29 Mayıs 2024 ile 16 Haziran 2024 tarihleri arasında yapılabilir. Başvuru için öğrencilerin kendi okullarındaki okul müdürüne ya da okul müdür yardımcısına taleplerini iletmeleri gerekir. Okul müdürleri ve müdür yardımcıları, bursluluk sınavı başvuru formu ile öğrencilerin başvuru işlemlerini tamamlarlar.

Bursluluk Sınavı Şartları Nelerdir?

Bursluluk sınavı giriş şartları başlıca şunlardır:

  • Öğrencinin ailesinin yıllık gelir toplamının kişi başına düşen değeri 46.000 TL’yi geçmemelidir.
  • Öğrencinin herhangi bir yüz kızartıcı suç işlememesi ve disiplin kuruluna verilmemiş olması gerekir.
  • Öğrencinin kalmış olduğu herhangi bir ders olmamalıdır.
  • Öğrencinin dil ve anlatım ya da Türkçe dersi not ortalaması 60 puanın üstünde olmalıdır.
  • Öğrencinin T.C ya da KKTC vatandaşlığına sahip olması gerekir.
  • Öğrencinin örgün öğretimde okuyor olması gerekir.
  • Öğrencinin devlet okulunda okuyor olması gerekir.

Bursluluk Sınavı Nasıl Kazanılır?

Bursluluk sınavını kazanmak, maddi açıdan zorluk çeken öğrenciler için hayati önem taşımaktadır. Bursluluk sınavını kazanmak için öneriler başlıca şunlardır:

  1. Rehber Öğretmenlerinizden Yardım Alın

Okullarda bulunan rehber öğretmenleri, öğrencilerin birçok problemi ile ilgilenmek ile mükelleftirler. Bu problemlerin başında da öğrencinin ders durumuna yönelik fayda sağlama gelir. Rehber öğretmenlerinize bursluluk sınavına hazırlandığınızı anlatıp konu hakkında onun yönlendirmeleri ile hareket edebilirsiniz.

  • MEB Materyallerinden Faydalanın

MEB kitapları ya da EBA üzerinde paylaşılan testler birçok öğrencinin faydalanmadığı materyallerdir ama bu, büyük bir hatadır. MEB materyalleri, bursluluk sınavı gibi resmi sınavlar için büyük örneklerdir. Bu materyallerden faydalanmak, özel olarak satın alacağınız soru bankaları gibi materyalleri çözmekten daha faydalı olacaktır. Buna ek olarak bu materyallere ulaşmak ücretsiz olduğundan dolayı hali hazırda maddi zorluk çeken öğrencinin kolaylıkla soru çözümü ve ders videolarına ulaşması sağlanır.

  • Planlı Çalışın

Plansız bir şekilde çalışmak, birçok öğrencinin istediği başarıyı elde edememesinin altında yatan ana nedendir. Planlı çalışma yalnızca bursluluk sınavını kazanma gibi kısa süreli etkileri olan konular ile ilgili değil öğrencinin ileride yaşayacağı eğitim ve iş hayatı için de faydalı olacaktır. Planlı çalışmak hem başarıyı yükseltir hem de öğrencinin disiplin ve sorumluluk sahibi olmasına katkıda bulunur.

  • Çalışma ve Dinlenme Dengesini Koruyun

Birçok öğrenci çok fazla çalışmanın ve dinlenmeye çok az vakit ayırmanın başarının sırrı olduğunu düşünür ama bu, büyük bir yanılgıdır. Dinlenmeye yeterli vakit ayırmadan gereğinden fazla çalışmak, öğrencinin dersten soğumasına ve bildiği bilgileri bile karıştırmasına yol açabilir. Bu yüzden bursluluk sınavı gibi önemli sınavlara hazırlandığınız dönemlerde bile çalışma ve dinlenme dengesini korumanız hem başarılı olmanız hem de psikolojinizin olumsuz etkilenmemesi açısından önemlidir.

Ayrıca bakınız: Kızılay Burs Başvurusu Nasıl Yapılır? Şartları

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu