Eğitim ve Öğrenme

Otizmde Tuvalet Eğitimi Nasıl Olmalıdır?

Otizmde tuvalet eğitimi, özel eğitim kuralları kapsamında olmalıdır. Yani, otizmli çocukların tuvalet eğitimi sürecinde otizmli olmayan çocuklara oranla daha hassas ve sabırlı davranmak gerekir. Unutmayın ki otizmli çocuklar, ihtiyaç duydukları özel eğitimi alabilirlerse tıpkı otizmli olmayan çocuklar gibi kişisel ihtiyaçlarını yerine getirebilme potansiyeline sahiptirler.

Otizmde Tuvalet Eğitimi İçin Öneriler Nelerdir?

Otizmde Tuvalet Eğitimi İçin Öneriler

Otizmde tuvalet eğitimine yönelik şu önerileri dikkate alabilirsiniz:

  1. Yaş Sınırlarını Çocuğa Göre Belirleyin: Herhangi bir gelişimsel bozukluğu olmayan çocuklar için bile standart bir yaş belirleyip, çocuğun bu yaşta hala tuvalet eğitimini tamamlayamamış olmasını bir problem olarak görmek doğru değildir. Tuvalet eğitimi gibi kişisel konular, çocuğun gelişimine göre belirlenen yaşta başlamalıdır. Otizmli çocuklarda ise buna dikkat etmek diğer çocuklara oranla daha önemlidir. Otizmli çocuklarda tuvalet eğitimine başlama alt sınırı genellikle 3 yaş olarak kabul edilir. Ancak, siz çocuğunuzun gelişimsel durumuna göre bu yaş sınırını daha alta ya da üste çekebilirsiniz. Unutmayın ki otizmli çocuklarda tuvalet eğitimine başlama zamanı, çocuğun kendisinin davranışları ve gelişimsel düzeyi gibi çeşitli faktörlere bağlı olarak belirlenmelidir.
  2. Çocuğunuzu 2 Saat Aralıklar ile Tuvalete Oturtun: Tuvalet eğitimi konusunda, bazı çocuklar tuvaletinin geldiğini dillendirirken bazı çocuklar ise bu ihtiyaçlarını dillendirmeyebilirler. Özellikle de otizmli çocuklarda tuvalet ihtiyacının dillendirilmemesi sık görülen bir durumdur. Bu yüzden çocuğunuzu 2 saat aralıklar ile tuvalete oturmak, tuvaletini tuvalete yapmasını sağlamak açısından çok önemlidir.
  3. Çocuğunuzun Durumu Sakince Açıklayın: Otizmli çocukların hepsinin bilişsel gelişim bozukluğu yaşadıklarını düşünmek yanlıştır. Bazı otizmli çocuklar, zekâ geriliğine zıt olarak üstün zekalı bile olabilirler. Bu yüzden çocuğunuzun tuvaleti geldiğinde tuvalete gitmesi gerektiğini anlayabileceğini unutmayın. Bu doğrultuda çocuğunuza tuvalet ihtiyacının nasıl giderileceğini anlaşılır bir biçimde duruma göre birden fazla kere anlatmanız gerekebilir.
  4. Çocuğun Tuvalete Gitmeyi Reddetme Sebeplerini Anlayın: Otizmli olan ya da olmayan çocukların bir kısmında tuvalete gitmeyi reddetme görülebilir. Bu sorunun altında çocuğun tuvaleti yalnız kaldığı korkutucu bir ortam gibi görmesi ya da ebeveynlerinin verdiği tepkiyi bir oyun sanması gibi çeşitli nedenler yatabilir. Bu yüzden çocuğunuz tuvalete gitmeyi reddederek altına yapmaya devam ediyorsa bu sorunun sebebini çocuğunuza sorabilirsiniz. Çocuğunuza sormanız durumunda yanıt alamıyorsanız ya da aldığınız yanıt mantıklı değilse gözlemlemeler yaparak sorunun altında yatan nedeni saptayabilirsiniz.
  5. Çocuğunuzun Sizi Taklit Etmesini Sağlayın: Otizmli çocuklar da tıpkı otizmli olmayan çocuklar gibi ebeveynlerini taklit etme eğiliminde olabilirler. Bu doğrultuda kendiniz tuvalete giderken çocuğunuza tuvalete gittiğinizi söylemek ve tuvalet ihtiyacı ile ilgili açıklamalar yaparak çocuğun bunu normalleştirmesini ve kendisinin de aynı şeyi yapmasını sağlayabilirsiniz.

Atipik Otizmde Tuvalet Eğitimi Nasıl Olmalıdır?

Atipik otizm durumunda da tuvalet eğitimi, otizmde tuvalet eğitimi için önerilen maddeler doğrultusunda olmalıdır. Ancak, atipik otizmde semptomlar klasik otizme göre daha hafif olduğu için tuvalet eğitimi süreci daha sorunsuz biçimde ve kısa sürede tamamlanabilir.

Konuşmayan Otizmli Çocuğa Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?

Konuşmayan otizmli çocuğa tuvalet eğitimi vermek için, otizmli çocuklara yönelik önerilen maddeleri dikkate alabilirsiniz. Ancak, çocuğun konuşmuyor olması zaman zaman tuvalet eğitimine hazır olmadığı anlamına gelebilir. Bu durumda bir pedagog ile görüşmek faydalı olabilir.

Otizmli Çocuğa Ceza Yöntemi ile Tuvalet Eğitimi Verilir Mi?

Otizmli Çocuğa Ceza Yöntemi ile Tuvalet Eğitimi

Otizmli ya da otizmli olmayan bir çocuğa ceza yöntemi ile tuvalet eğitimi vermek, oldukça yanlıştır. Bu durumun etik olmaması dışında tuvalet eğitiminin uzamasına da neden olması söz konusu olabilir. Cezalandırma, çocuğu aşağılanmış ve yok sayılmış hissettirerek daha hırçın ya da daha içe dönük bir ruh haline sahip olmasına ve tuvalet eğitimi gibi çeşitli eğitimlere kendini kapatmasına neden olabilir. Cezalandırma yerine ödüllendirme prensiplerini kullanmak hem otizmli hem de otizmli olmayan çocuklar için tuvalet eğitimi de dahil olmak üzere birçok konuda verilecek eğitimler açısından önemlidir. Burada söz konusu olan ödül, tuvalet eğitimi ödül tablosuna sticker yapıştırmak gibi basit ödüller olabilir.

Ayrıca Bakınız: MSÜ Göz Sağlığı Şartları Nelerdir?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu