Sağlık ve Wellness

Pankreasın İnsülin Üretmesi İçin Ne Yapmalı?

Pankreasın insülin üretmesi için yapılacaklar şey gıda almaktır. Diyabeti olmayan her insanda pankreas, besinlerin enerjiye dönüşmesi için insülin üretimi başlatır. Bu durum tüm insanların insüline bağlı olduğunu gösterir. Diyabetli hastalarda pankreas insan vücuduna yetecek kadar insülin üretemez. Üretse bile insülin kas, yağ ve karaciğer hücreleri gibi hedef noktaları tarafından kullanılma şansı bulmaz. Pankreasın insülin üretmesi hedef hücreleri etkilemiyorsa bunu dışarıdan sağlamak gerekir.

Diyabet Hangi Tiplerde Görülür?

Diyabet tipleri hastalığın yapısına göre farklı özelliklere sahiptir. Her diyabet tipinin farklı belirtileri ve şikayetleri olabilir. Hastalarda ortaya çıkabilen diyabet tipleri şunlardır:

Tip 1 Diyabet: İnsülin üretiminin çok az olduğu ya da hiç olmadığı diyabet tipidir. Bu diyabete sahip olan hastalarda kandaki şekerin yükseldiği görülür. Hastaya insülin enjekte edilir. Küçük bir yaşta ortaya çıkan bu diyabet tipinde en sık görülen belirti kilo kaybıdır. Tip 1 diyabetin en kötü yanlarından biri diyabetik ketoasidoz isimli hastalığa zemin hazırlamasıdır. Diyabetlilerin yaklaşık %10’u bu tiptedir.

Tip 2 Diyabet: İnsülin üretimini olduğu halde hedef hücrelerde kullanılamadığı diyabet tipidir. Kandaki şeker miktarı inanılmaz oranda yükselir. Bu tip diyabete hareketsiz yaşam tarzı, aşırı kilo, stres gibi faktörler neden olur. Hastanın ilaç tedavisi ile birlikte düzenli olarak doktor kontrolüne gitmesi gerekir. Diyabet hastalarının büyük oranda sahip olduğu tip 2’nin görülme oranı %90’dır.

Diyabet Hangi Belirtilere Sahiptir?

Diyabet Hangi Belirtilere Sahiptir

Diyabetin sahip olduğu belirtiler aşırı susama, sık idrara çıkma, yorgunluk ve açıklanamayan kilo kaybı şeklinde görülür. Bazı hastalarda söz konusu belirtilerin hepsi ortaya çıkabilirken bazılarından hiçbir belirti ortaya çıkmayabilir. Birkaç belirtiye sahip olan hastaların kısa bir sürede hastaneye başvurması erken teşhis açısından oldukça önemlidir.

Tip 1 diyabet ani bir şekilde ortaya çıkar. Diyabetin belirtilerini dramatik bir şekilde yansıtan bu tipte tekrarlanan enfeksiyonlar da görülebilir. Tip 1 diyabet için geçerli olan belirtilerin tümü tip 2 diyabet sahibi kişilerde de meydana gelebilir. Tip 2 diyabetin kendini göstermesi daha yavaş olur. Erken belirtilerinin olmaması tanıyı zorlaştırır.

Kimler Diyabet Hastalığına Yakalanır?

Diyabet hastalığına yakalanan kişiler tip 1 diyabet için çoğunlukla çocuklar ve ergenlerdir. Yetişkin bireylerde de görülme ihtimali vardır. Çocukluk döneminde en sık görülen kronik hastalıklar arasında yer alır. Genetik ve çevresel faktörler hastalığı tetikler. Tip 2 diyabet en çok yetişkinlerde görülür. Yaşın artışı, şişmanlık, ailede diyabet, gebelikte diyabet ve fiziksel aktivite azlığı buna sebep verir. Ergenlerde de görülebilen tip 2 diyabette pankreasın insülin üretmesi hücrelere geçmediği için ilaç alınır.

Tip 1 Diyabet Neden Ortaya Çıkar?

Tip 1 diyabetin ortaya çıkması insülin üreten beta hücrelerinin otoimmün bir sürecin ardından zedelenmesinden kaynaklanır. Hastalarda mutlak ya da göreceli bir insülin yetersizliği bulunur. Bu nedenle ömür boyu dışardan enjeksiyonla insülin desteği alınır.

Pankreasın İnsülin Üretmesi Yoksa Hastalara Ne Yapılır?

Pankreasın İnsülin Üretmesi Yoksa Hastalara Ne Yapılır

Pankreas insülin üretmiyorsa hastalara yapılanlar kan şekerini normale döndürmek için tedavi uygulanmasıdır. Hastada komplikasyonlar önlenmeye çalışılır. Eğer halihazırda komplikasyonlar ortaya çıkmışsa bunların ilerlemesinin önüne geçilmeye çalışılır. Çocuklarda görülen diyabette büyüme ve gelişmenin normal bir şekilde ilerlemesi sağlanır.

Hangi Hastalarda Pankreasın İnsülin Üretmesi Yoksa Enjeksiyon Yapılır?

İnsülin enjeksiyonu yapılan hastalar tip 1 diyabete sahip olanlardır. Tip 2 diyabet hastalarında ağızdan alınan şeker düşürücü haplarla kontrol sağlanamazsa enjeksiyona başvurulur. Her iki tipteki diyabet hastalarında da koma gelişmişse enjeksiyonla müdahale edilir. Gebelik sürecinde gelişen diyabetlerde pankreasın insülin üretmesi yoksa enjeksiyon yapılır.

Ayrıca Bakınız: SGK Tüp Bebek Masraflarını Karşılıyor Mu?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu