Çevre

Orkidenin Yeni Dal Vermesi İçin Ne Yapmalı?

Orkidenin yeni dalını vermesi için budanma işleminin düzgün bir şekilde yapılması gerekir. Bu işlemi için saptaki çiçeğin solması beklenir. İç mekân için en sık kullanılan çiçeklerden biri olan orkidenin ölü sürgünlerinin altında dinlenen pek çok göz bulunur. Çiçek solduktan sonra gözün üstünden görülebilen çekim temiz bir makas ile dikkatlice kesilir. Göz küçük bir kalınlaşmaya sahip olduğu için kolayca tespit edilebilir. Orkidenin yeni dal vermesi kesim işleminden yaklaşık 3 ay sonra gerçekleşir.

Orkidenin Yeni Dal Vermesi İçin Bakımı Nasıl Olmalı?

Orkidenin Yeni Dal Vermesi İçin Bakımı Nasıl Olmalı

Orkidenin bakımı yeni dalını vermesinde büyük bir öneme sahiptir. İstediği ölçüde ısı, sıcaklık, nem ve sulama alamazsa orkide kısa bir zaman içinde solar. Solan orkide yeni dal vermemesinin yanı sıra tam olarak kurama riskine girer. Orkidenin yeni dal vermesi adına aşağıdaki şekilde bakım görmesi çok önemlidir:

  • Işığı fazla sevmeyen orkideyi gün içinde ihtiyaç duyduğu kadar güneşte tutmak yeterlidir. Yeterince güneş ışığı görmeyen orkideler çiçek ve yeni dal vermez. Orkideyi güneşlenmeye bırakırken filtreleme kullanılması kurumasının önüne geçer. Güneş ışığının orkide yapraklarını hiç ısıtmaması ya da çok az ısıtması gerekir.
  • Sıcaklık orkidenin sağlığı açısından önem taşıyan diğer faktördür. Her ne kadar tropikal bir bitki olsa da yüksek sıcaklıkları sevmez. Sağlıklı bir şekilde gelişmek için 18 ile 29 derece arasında bir ortamda yaşamayı ister. Gerekli sıcaklık ortamında yaşayan orkideden yeni dal elde edilebilir.
  • Nem konusunda orkidenin isteği sürekli olarak değişir. Buna rağmen belirli sınırları vardır. Gündüz vakti nem oranının en az %50 olması gerekir. Gece vakti bu oran %70’e kadar çıkar. Yoğun nemli havayı seven orkideden yeni çiçek ve dal almak anca böyle mümkün olur.
  • Sulama konusu orkideler için hassastır. Fazla sulanan orkidenin kökleri hasar göreceği için kısa bir sürede kurur. Bitkinin ihtiyacına göre sulamak en avantajlı yöntemdir. Dinlenmiş oda sıcaklığındaki bir su ile haftada bir kere sulamak sağlıklı bir orkide için yeterlidir.

Orkide Sulama Metotları Nelerdir?

Orkidenin sulama metotları bitkinin ihtiyacına göre uygulanır. Sulama konusunda kendine has isteği olan orkide ihtiyaç doğrultusunda sulanmalıdır. Bitkinin verimli bir şekilde çiçek açması için sulanmasının düzgün bir biçimde yapılması gerekir. Orkidenin yeni dal vermesi için aşağıdaki üç metottan biri kullanılabilir:

Daldırma Metodu: Saksı su dolu bir kap içine oturtulur. Tüm kökler ıslanıncaya kadar bekletilir. Bu işlem 10 ya da 15 dakika arasında değişir. Saksı çıkarılır ve sular süzülür. Kuruması için saksı eski yerine konur. Bu metot haftada bir kere yapmak için uygundur.

Buz Küpü Metodu: Sert topraklarda kullanılmaya uygun bir metottur. Yaprakların altına onları ıslatmayacak bir şekilde buz küpleri yerleştirilir. Buz yavaşça eriyip toprağı sular. Sulamadan sonra saksı altı tabakta su kalırsa dökülmelidir. Bu metot haftada iki kere yapmak için uygundur.

Su Dökme Metodu: Klasik sulama olan bu metot ile orkide doğrudan sulanır. Saksı tabağında biriken suyun boşaltılması önemlidir. Bu metot haftada bir kere yapmak için uygundur.

Orkidenin Yeni Dal Vermesi İçin Gübreleme Nasıl Olmalı?

Orkidenin Yeni Dal Vermesi İçin Gübreleme Nasıl Olmalı

Orkidenin gübrelenmesi yeni dal vermesinde önemlidir. Gübre, orkideyi besleyeceği için gelişimini hızlı bir hale getirir. Sıvı gübre kullanmak büyük etki sağlar. Ayda bir kere gübreyi dörde bölerek orkideye uygulamak mümkündür.

Orkidenin Saksı Seçimi Nasıl Olmalı?

Orkidede saksı seçimi şeffaf ve ışık geçiren bir biçimde olmalıdır. Bu sayede bitkinin kökleri ihtiyaç duyduğu ışığı alacaktır. Orkidenin yeni dal vermesi için saksı değişiminin belirli aralıklarla gerçekleştirilmesi önemlidir.

Ayrıca Bakınız: Fidelerin Hızlı Büyümesi İçin Ne Yapmalı?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu