Sağlık ve Wellness

Özel Sağlık Sigortasının Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

Özel sağlık sigortasının avantajları ve dezavantajları ücretli bir sağlık hizmeti almak isteyen kişilerin sıklıkla sorduğu soruların arasındadır. Özel hastanelerden alınan sağlık hizmetinin bir kısmını ya da tamamını ödemeye yarayan özel sağlık sigortası kendine has özelliklere sahiptir. Her ne kadar devlet hastanesi ücretsiz sağlık hizmeti sunsa da bazı durumlarda yeterli kalır. Zorunlu olmayan bu sigorta alındığı zaman yıllık olarak yenilenmelidir. Özel sağlık sigortasının avantajları şu şekildedir:

  • Muayene olunan bölümdeki doktorun başka bir uzmana yönlendirmesi istenebilir. Aynı branştan ikinci bir muayene almak mümkün hale gelir.
  • Hasta istediği taramaları ve testleri yaptırma hakkına sahiptir. SGK kapsamına girmeyen ya da geciken testler için sigorta ile ödeme yapmak mümkündür.
  • Özel hastanelerde bekleme süresi çok daha azdır.
  • Özel sigorta cerrah ve hastane seçme imkânı tanır. SGK kapsamında bulunmayan bölüm ve cerrahlara ulaşmak mümkün hale gelir.
  • SGK kapsamına girmeyen özel ilaçlar ve tedaviler özel sağlık sigortanız tarafından karşılanır.
  • Poliçenin içeriğine bağlı olarak SGK tedavisinde daha hızlı bir şekilde fizyoterapi hizmetine erişmek mümkündür.

Özel sağlık sigortasının dezavantajları şunlardır:

  • Yaşı ilerleyen hastalar yüksek risk grubunda bulunduğu için prim ödemesi artışı olabilir.
  • 60 yaşın üzerindeki bireyler için sunulan özel sağlık sigortası çok azdır.
  • Hastanın geçmişten bu yana sahip olduğu hastalıklar özel sağlık sigortası kapsamına girmez. Bazı poliçeler belirli hastalıkları bunun dışında tutabilir.
  • Bazı teminatlar bekleme süresine sahiptir. Ameliyat ve doğum süreci için bekleme durumunda kalınabilir.
  • Kişiye özel içeriklere ve hizmetlere sahip olduğu için daha pahalıdır.
  • Diyabet ve bazı kanser türleri özel sağlık sigortası kapsamında yer almaz.

Özel Sağlık Sigortası Hangi Hizmetleri Kapsar?

Özel Sağlık Sigortası Hangi Hizmetleri Kapsar

Özel sağlık sigortasının kapsamı ameliyatlar, ameliyatsız yatışlar, genel sağlık kontrolü, ambulans hizmeti ve doktor kontrolüdür. Aynı zamanda laboratuvar tetkikleri, doğum, sezaryen, diş, gebelik kontrolleri de pek çok poliçede yer alır.  Sigorta şirketleri özel sağlık paketlerini kişiye özel olarak sunabilir. Bu paketlerin içinde çoğunlukla yatarak ve ayakta tedavi süreçlerinin çoğu bulunur. Özel sağlık sigortasına dahil olan hizmetler teminat, poliçe ve firmanın politikasına göre farklılık gösterebilir.

Özel Sağlık Sigortası Hangi Hizmetleri Kapsamaz?

Özel sağlık sigortasının kapsamadığı hizmetler sigorta öncesine dayanan hastalık ve sağlık durumlarıdır. Buna örnek olarak sigorta öncesine dayanan hamilelik ve doğum süreci gösterilebilir. Bazı hastalıklar özel sigorta tarafından karşılanmaz. Bunların içinde organ nakilleri, plastik cerrahi, HIV/AIDS tedavisi, kronolojik hastalıklar, psikolojik hastalıklar ve beslenme sorunları yer alır. Özel sağlık sigortası içine göz ameliyatları dahil olmasa da bazı acil durumlarda uygulandığı görülür.

Özel Sağlık Sigortası Neye Göre Seçilir?

Özel sağlık sigortasının seçimi bazı durumlarda işverenler tarafından seçilir. İş yerlerinin sunduğu özel sigortalar için çalışanın bir işlem yapmasına gerek yoktur. Poliçenin seçilebildiği durumlarda pek çok paket içinden birini tercih etmek zor bir süreç haline dönüşür. Seçim yapmadan önce pek çok sigorta şirketine danışıp bilgi almak en doğru sonuca gitmeye yardımcı olur. Sigorta şirketinin yanı sıra sigorta hizmeti sunan internet siteleri, finans danışmanları ve bankalar da hizmet verir.

Özel Sağlık Sigortasına Neden İhtiyaç Duyulur?

Özel Sağlık Sigortasına Neden İhtiyaç Duyulur

Özel sigortaya ihtiyaç duymak kişinin sağlık durumu ile ilişkilidir. Çoğu insan sağlıklı olduğu için ücretsiz bir şekilde yararlanabildiği devlet hastanelerini tercih eder. Gelecekte yaşanabilecek olası hastalıklara karşı devletin karşılamadığı ilaç ve tedaviler için özel sağlık sigortasından yararlanmak mantıklıdır. Uzun sıra ve randevu sistemi ile uğraşmak istemeyen kişiler de özel sağlık sigortasından yararlanabilir.

Ayrıca Bakınız: Engelli Sağlık Kurulu Raporuna İtiraz Nasıl Yapılır?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu