Çevre

Safran Yetiştirmek İçin Gerekenler Nelerdir? Özellikleri, Bakımı

Safran yetiştirmek isteyenlerin bazı detayları bilmesi gerekir. Kendine has özellikleri olan bu bitkinin bakımı doğru bir şekilde yapılmalıdır. Safran yetiştirmek için bitkinin özelliklerine uygun şartlar da sağlanmalıdır.

Safran, mor rengi olan bir bitkidir. Soğanlı bir yapıya sahip olan bu bitki, soğanları kullanılarak üretilir. Safran, Türkiye’nin şu bölgelerinde yetiştirilir:

  • Safranbolu Davutobası Köyü
  • Safranbolu Yörükköyü
  • Safranbolu Geren Köyü
  • Safranbolu Aşağıgüney Köyü

Evde Safran Yetiştirmek İçin Ne Yapılmalıdır?

Evde safran yetiştirmek için yapılması gereken humuslu bir toprak kullanmaktır. Aynı zamanda saksının geniş olması da önemlidir. Diğer dikkat edilmesi gereken detaylar şöyledir:

  • Soğanlar, aralarında boşluk kalacak şekilde toprağa gömülmelidir. Soğanın geniş tarafı altta kalmalıdır.
  • Soğanlar, 15-20 cm kalınlığında toprakla kapatılmalıdır.
  • Toprakla kapatılan soğanlar sulanmalıdır.
  • Safran, sıcak bir ortamda yetiştirilmelidir. Mümkünse güneş alan bir yere saksının konulmasında fayda vardır.
  • Toprak kurudukça sulanmalıdır.

Safran Yetiştirme Şartları Nelerdir?

Safran Yetiştirme Şartları

Safran yetiştirme şartları arasında toprağın çok fazla sulanmaması vardır. Çiçeklenen safranlar, gün doğumundan evvel toplanmalıdır. Toplanan safranların tepecik kısımları ayrılır. Toplanan çiçeklerin ortasında baharat yer alır. Bu baharat, kurutulduktan sonra dikkatlice saklanmalıdır. Saklama alanı olarak cam kavanoz kullanılmalıdır.

Safran Yetiştirme Maliyeti Ne Kadardır?

Safran yetiştirme maliyeti, yıllar içerisinde değişir. Ancak safran son derece değerli bir baharattır. Bu nedenle maliyetten çok daha yüksek tutarda kazanç elde edilir. 1 dönüm alana ekilen safrandan elde edilen safran miktarı 1 kilogramdır. Bir kilo safran elde etmek, ev koşullarında oldukça zordur.

Safran Yetiştirme Süresi Ne Kadardır?

Safran yetiştirme süresi bir ay olarak belirtilebilir. Safran yetiştirmek için ekim yapıldıktan sonra bir ay içerisinde çiçeklenme gerçekleşir. Bitkinin hasadı ise çiçeklenme sürecinden 20 gün sonra yapılır. Ağustos-Eylül arasında ekim yapılır. Ekim-Kasım ayları arasında çiçekler çıkmaya başlar.

Safran Her Yerde Yetişir mi?

Safranın yetiştiği yerler, karasal ve ılıman iklimlere sahip olan alanlardır. Bu bitkinin yetiştiği sıcaklık -10 ila 35 derecedir. Safran, yüksek sıcaklıklara karşı dayanıklı bir yapıya sahiptir. Yetiştirilmesi kolay olan bu bitki, değerli olduğu için üreticilerin gözdesi konumundadır.

Saksıda Safran Yetiştirilir mi?

Saksıda safran yetiştirilmesi mümkündür. Saksıda yetiştirilen safranlar, sağlığı korumak maksadıyla kullanılabilir. Safranın sağlık açısından pek çok faydası vardır. İştah açıcı ve adet söktürücü etkileri ile bilinir. Saksıda safran yetiştirmek isteyenler, humuslu bir toprak kullanmalıdır. Geniş bir saksıya yapılacak ekim işlemi neticesinde kısa sürede çiçeklenme sağlanır.

Safran Ne Zaman Ekilir?

Safran Ne Zaman Ekilir

Safran ekiminin yapılacağı zaman Ağustos ayı olabilir. Ancak Ağustos ayında ekim yapılamadıysa Eylül ayının ilk haftalarına kadar ekim işlemi gerçekleştirilebilir. Safrandan daha yüksek verim elde edilmesi için safran soğanlarının belli bir çapa sahip olması gerekir. 15-20 mm çapında olan soğanlar tercih edilmelidir.

Safran Bakımı Nasıl Yapılır?

Safran bakımı yapmak için özellikle sulama miktarına dikkat edilmelidir. Toprağın kuruluğuna serçe parmağınızla bakabilirsiniz. Nemli olması halinde sulama işlemi ertelenmelidir. Bir günlük erteleme yeterlidir.

Safran çiçeğinin yetiştirilmesi sırasında doğal gübre kullanmakta fayda vardır. Toprak hafif kireçli, killi olabilir. Ayrıca humuslu topraklar da yetiştirme için uygundur. Safranın çiçeklenme döneminde güneşe ihtiyacı vardır. Ancak bu bitki dondan korunmalıdır.

Safran Çeşitleri Nelerdir?

Safran çeşitleri arasında; stahi, mogra, laçha yer alır. Safranlar için belli bir standart da söz konusudur. Ekstra, birinci sınıf ya da ikinci sınıf olacak şekilde bir sınıflandırma söz konusudur. Safran yetiştirmek için evinizdeki bir saksıyı ya da bahçenizdeki ufak bir alanı kullanabilirsiniz.

Ayrıca Bakınız: Ağaçları Dondan Korumak İçin Neler Yapılır?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu