Çevre

Saksı Çiçekleri Böceklenirse Ne Yapmalı?

Saksı çiçekleri böceklenirse acilen müdahale gerekir. Çiçeklerin böceklenmesi duruma bağlı olarak bitkiye zarar verebilir. Bazı böcekler bitkiye bir zarar vermesi bile ev içinde nahoş bir görüntü oluşmasına neden olur. Saksı çiçeklerinin böceklenmesi durumunda uygulanacak bazı yöntemler sorunu gidermeye yarar. Saksı çiçekleri böceklenirse aşağıda yer alan adımlardan biri uygulanmalıdır:

Aspirin: Çiçeklerde meydana gelen böceklere karşı yaygın olarak kullanılan çözüm yöntemlerinden biri aspirin ile suyu karıştırmaktır. Bu karışım için aspirin toz haline gelecek şekilde ezilir. Daha sonra bir miktar suya eklenip iyice karıştırılır. Elde edilen su ile bitkiyi sulamak böceklerden arınmasına yardımcı olurken aynı zamanda beslenmesine katkı sağlar.

Sirke: Evlerde sıklıkla kullanılan sirke aynı zamanda iyi bir tarım ilacı olma özelliğine sahiptir. Özellikle yaprak biti sirkeye karşı çaresiz kalır. Beyaz sirke, elma sirkesi, çiçek yağı ve toz biber karışımını bitkinin yapraklarına sıkarak haşerelerden kolay bir şekilde kurtulmak mümkündür.

Süt: Bitkide küllenme ve mantar gibi sorunlar baş gösterdiyse kullanılacak en etkili yöntem süttür. Sütü doğrudan dökmek yerine su ile seyreltmek gerekir. Öğle güneşinden önce bitkilere dökmek en iyi sonucu elde etmeye yarar. Öğle ve akşam vakitlerinde bitkiye süt uygulamak zarar verir.

Domates Yaprağı: Pek bilinmese bile domatesin yaprağı böceklere karşı savaşmakta etkili bir silahtır. 2 kahve fincanı domates yaprağını ince bir şekilde kıyın. Daha sonra 2 fincan suyun içine atıp 24 saat boyunca bekletin. Sürenin ardından elde ettiğiniz suya 2 fincan su daha ekleyin. Bunun ardından bitkinin toprağını ve yapraklarını sulayın.

Sarımsak: Sarımsağı soyup bitkinin toprağına ekmek böceklerin uzaklaşmasını sağlar. Bitkiye beyaz sinek ya da kırmızı örümcek musallat olmuşsa sarımsak ile bir tarif uygulanabilir. Bir diş sarımsağı ezdikten sonra bir çay kaşığı çiçek yağı ve çeyrek çay kaşığı acı toz biber ile karıştırın. Bu karışımı bir bardak suya ekleyip 24 saat boyunca bekletin. Sürenin ardından suyu sprey şişesine ekleyip bitkiye sıkın.

Saksı Dibinde Bulunan Solucanlar Nasıl Uzaklaştırılır?

Saksı dibindeki solucanları uzaklaştırmak için evdeki meyve ve sebzelerden yararlanmak mümkündür. Bitkiler açısından saksının toprağında solucan olmasının herhangi bir zararı yoktur. Yine de evindeki saksılarda solucan istemeyenler bazı yöntemlerle solucanları açığa çıkarıp ayıklayarak doğaya salabilir. Saksı dibindeki solucanları uzaklaştırmak için aşağıda yer alan adımlar izlenmelidir:

  • Bazı meyve ve sebze parçalarını kurutun.
  • Kuruttuğunuz meyve ve sebze parçalarını toz haline gelecek şekilde ezin.
  • Tozu sıcak bir ortamda 2 gün bekleterek çürümesini sağlayın. Süreci hızlandırmak adına arada tozun üzerine su serpin.
  • Saksının ışık almadığı bir zamanda çürüyen tozu toprağa iyi bir şekilde uygulayın.
  • Uygulamadan yaklaşık 5 saat sonra solucanlar yüzeye çıkacaktır. Onları ayıklayarak doğaya salın.
  • Bu karışım için zaman kaybetmek istemeyen kişiler yağmurlu bir günde saksıyı balkona ya da cama koyabilir. Solucanlar böyle havalarda toprağın yüzeyine çıkar.

Saksı Çiçekleri Neden Böceklenir?

Saksı çiçeklerinin böceklenmesi yetersiz bakım, kalitesiz gübre ve toprak çeşidi gibi nedenler ile ilişkilidir. Bunların yanı sıra çiçeğin bulunduğu ortamdaki ısı, hava ve ışık da böceklenme üzerinde etki sahibidir. Sık yapılan hatalardan biri olan fazla sulama saksı çiçekleri için solucan ve sineklerin gelmesi demektir.

Saksı Çiçeklerindeki Böceklere Ne Yapılır?

Saksı çiçeklerindeki böcekler fark edildiği an bitki diğerlerinin yanından ayrılmalıdır. Hemen ardından çiçek ve yaprakların üzerindeki böcekleri bir peçete ile ayırmak gerekir.

Saksı Çiçeklerinde Böceklenme Nasıl Önlenir?

Saksı çiçeklerinde böcekleri önlemek için bitkinin bakımını özenli bir şekilde yapmak gerekir. Toprak rutin bir şekilde havalandırılmalıdır. Mevsim geçişlerinde toprak vitaminleri kullanmak saksı çiçekleri için böcek tehlikesinin ortaya çıkmasını engeller.

Ayrıca bakınız: Çiçekleri Coşturmak İçin Ne Yapmalı?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu